Economia

economia

La participació de particulars en el mercat de l’habitatge, sota mínims amb el 25%

Catalunya registra un mínim històric de participació dels particulars en el mercat de l’habitatge, després de caure, el febrer d’aquest any, fins al 25% les persones que hi intervenen, a prop del nivell més baix, del 2018, quan va ser del 23%. Aquesta és una de les dades que evidencia l’estudi del portal immobiliari Fotocasa, que deixa clar el canvi de cicle en el sector, que s’ha anat veient els darrers mesos, amb una contracció del mercat. A Catalunya, l’activitat era del 29% el febrer de l’any passat; per tant, la davallada és del 4%, igual que la mitjana estatal, que passa del 32% al 28%. També ha baixat l’activitat del mercat de lloguer català, del 16% al 14%, mentre que sobretot tendeix a reduir-se l’activitat de compravenda, que passa del 18% al 14%.

La baixada de la demanda ve condicionada per la pujada de tipus d’interès del Banc Central Europeu i la incertesa derivada, com recull la recerca. Això es veu en la contracció de les operacions d’intent de compra perquè les hipoteques s’han encarit. Tot i això, la preferència dels qui cerquen és per la propietat (47%), mentre que un 43% busca un pis de lloguer i un 10% està interessat en les dues fórmules. La caiguda general d’un 4% de la demanda ha anat acompanyada d’un descens molt més subtil de l’oferta, del 0,5%. Tot i això, no s’ha alterat una clivella persistent: el 78% del mercat està relacionat només amb la compra, el 16% amb la venda i un 6% en els dos mercats.

D’altra banda, l’estudi assenyala que el 76% dels ciutadans de l’Estat viuen en un habitatge de propietat. Però hi ha diferències per edats: un 58% d’entre 35 i 44 anys són titulars de l’immoble on viuen, només un 33% de les persones entre 25 i 34 anys i un 8% dels qui tenen entre 18 i 24 anys. En canvi, els ciutadans entre 45 i 54 anys són propietaris en el 72% dels casos i el 80% dels de més de 55 anys, després de pagar o estant encara retornant algun crèdit hipotecari.

LA XIFRA

24
per cent de ciutadans
de l’Estat viuen en un habitatge de lloguer, una xifra inferior als grans estats d’Europa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida
economia

La Generalitat assegura que s’han resolt més de la meitat dels fons europeus

barcelona
CASSÀ DE LA SELVA

L’Ajuntament reconeixerà el teixit empresarial del municipi

CASSÀ DE LA SELVA
economia

El barril de Brent baixa dels 90 dòlars tot i la tensió a l’Orient Mitjà

barcelona
GIRONA

Gelati Dino preveu obrir sis punts de venda més a curt i mitjà termini

GIRONA

La Paradoxa d’Easterlin

professor d'economia i empresa, Universitat de Girona, emprenedor i expert en gestió de crisi i desenvolupament de negoci