Economia

ECONOMIA

El BCE tira pel dret i apuja els tipus fins al 4%

Ahir, l’endemà que la Reserva Federal dels Estats Units afluixés i decidís frenar l’escalada alcista dels tipus d’interès, mantenint-los per primer cop en quinze mesos, el Banc Central Europeu (BCE) va anar pel seu compte i va seguir el seu guió, que molts ja li qüestionen obertament. L’organisme insisteix que el fantasma de la inflació és més fort que l’impacte en el creixement econòmic que ja es comença a notar i ha tornat a encarir el preu del diner. Els 0,25 nous punts situen els tipus en el 4%, el nivell més alt des del juny del 2007. És la vuitena pujada consecutiva des de l’esclat de la guerra d’Ucraïna, que va disparar els preus energètics, tot i que ara el pitjor problema és l’enlairament del preu dels aliments. El BCE, doncs, manté invariable la política alcista, tot i que des del maig ha suavitzat les pujades, que havien arribat a ser del 0,75%.

Com informa l’ACN, en el comunicat publicat ahir, el BCE defensa la pujada per intentar contenir la inflació, que malgrat allunyar-se del màxim històric registrat l’octubre passat (10,6%) es mantindrà en nivells “massa elevats durant massa temps”. Tots els experts donaven per descomptat el moviment, encara que la Reserva Federal decidís abans-d’ahir mantenir els tipus entre el 5% i el 5,25%. En el seu cas, no va descartar futures pujades però vol donar “cert marge” per avaluar l’evolució dels preus.

En el comunicat fet públic ahir, el BCE també rebaixa lleugerament les previsions de creixement econòmic de la zona euro. Segons les seves estimacions, el PIB s’incrementarà un 0,9% aquest 2023 i un 1,5% el 2024, mentre que per al 2025 s’espera una millora de l’1,6%. Els experts de l’entitat calculen que els preus s’incrementaran un 5,4% de mitjana aquest any. El canvi més significatiu es troba en la inflació subjacent, en què el BCE dibuixa un escenari més pessimista: la taxa subjacent –que exclou energia i aliments frescos– se situarà en el 5,1% el 2023, molt a prop del rècord històric del 5,7% del març.

http://www.elpuntavui.cat/economia/article/18-economia/2301729-el-bce-tira-pel-dret-i-torna-a-apujar-els-tipus-fins-al-nivell-mes-alt-en-16-anys.html

2301729



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona