Economia

economia

Barcelona domina la inversió estrangera i la creació d’empreses

El 82,7% de les filials de firmes internacionals s’instal·len al Barcelonès, Baix Llobregat i Vallès Occidental

La inversió estrangera en tecnologia a la metròpoli va ser de 1.326 milions de dòlars l’any passat

L’àrea metro­po­li­tana de Bar­ce­lona (AMB) domina acla­pa­ra­do­ra­ment la inversió estran­gera i la cre­ació d’empre­ses que es fa al país. Men­tre el 82,7% de les fili­als de fir­mes estran­ge­res que s’ins­tal·len a Cata­lu­nya ho fan al Bar­ce­lonès, el Baix Llo­bre­gat i el Vallès Occi­den­tal, fins al 86,7% d’empre­ses emer­gents nei­xen també a la metròpoli bar­ce­lo­nina, la majo­ria en aque­lles tres comar­ques a més del Maresme. Vallès Ori­en­tal i Tar­ra­gonès seguei­xen en el rànquing on també hi ha comar­ques que acu­llen fili­als estran­ge­res com Gar­raf, Alt Penedès, Anoia, Bages, Osona, Selva, Gironès, i Alt i Baix Empordà.

Així ho apunta l’estudi La metròpolis de Bar­ce­lona. Inver­tir, tre­ba­llar i viure 2023 que ha ela­bo­rat el Gabi­net d’Estu­dis de la Cam­bra per encàrrec de l’AMB. Amb 1.326 mili­ons de dòlars inver­tits l’any pas­sat a l’àrea metro­po­li­tana en tec­no­lo­gia, l’onzena posició en el rànquing que ela­bora. L’estudi E&Y, Attrac­ti­ve­ness Sur­vey Europe la con­si­dera la desena àrea més atrac­tiva d’Europa per a la inversió inter­na­ci­o­nal men­tre que l’Star­tup Heat­map Europe Report 2023 con­clou que és la ter­cera ciu­tat pre­fe­rida per emplaçar una empresa emer­gent a Europa només després de Lon­dres i Berlín. El 17,1% dels empre­sa­ris emer­gents i de repre­sen­tants de la comu­ni­tat tec­nològica tri­a­rien Bar­ce­lona per impul­sar una start-up, men­tre que el 34,9% ho farien a Lon­dres i un altre 34% a Berlín. El talent emer­gent, la con­so­li­dació com a nucli d’empre­ne­do­ria, la com­pe­ti­ti­vi­tat en preus en com­pa­ració amb altres ciu­tats euro­pees, la col·labo­ració publico-pri­vada i el bon posi­ci­o­na­ment turístic de Bar­ce­lona i la seva àrea en serien els prin­ci­pals motius.

Per altra banda, l’any pas­sat es van crear 2.022 empre­ses emer­gents al pro­jecte Bar­ce­lona&Cata­lo­nia Star­tup Hub que lidera la Gene­ra­li­tat, una xifra que dobla la de fa sis anys.

És una tendència lògica pel pes demogràfic i econòmica de la metròpoli bar­ce­lo­nina si es té en compte que aquesta ja con­cen­tra el 45,2% del tei­xit empre­sa­rial del país, amb 110.214 empre­ses segons les dades de l’any pas­sat. D’aques­tes, el 78% estan emplaçades als muni­ci­pis de Bar­ce­lona, l’Hos­pi­ta­let de Llo­bre­gat, Bada­lona, Sant Cugat del Vallès i Cor­nellà de Llo­bre­gat. A l’àrea metro­po­li­tana es con­cen­tra el 60% de les empre­ses de sani­tat i ser­veis soci­als i el 55% de les fir­mes de ser­veis a la pro­ducció. La dimensió mit­jana d’aques­tes empre­ses també és sen­si­ble­ment més ele­vada que la de la resta del país, amb una mit­jana de 14 tre­ba­lla­dors per 12 a la resta de Cata­lu­nya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.