Economia

ECONOMIA

Taiwan i els EUA signen un acord comercial més ambiciós

L’objectiu és “enfortir i aprofundir” la seva relació econòmica i comercial

Pequín ha descrit el comportament nord-americà com “una greu violació del ‘principi d’una sola Xina’” i ha alertat de conseqüències

Representants dels EUA i Taiwan van signar aquest dijous, hora local nord-americana, un acord comercial amb l’objectiu d’“enfortir i aprofundir” la seva relació econòmica i comercial. La cerimònia de la signatura del document va tenir lloc a Washington i en presència de representants de l’illa i de l’Institut Americà de Taiwan, considerat l’ambaixada de facto dels EUA a Taipei.

El negociador comercial taiwanès John Deng, va descriure la firma com “una fita” en les relacions comercials i econòmiques entre Taiwan i els EUA i l’Oficina de Negociacions Comercials de la cambra legislativa de Taiwan va explicar que els nous acords “milloraran la capacitat de les indústries de Taiwan, especialment de les petites i mitjanes empreses, per participar en activitats econòmiques, comercials i d’inversió internacionals”, segons informa Efe, i va expressar la seva esperança de “continuar ampliant i aprofundint les àrees de cooperació econòmica i comercial i les relacions mútuament beneficioses” entre Taipei i Washington.

Pel que fa a la part nord-americana, el pacte “simplificarà els procediments fronterers i reduirà els tràmits burocràtics, cosa que farà que sigui més fàcil, ràpid i econòmic per a les empreses nord-americanes portar els seus productes a Taiwan”.

Aquest és el primer acord sota la “Iniciativa Comercial EUA-Taiwan sobre Comerç al segle XXI”, que recull les regles i procediments amb què les dues parts pretenen enfortir les seves relacions comercials. L’Oficina taiwanesa ha assenyalat aquesta setmana que el seu objectiu és que aquesta “primera esmena” s’ampliï més endavant per la via de la negociació per incloure àrees com l’agricultura, els estàndards, el comerç digital, el medi ambient i les empreses de propietat estatal.

La Xina, per la seva banda, va acusar el Partit Democràtic Progressista, que governa a l’illa, de tenir un pla per “buscar la independència sota l’aparença de la cooperació comercial i econòmica”. “El seu pla està condemnat al fracàs”, va afirmar la portaveu de la Cancelleria xinesa Mao Ning, que va instar Washington a “posar fi a qualsevol forma d’intercanvis oficials entre els EUA i Taiwan” i no negociar amb Taipei “acords que tinguin connotacions de sobirania i siguin de caràcter oficial”. El gegant asiàtic ha expressat aquest divendres el seu “fort descontentament” per la signatura de l’acord i Mao ha descrit el comportament nord-americà com “una greu violació del ‘principi d’una sola Xina’” i del “compromís nord-americà de mantenir únicament relacions no oficials amb Taiwan” i ha instat les autoritats nord-americanes a “posar fi a qualsevol forma d’intercanvis oficials entre els EUA i Taiwan i “canviar immediatament de rumb”. Si no ho fa, “les conseqüències hauran de ser assumides íntegrament pels EUA” ha avisat la portaveu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Les exportacions gironines creixen un 10% durant el gener

GIRONA

Salsa Jeans i la Casa de las carcasas obren al Gran Jonquera

la jonquera

MUNICH i Rituals se sumen a l’oferta comercial de l’Espai Gironès

salt
economia

Comença el saló Alimentaria&Hostelco més ambiciós i amb més presència internacional

L’hospitalet de llobregat
PALAFRUGELL

Oohx!gen, l’associació de comerciants de Palafrugell, renova junta

PALAFRUGELL

El B-Travel compleix les expectatives i supera els 26.000 assistents

barcelona
Tribuna

Només el set per cent?

Professor d’innovació a EADA Business School

La Xina: el soci, i competidor, inevitable

barcelona

Suara vol captar capital per finançar la innovació

Barcelona