Economia

estat espanyol

L’Audiència Nacional nega responsabilitat patrimonial del Banc d’Espanya per la intervenció del Banco de Madrid

El tribunal creu que atesa la informació disponible en el moment, la decisió es va ajustar a dret

La Sala del Contenciós Administratiu de l’Audiència Nacional ha denegat la reclamació formulada per la família Cierco perquè es declarés la responsabilitat patrimonial del Banc d’Espanya pels danys causats per la intervenció del Banco de Madrid el març del 2015, que xifraven en 141 milions d’euros.

Els magistrats donen parcialment la raó als demandants, accionistes majoritaris del banc, en el fet que la reclamació no havia prescrit, tal com havia indicat el Consell del Govern del Banc d’Espanya el maig del 2021, però, en canvi, rebutja els arguments dels Cierco en considerar que no hi va haver una actuació “no raonable, arbitrària o desproporcionada”, sinó al contrari, “raonada, raonable i proporcionada” del Banc d’Espanya.

L’Audiència Nacional subratlla al seu escrit que la part demandant prescindeixen “en tot moment” d’una consideració jurídica “fonamental”, que és que l’anàlisi de la “raonabilitat” i de la “proporcionalitat” de l’actuació del Banc d’Espanya s’ha de fer tenint en compte “la informació disponible i les circumstàncies concurrents en el moment” no en altres que es puguin donar posteriorment a través de valoracions jurídiques i opinions tècniques sobre solucions alternatives un cop conegut tot el que va passar.

Els Cierco argumenten que el Banc d’Espanya va prendre la decisió d’intervenir el Banco de Madrid quan encara no hi havia decisió judicial sobre el procediment penal que se seguia contra membres de l’òrgan i gestió de l’entitat propietat dels també accionistes majoritaris de la banca andorrana BPA, per la qual cosa, no hi havia indicis suficients de la comissió del delicte. De fet, aquell procediment judicial va acabar arxivat el juliol del 2019.

Però l’Audiència Nacional opina que el “sobreseïment provisional” d’aquelles actuacions no permet apreciar que la decisió de la intervenció no fos raonable o fos arbitrària, “atès que cal diferenciar amb claredat l’àmbit de l’enjudiciament en seu penal del que aquí cal analitzar, i en aquest punt resulta fonamental que bastava en aquell moment amb l’existència de sospites i greus acusacions de la presumpta comissió de delictes de blanqueig de capitals”.

Finalment, la sala rebutja admetre la documentació presentada pels demandants, consistent en una comissió rogatòria internacional en un procés penal seguit a Andorra contra policies espanyols i ex alts càrrecs del govern espanyol en entendre que “no és rellevant per a la resolució de la demanda de responsabilitat patrimonial”.

L’Audiència fa referència, aquí, al procediment judicial endegat pels Cierco a Andorra, que sostenen des de la interposició de la demanda que van rebre pressions de policies espanyols per revelar informació sobre comptes de la família Pujol a BPA en el marc de l’anomenada Operació Catalunya. Els Cierco sostenen que la negativa a aquella pressió va originar el cas que va acabar amb la intervenció del Banco de Madrid.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona