Economia

zona euro

La inflació a la zona euro es frena al novembre en baixar fins al 2,4%

Els preus continuen apropant-se a l’objectiu del 2% fixat pel Banc Central Europeu

La inflació a la zona euro durant el mes de novembre s’ha situat en el 2,4%, cinc dècimes menys respecte a l’octubre, segons les dades provisionals publicades aquest dijous per l’Eurostat, l’oficina d’estadística europea, i recollides per l’ACN. Es tracta de la taxa més baixa des del juliol de 2021, allunyant-se de les xifres rècords registrades l’any passat i apropant-se cada cop més a l’objectiu del 2% que persegueix el Banc Central Europeu (BCE).

L’energia continua sent el principal impulsor de la caiguda de la inflació, amb un descens interanual dels preus de l’11,5%. No obstant això, productes com els aliments, el tabac i l’alcohol es continuen encarint (+6,9%). Segons les xifres estimades publicades aquest dijous per l’oficina d’estadística europea, els preus de l’energia al novembre han caigut un 11,5%, una taxa inferior a davallada de l’11,2% de l’octubre. Pel que fa als aliments, l’alcohol i el tabac, la variació és lleugerament inferior a la registrada el mes passat (+7,4%). Per la seva banda, tant els béns industrials com els serveis han registrat taxes sis dècimes inferiors al mes anterior, del 2,9% i el 4%, respectivament.

Més enllà del fet que la taxa s’apropa cada cop més a l’objectiu del 2%, la inflació subjacent, la que no té en compte l’energia, el menjar, l’alcohol i el tabac, també ha retrocedit. Segons les dades provisionals publicades per l’Eurostat i recollides per l’ACN, ha passat del 4,2% de l’octubre al 3,6% al novembre.

En termes intermensuals, els preus a la zona euro han caigut un 0,5%. De la mateixa manera, l’energia ha estat el motor principal de la davallada, amb un descens dels preus del 2,2%. També s’han abaratit els béns industrials (-0,1%) i els serveis (-0,9%), mentre que els aliments, l’alcohol i el tabac s’han encarit un 0,4%.

La inflació interanual a l’Estat espanyol, per altra banda, es manté per sobre la mitjana de la zona euro, concretament en el 3,2%. En termes intermensuals, en canvi, la caiguda de preus és més accentuada, d’un 0,6% (davant la davallada del 0,5% de la zona euro).

La taxa d’atur resisteix en el 6,5%

L’atur a la zona euro durant el mes d’octubre es va mantenir en el 6,5%, segons les dades publicades aquest dijous per l’Eurostat i recollides per l’ACN. Tot i que la taxa és la mateixa que al setembre, explica l’agència, la xifra de persones desocupades va incrementar-se en termes absoluts. Concretament, la zona euro va tancar l’octubre amb més d’11,1 milions d’aturats, 48.000 més respecte al setembre. Com és habitual, la desocupació a l’Estat espanyol continua sent la més alta de la Unió Europea, amb un 12%. La taxa és la mateixa que al setembre i es tradueix en gairebé 2,9 milions de persones aturades, unes 11.000 més en termes intermensuals. Pel que fa a l’atur juvenil –menors de 25 anys–, la zona euro va tancar l’octubre amb més de 2,3 milions de desocupats, una xifra que equival a un percentatge del 14,9% (tres dècimes més que al setembre). L’Estat espanyol també presenta la taxa més elevada tant de la zona euro com de la Unió Europea, amb un 28%. Per sexes, l’atur masculí a la zona euro es va situar en el 6,2%, mentre que el femení va ser del 6,9%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Barcelona, entre les deu ciutats més resilients del món

barcelona
economia

El govern espanyol i els sindicats acorden la reforma del subsidi d’atur sense el suport de la patronal

barcelona
ECONOMIA

El BBVA ja va descartar millorar l’oferta al Banc Sabadell

barcelona
Port de Barcelona

Primeres jornades de portes obertes

SOCIETAT

8.000 joves i 120 empreses a la fira JOBarcelona

BARCELONA

CaixaBank, escollida millor entitat de banca privada digital d’Europa 2024

barcelona
economia

Banc Sabadell rebutja l’inicial oferta d’absorció del BBVA

barcelona

La Cuina de l’Empordanet presenta la seva nova guia de restaurants

begur

El Vívid, el mes de l’enoturisme a la Costa Brava, tanca amb el 89 % d’ocupació

girona