Economia

estats units

Vaga històrica del sector del motor dels EUA

És la primera vegada que l’aturada afecta els tres grans fabricants d’automòbils, General Motors, Ford i Stellantis

Protesta històrica pel sector del motor dels Estats Units. Més de deu mil treballadors –13.500– de tres plantes de muntatge de General Motors (GM), Ford i Stellantis han iniciat aquest divendres una aturada davant la falta d’acord per la firma d’un nou conveni col·lectiu. Aquesta és la primera vegada en la història dels Estats Units que els treballadors dels anomenats “Tres Grans de Detroit”, nom amb el qual es coneixen els tres fabricants automobilístics, es declaren en vaga de manera simultània, informa l’agència Efe.

Shawn Fein, president del sindicat United Auto Workers (UAW), ha anunciat aquesta passada nit en una al·lució per Facebook Live que els treballadors de les plantes de muntatges de Wentzville, a Missouri, de GM; els de la planta de Toledo, a Ohio, de Stellantis; i els de la planta de Michigan, a Michigan, de Ford, serien els primers a declarar-se en vaga. Totes tres plantes donen feina a prop de 13.500 persones, explica Efe.

Un estudi fet públic a mitjans del passat mes d’agost va assenyalar que una vaga de deu dies dels treballadors de GM, Ford i Stellantis tindria un cost de 5.000 milions de dòlars (uns 4.690 milions d’euros). En una al·locució en la qual va anunciar la vaga. Fein no va descartar que el sindicat declari una vaga general simultània a les tres empreses, la qual cosa seria una mesura sense precedents en la història dels Estats Units.

Acabada l’al·locució de Fein, centenars d’afiliats del sindicat es van situar a les portes d’entrada de les plantes de Wentzville, Toledo i Michigan per participar en els piquets de vaguistes.

L’últim vaga que va viure el sector als Estats Units es va produir el 2019 quan UAW negociava la firma del conveni col·lectiu que va expirar dijous a la mitjanit. Aleshores, els 49.000 treballadors de GM es van declarar en vaga durant 40 dies, la qual cosa va costar a l’empresa uns 3.800 milions de dòlars (3.569 milions d’euros al canvi actual).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Els tractors tallen el centre Tarragona per reclamar una millor gestió de l’aigua

Tarragona
Economia

El BBVA promet reforçar el compromís amb Catalunya en l’opa hostil al Sabadell

madrid
economia

Comença la campanya de l’albercoc al Baix Segre

Seròs
Economia

El BBVA anuncia una OPA hostil per absorbir el Banc Sabadell

barcelona
comerç

Els oficis no troben relleu entre els joves

Barcelona
economia

Biocultura Barcelona arriba al Sant Jordi amb la trenta edició

Barcelona

Sor Lucía Caram i el cantautor Sergi Carbonell, premis Climent Guitart

LLORET de mar
ECONOMIA

Oshkosh compra l’empresa manresana AUSA, de vehicles industrials

MANRESA

Conveni entre la Unió d’empresaris d’hostaleria Costa Brava i Caixabank

GIRONA