Economia

zona euro

La inflació a la zona euro cau fins al 2,9% a l’octubre, el nivell més baix en més de dos anys

L’economia es contrau un 0,1% en el tercer trimestre de l’any

Continua l’alleugeriment en els preus. La inflació a la zona euro ha caigut fins al 2,9% a l’octubre, gairebé un punt i mig menys que el mes anterior. Es tracta del nivell més baix des del juliol de 2021, segons les dades preliminars publicades aquest dimarts per l’oficina d’estadística europea Eurostat i recollides per l’ACN. La inflació subjacent –la que no inclou ni els productes energètics ni els aliments frescos, ni l’alcohol ni el tabac per ser els més volàtils i serveix de referència pel BCE a l’hora de fixar la seva política monetària– es va situar per primera vegada en el 4,2%, tres dècimes menys que el setembre.

La moderació en el desè mes de l’any de l’escalada de preus a la zona euro s’explica principalment per la caiguda de l’11,1% del preu de l’energia davant la baixada del 4,6% registrat al setembre. A més, l’encariment dels aliments no processats ha estat del 4,5%, més de dos punts per sota al mes anterior (6,6). En el cas dels serveis, els preus han augmentat un 4,6%, una dècima menys respecte al setembre, mentre els productes industrials no energètics s’han abaratit sis dècimes respecte al mes anterior amb un increment del 3,5%.

Per països, el que registra una taxa d’inflació més baixa és Bèlgica, seguit dels Països Baixos i Itàlia. Per contra, Eslovàquia, Croàcia i Eslovènia són els que registren les més fortes acceleracions de preus a l’octubre. A l’Estat espanyol la inflació se situa en el 3,5% a l’octubre, per sobre de la mitjana europea.

Per altra banda, les dades sobre l’activitat econòmica a la zona euro no són tan bones. El PIB ha caigut un 0,1% el tercer trimestre de l’any, el que suposa un descens de tres dècimes respecte al creixement del 0,2% registrat entre els mesos d’abril i juny, segons les dades preliminars publicades aquest dimarts per l’Eurostat i recollides per l’ACN. Per contra, el PIB del conjunt de la UE ha crescut un 0,1% després de l’estancament del segon trimestre. Letònia, l’Estat espanyol i l’Estat francès són els països que han registrat un més gran creixement econòmic en el tercer trimestre de l’any, mentre que Irlanda, Àustria i la República Txeca pateixen les pitjors caigudes.

Per la seva banda, Alemanya és l’única de les grans economies del bloc que ha registrat un creixement negatiu. L’economia alemanya ha caigut un 0,1% entre el juliol i el setembre, després de l’augment del 0,1% registrat el segon trimestre de l’any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Puig s’estrena a borsa amb una pujada superior al 4%

barcelona
economia

ERC, Comuns i la CUP es comprometen a convalidar la regulació dels lloguers de temporada

barcelona
Economia

El turisme internacional s’enfila fins als 3,3 milions el primer trimestre de 2024

Barcelona
CONFLICTE LABORAL

Els treballadors de Llansà en vaga reben el suport de transportistes de Roca

GIRONA
OCDE

L’OCDE eleva tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol

economia

Banc Sabadell puja a borsa mentre el País Valencià veu perillar la seva seu

barcelona
economia

Els llocs de treball al Vallès Oriental van a l’alça el primer trimestre de 2024

GRANOLLERS
estats units

La Fed no cedeix i manté els tipus en el seu nivell més alt dels darrers vint anys

barcelona
CONFLICTE LABORAL

La plantilla de Llansà talla la N-260 i manté la vaga en defensa dels acords

LLANÇÀ