Economia

Economia

El Masnou també canta el peix

Els pescadors, la gestora del Port i l’Ajuntament arriben a un acord per organitzar dos dies a la setmana la subhasta oberta als particulars

El municipi s’emmiralla en l’experiència de Montgat, l’única veu que quedava al litoral català

S’utilitza la versió holandesa, en què el venedor posa un preu màxim i va rebaixant esglaonadament

Sense intermediaris, del mar a la cuina de casa i amb la garantia del producte de qualitat
Al paper consta el NIF del pescador que ha pescat aquell lot i el preu amb l’IVA sumat

Llagostins, sípies, rogers, escórpores, llenguados, un calamar i un pop. Una cinquantena de paneres plenes a vessar de peix fresc que encara es movia esperaven el seu torn ben exposades sota una carpa a la part superior de l’aparcament del Masnou dimarts passat. A la una del migdia ja s’hi havien donat cita una seixantena de persones, bé assegudes bé dempeus, com a resposta a l’anunci de la posada en marxa d’una iniciativa per recuperar part d’un patrimoni marítim que l’evolució del sector ha anat deixat de banda. Es tracta de la subhasta cantada del peix, una activitat econòmica molt arrelada al litoral que posava en contacte els pescadors i els possibles compradors del gènere aconseguit durant el dia. Sense intermediaris, del mar a la cuina de casa i amb la garantia del producte de qualitat obtingut gràcies a la pesca artesanal i l’ús sostenible de l’ecosistema marí. La iniciativa sorgeix de l’entesa entre Confraria i Pòsit de Pescadors Verge del Carme de Montgat, el Masnou i Premià de Mar, l’empresa gestora del port esportiu (Promociones Portuarias SA) i l’Ajuntament del Masnou i s’afegeix a la que fins ara era l’única conservada arreu del litoral català, la de Montgat. Els pescadors d’aquest municipi, a tocar del Masnou, s’han mantingut fidels durant anys a la tradició de dilluns a divendres a la plaça de Sant Joan del municipi, un lloc provisional fins que s’enllesteixin les obres al passeig marítim. La seva ha estat una feina reconeguda i l’any passat el Gastronòmic Fòrum Barcelona va premiar els dos pescadors que fan la subhasta cantada del peix, l’Ángel Domínguez i en Salvador Matons, amb el premi Josep Mercader 2022.

El fet que ara mateix a la confraria la gran majoria de pescadors són del Masnou i que les barques estan amarrades al port del municipi ha facilitat que des de l’equipament s’hagi vist amb molt bons ulls la proposta. “La nostra aposta per la sostenibilitat i per mantenir les tradicions vinculades al mar és clara i vam veure que la subhasta cantada del peix s’hi adiu perfectament”, explica el director del Port del Masnou, Fernando Mestre, que destaca la facilitat d’accés a l’espai i la gran capacitat d’aparcament com els principals avantatges perquè el públic s’hi apropi. En aquest sentit, el secretari de la confraria, Miquel Rodríguez, explica que poder fer la subhasta de peix també al Masnou havia estat una reivindicació de feia temps i que finalment ha estat possible. “Ara combinarem la d’aquí amb la de Montgat, que se seguirà fent els dilluns, dimecres i divendres”, especifica.

Un sistema senzill i efectiu

Els pescadors de Montgat i del Masnou utilitzen la subhasta a la baixa o holandesa, que consisteix a posar un preu màxim de sortida, determinat pel mateix pescador que també és l’encarregat de vendre el producte. “A partir del preu inicial es va baixant la quantitat de cinc cèntims en cinc cèntims i quan el comprador considera que ha arribat al preu que vol pagar crida: Jo!. La subhasta s’atura, s’apunta el nom del comprador en un paper amb la quantitat corresponent i un altre pescador que no és el que canta li fa entrega de la mercaderia”, diu Rodríguez. Al paper consta el número d’identificació fiscal (NIF) del pescador que ha pescat aquell lot i el preu amb l’IVA sumat. “Nosaltres fem les coses ben fetes”, assenyala el membre de la confraria. A més, el peix s’entrega amb una bossa que també es paga, tot i que els més previnguts dimarts ja portaven de casa les carmanyoles per omplir-les de peix fresc. Abans d’iniciar la venda, però, s’hi exposa el gènere en fileres de cada barca, amb les espècies més cares primer i les més econòmiques al final. Un cop s’ha venut tot el peix, o la majoria, els compradors passen comptes amb els pescadors. “Una dels grans avantatges d’aquesta subhasta és que el gènere es ven molt ràpidament i malgrat que està a l’aire lliure no té temps material per fer-se malbé”, destaca Rodríguez, que admet que el sistema també permet als pescadors “guanyar-se més bé la vida i fer-ho en unes millors condicions”. Vendre el peix a les llotges d’Arenys de Mar o de Blanes suposa allargar fins a primera hora de la tarda una jornada laboral que comença a les tres de la matinada, a banda de la despesa en gasoil que suposa el viatge. “Estem convençuts que pot ser un atractiu més tant per als mateixos masnovins com per la gent de fora, perquè tenim l’estació de tren a tocar”, diu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat
L’Incavi invertirà 7 milions d’euros fins el 2030 per adaptar la viticultura al canvi climàtic

Reus
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida