Economia

La Cambra de Barcelona alerta dels dèficits “clau” de l’economia que afecten el benestar dels ciutadans

Roca assenyala dades com l’increment de la pobresa malgrat la reducció de la taxa d’atur

La institució posa l’accent en l’estancament salarial de l’última dècada

També avisa de la lentitud de la transició energètica

La Cambra de Comerç de Barcelona ha alertat avui que l’economia catalana pateix “dèficits en àmbits clau” que determinen el benestar dels ciutadans. Així ho ha assegurat la presidenta de la institució, Mònica Roca, durant la presentació que la Cambra fa periòdicament del seu informe sobre els indicadors de progrés i benestar a Catalunya.

Roca ha posat a tall d’exemple el fenomen de l’augment de la pobresa, que “històricament ha anat lligat a l’increment de l’atur i per tant de les crisis”. La líder cameral ha recalcat, però, que “la pandèmia ha canviat el paradigma i ara la pobresa augmenta al nostre país, malgrat que la taxa d’atur cau i ha passat del 12,6% el 2020 al 9,7% a final de l’any passat”. Aquests dèficits, ha lamentat, sovint queden camuflats quan parlem de xifres macroeconòmiques”.

En aquest sentit, Joan Ramon Rovira, director del servei d’estudis de la institució, ha subratllat la manca d’avenç dels sous dels treballadors: “Continuem al mateix nivell del 2018, i també del 2004, cosa que indica l’estancament dels salaris reals”.

Llars amb fred

Així, per exemple, es calcula que més d’un terç de les llars catalanes no tenien capacitat per fer front a despeses imprevistes l’any 2022, un percentatge molt superior al d’abans de la pandèmia (26,8% el 2019). A més, dues de cada cinc famílies no podien permetre’s mantenir una temperatura adequada al seu habitatge el 2022.

Com a dada general, l’estudi informa que el PIB per càpita real dels catalans el 2019 era tan sols un 2,8% superior al del 2007, un estancament que, per als experts de la Cambra, “suposa un risc per a la millora progressiva del benestar material de la ciutadania”. L’estudi afegeix que aquest indicador es recupera més lentament del previst per l’elevada persistència de la inflació.

Alhora, el consum real privat per càpita abans de l’esclat de la pandèmia ja estava aturat a Catalunya en comparació amb els inicis del segle. Ara mateix, el consum privat per habitant encara és un 4,1% inferior als nivells previs a la Covid-19, en part a causa de la pèrdua de poder adquisitiu dels salaris en termes reals.

Europa s’allunya

També s’ha aturat el ritme de convergència de Catalunya amb països europeus de referència com Alemanya o Bèlgica i s’observen reculades en sostenibilitat social i ambiental. Un d’aquests problemes importants detectats per la Cambra és el de la transició energètica, ja que la producció elèctrica de fonts renovables no ha augmentat a casa nostra des de fa una dècada (17,5% el 2021). Aquest percentatge contrasta amb les tendències a l’Estat, 47,1% el 2021, i als cinc grans estats de la UE, que ja assoleixen un 34,2%. Aquest fet “posa en risc l’assoliment dels compromisos climàtics de Catalunya de cara a les dècades vinents”, remarca l’informe.

Finalment, la Cambra continua amb l’alarma encesa sobre la taxa d’atur dels joves, que a Catalunya “és sistemàticament superior en termes comparatius amb els països de referència de la UE i relació amb els treballadors de més edat. “La precarietat de les condicions laborals dels joves deteriora l’acumulació de capital humà i dificulta el creixement de la productivitat”, conclou l’estudi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA