Economia

Com tenir llet de la pròpia vaca tot i viure en un pis

Ramaderia

Apadrinar una vaca a canvi de 1.500 euros és la curiosa iniciativa que està duent a terme l’empresa ecològica Mas Claperol, ubicada a Sant Feliu de Pallerols (Garrotxa). La idea va sorgir fa una dècada, quan el responsable del mas, Emili Domènech, va voler ampliar el negoci amb la cria ecològica de vaques.

El problema és que no tenia prou diners per comprar exemplars, que tenien un cost de més de 1.500 euros. “Vaig proposar a les botigues on ja servia els meus productes i a amics que em deixessin 1.500 euros per comprar vaques, a canvi jo els retornaria els diners amb espècie”, explica.

Productes casolans
Amb els anys la idea s’ha anat professionalitzant, i ara aquell que ho vulgui pot apadrinar una vaca. El sistema és molt senzill. L’empresa i el client signen un contracte pel qual aquest últim paga els 1.500 euros i a canvi pot triar el nom de la vaca i rebre periòdicament els productes elaborats pel mas, l’import dels quals es va restant dels diners que ha aportat. “Els portem a casa tant llet, iogurts, formatge o carn de vedella elaborada per nosaltres com tota mena de productes procedents d’altres granges ecològiques, a un preu més econòmic del que troben a les botigues”, afirma Domènech.

Un cop s’ha retornat el “microcrèdit”, el client pot renovar el contracte o pagar una quantitat més petita. Entre els padrins hi ha personatges coneguts, com la Cristina Maragall, filla de l’expresident de la Generalitat Pasqual Maragall, que ha escollit el nom de Gabriela per a la seva vaca, i directius de l’empresa Gallina Blanca i de la de components elèctrics Simon.

La gent que no pot pagar els 1.500 euros té l’opció de la cistella de la compra, que costa just la meitat, 750 euros. “L’única diferència és que no apadrinen cap vaca”, puntualitza.

Actualment el mas té una llista d’espera de tres padrins. Com que no es pot canviar el nom de les vaques, Domènech fa una crida a altres pagesos perquè se sumin a la iniciativa. “He hagut d’esperar més de vint anys, però a mi m’ha funcionat”, reconeix. Els diners que aconsegueix els inverteix a modernitzar l’explotació i impulsar la producció ecològica. “Calculo que amb dos anys ja tindré tota la maquinària que necessito”, assegura

El Bulli entre els clients
A part del padrins, Mas Claperol també distribueix els seus productes a prop d’un centenar de botigues i restaurants. Entre els seus clients industrials hi ha el restaurant El Bulli de Ferran Adrià, i establiments de diferents punts del litoral gironí, Barcelona, Tarragona, Mataró, Cabrera de Mar, Cambrils, València i Madrid.
En total el negoci, que factura prop de 90.000 euros anuals, té 27 caps de bestiar: disset vaques, deu vedelles i un toro, que es diu Lluís. “Les vaques que tenim pasturant són mixtes, és a dir, que donen tant carn com llet; anualment produeixo una quota de 60.000 litres de llet”, concreta Domènech. Els productes que comercialitza l’empresa són carn de vedella, formatges i iogurts de diferents gustos. D’aquests últims se’n fan uns 300 al dia, tot i que podria arribar al miler. Destaquen els de gust de menta i els de gust de llimona.

De cara als propers mesos, la granja vol impulsar la producció d’ous i una varietat de formatge de la qual encara s’està acabant de matisar el gust. “S’ha de fer un galliner amb condicions”, explica Domènech. Pel que fa a l’estratègia de màrqueting, el seu responsable i soci del mas, Pablo Ouziel, vol aconseguir implicar inversors privats en el camp de la producció ecològica: “Ja hi ha altres països d’Europa on això es porta a terme i funciona, i aquí comptem amb l’experiència de més de 25 anys de l’Emili”.

“Hem demostrat, fins ara, que la iniciativa engegada per la marca Can Claperol és rendible i funciona”, puntualitza el responsable d’estratègia i màrqueting. “El que volem és, doncs, impulsar la producció ecològica i la seva xarxa de distribució”, afegeix Ouziel.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Consell Regulador del Cava admetrà raïm de fora de la DO pels efectes de la sequera

vilafranca del penedès
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona