Economia

L’atur registrat cau al maig un 3,4% i queda en 336.103 persones

El nombre d’inscrits a les oficines del SOC es redueix a totes les demarcacions

La xifra d’atur registrat va caure al maig en 11.924 persones respecte al mateix mes del 2022, dada que significa una reducció relativa del 3,4%. En termes mensuals, el nombre d’aturats inscrits a les oficines del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), va disminuir en 2.692 persones, gairebé un 0,8% menys que a l’abril. D’aquesta manera, el nombre total d’aturats registrats ha quedat en 336.103 persones.

Son dades publicades avui pel Servei Públic d’Ocupació Estatal del Ministeri de Treball que confirmen la tradició de bones dades al maig. L’estadística també indica que, per demarcacions, en termes absoluts Barcelona és on ha baixat més el nombre d’aturats, 989 al respecte a l’abril i 5.167 en relació a fa dotze mesos, un 2% menys. En canvi, les dades relatives anuals són millors en la resta de demarcacions, amb disminucions del 9,3%, el 7,2% i el 6,4% a Lleida, Girona i Tarragona, respectivament, que han escurçat la xifra en 1.734, 2.333 i 2.690 persones, també respectivament, respecte a la de fa un any.

Pel que fa a les afiliacions a la Seguretat Social, es va tornar a batre el rècord mensual amb 3,71 milions de cotitzants. Així, al maig s’han generat 40.503 feines i han quedat 116.628 empleats més inscrits a la Seguretat Social que en el mateix mes del 2022.

Tots els sectors milloren

Per sectors, el descens de l’atur s’ha registrat en tots ells. En el sector serveis, a final de maig constaven a les llistes 242.263 persones, xifra que representa un descens mensual de 1.844 desocupats. En el sector de la construcció havia 25.790 persones registrades, 180 menys, mentre que a la indústria el nombre d’aturats en l’últim mes s’ha reduït en 403 persones i queda en 37.164. Finalment, l’agricultura també experimenta millores amb 272 aturats menys que a l’abril, fins als 5.598 actuals.

Per sexes, les dones representen el 57,5% del total de persones sense feina i també redueixen l’atur més lentament que els homes. En comparació al maig del 2022, els homes han reduït l’atur en un 4,1% i les dones en un 2,9%. Respecte a l’abril, atur, ells l’han rebaixat en un 1,2% i elles en un 0,5%.

El govern no ha amagat la seva satisfacció per les xifres. El secretari de Treball del Departament d’Empresa i Treball, Enric Vinaixa, ha afirmat que les dades són “molt positives”. “Catalunya encadena per tercer mes consecutiu un rècord d’afiliació a la Seguretat Social –ha destacat Vinaixa– i manté el lideratge en llocs de treball. El secretari de Treball ha assenyalat que aquests fets mostren que “el món laboral a Catalunya progressa molt adequadament, amb confiança en les relacions laborals i en la contractació”.

“La solidesa del món laboral es veu assegurada amb les dades d’aquest mes de maig”, ha reblat Vinaixa.

Des del sindicat CCOO, el seu secretari de treball i economia, Ricard Bellera, ha fet una “ valoració molt positiva” de les dades, i de les “xifres històriques” d’afiliació i de millora de l’atur. Bellera també ha celebrat la “qualitat” de l’ocupació ja que, ha recordat, un 47,1% de contractació ha estat indefinida, un fet que, ha afirmat, “s’inscriu en una millora gradual de l’economia” que fa dos anys supera la mitjana de la zona euro.

Xifres estatals

Al conjunt de l’Estat, les dades també van ser positives, amb 200.411 afiliats més a la Seguretat Social, fet que eleva per primer cop el total d’ocupats per sobre dels 20,8 milions. L’atur va caure al maig en 49.260 persones fins als 2,7 milions, la xifra més baixa des del 2008.

La ministra de Treball i vicepresidenta espanyola, Yolanda Díaz, ha mostrat la seva satisfacció perquè “hi ha més ocupació i més qualitat”, i ha destacat el descens generalitzat per territoris i tipus d’activitat. No obstant això, Díaz ha admès que “l’atur continua massa alt”, per la qual cosa ha defensat la continuïtat de les polítiques del seu govern com la reforma laboral, la pujada del salari mínim interprofessional i les polítiques actives d’ocupació.

Pimec: “És la pitjor dada dels últims 10 anys”

Tot i la satisfacció general expressada per les administracions, la patronal Pimec ha advertit que la caiguda del nombre d’aturats del mes de maig divendres és la “pitjor dada” dels últims deu anys. Així ho ha defensat el secretari general de la patronal, Josep Ginesta, en declaracions recollides per l’ACN. Ginesta ha remarcat que en el cinquè mes d’anys anteriors la reducció s’havia situat al voltant de les 10.000 persones, mentre que enguany ha estat de 2.692 desocupats. “Hi ha molt marge de millora en termes històrics”, ha indicat. Sobre la possibilitat que la menor baixada sigui per les bones dades dels darrers mesos, Ginesta ha assegurat que el percentatge de desocupats triplica el d’altres economies europees. “No acceptem que s’instal·li el mantra que és bo mantenir un atur estructural al voltant del 10%”, ha sentenciat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA