Economia

societat

El Bulli obre portes dotze anys després

Finalment, va arribar el dia. El Bulli va reobrir ahir convertit en museu dotze anys després de servir el darrer àpat com a millor restaurant del món. Una seixantena de persones van ser les afortunades que van poder visitar, al matí, les instal·lacions d’El Bulli 1846, que fa honors a aquesta categoria i engega aquesta nova etapa amb una reconversió pionera al món. I ho fa amb l’objectiu “d’emocionar” i, alhora, “divulgar” el llegat d’un establiment que va revolucionar la gastronomia.

L’espai obrirà, de moment, tres mesos l’any però el xef i director d’El Bulli Foundation, Ferran Adrià, no descarta que aquest període s’ampliï a partir de l’any que ve. “Aquest any serà d’aprenentatge i d’anar veient”, va dir visiblement emocionat per “la nova etapa” que comença, segons va informar l’ACN. També va deixar clar que El Bulli no tornarà a ser mai més un restaurant. Tanca, doncs, una etapa “personal” però n’obre una de nova: “M’agafaré els propers tres mesos per pensar què faig en els propers anys”, va dir, admetent que després de 40 anys també li toca “descansar”. La reforma de l’espai, que s’ha allargat més d’una dècada, ha costat al voltant d’11 milions d’euros. La intervenció ha suposat un increment d’un 30% de la superfície original, fins a arribar als 4.000 metres quadrats.

El recorregut de la visita

L’itinerari per El Bulli 1846 –xifra que fa referència al nombre de receptes que es van servir i a la data de naixement d’August Escoffier, pare de la cuina moderna– gira entorn de la innovació gastronòmica. El visitant comença per la part exterior del recinte, on trobarà diverses instal·lacions que interpel·len el públic sobre qüestions relacionades amb la cuina i la seva metodologia. La visita a l’interior reivindica alguns dels espais més reconeguts popularment. El visitant passarà per la terrassa, on podrà seure a la taula 25, la més sol·licitada; i el menjador que està parat com si fos un servei i és com si el visitant entrés a la sala enmig d’un servei. A la cuina, en canvi, s’hi mostren, entre altres, una trentena dels plats que van configurar el menú. De fons s’hi projecta una filmació de quatre hores a temps real dins la cuina durant un servei.

L’itinerari acaba en un espai polivalent anomenat El Bulli DNA, que mostra a través de vídeos els projectes que desenvolupa la fundació des del 2011 en una cova que imita la roca del cap de Creus, amb acabats d’un dels arquitectes d’RCR.

D’altra banda, el recorregut també mostra elements curiosos com les primeres nòmines dels treballadors, cartes o fotografies històriques i desenes de portades protagonitzades pel restaurant.

També s’han reproduït algunes de les 160 llibretes originals dels processos creatius de plats i part de les 15.000 fitxes, notes i gràfics per poder-les consultar lliurement durant la visita. S’hi exposen uniformes, distincions, acreditacions per a congressos, testimonis de la presència en certàmens internacionals com el Documenta XII Kassel de l’any 2007 o estris de cuina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona