Economia

Mig miler de persones demanen reduir la jornada i acabar amb la “precarietat” al sector turístic

Mig miler de persones s’han manifestat aquest dimecres a Girona en la mobilització convocada per CCOO i UGT pel Primer de Maig, segons informa l’Acn. Les marxes convocades arreu de Catalunya reclamen millors salaris, ocupació plena i la reducció de la jornada laboral. A les comarques gironines, els sindicats han posat l’èmfasi en la necessitat de canviar el model turístic i acabar amb la “precarietat” del sector. La marxa ha arrancat al migdia de la plaça Independència i ha acabat a la plaça del Vi, després de passar per davant de la subdelegació del govern espanyol i de la seu de la Generalitat. És una jornada marcada per les eleccions del 12-M i en aquest sentit, els sindicat han animat els treballadors a anar a les urnes i apostar per partits que garanteixin els seus drets.

Els sindicats majoritaris han convocat les marxes aquest Primer de Maig sota el lema 'Per la plena ocupació, menys jornada i millors salaris'. Una de les reivindicacions principals pivota al voltant de "redistribuir" la feina com a estratègia per assolir la plena ocupació, és a dir, que tothom tingui feina i acabar amb la taxa de desocupació. Això, però, sostenen que ha d'anar acompanyat d'un augment dels salaris, per garantir el benestar dels treballadors i les famílies i per fer front a augments de preus i del cost de vida. I no només reclamen a la classe política que prengui nota de les vindicacions, també fan una crida als treballadors perquè vagin "massivament" a les urnes tant el 12-M com el 9 de juny per a les eleccions europees i apostin per formacions que garanteixin els seus drets. "Han d'anar a vota perquè ens hi juguem molt. Si tornem a les regles d'austeritat, tindrem greus problemes i retallades altre cop. Hem d'anar a votar en massa a les esquerres perquè no tots són iguals", ha afirmat la secretària general de CCOO a les comarques gironines, Belén López.

Tant per a López com per al secretari general de la UGT a la demarcació, Maxi Rica, un dels reptes principals per a les comarques gironines és acabar amb la "precarietat" al sector turístic. I això passa, han subratllat i segons ha recollit l'Acn, per canviar íntegrament el model. Rica advoca que és imprescindible que el pròxim Govern reprengui la Llei del Turisme per posar punt final a una fórmula "depredadora" tant amb l'entorn com amb els treballadors. En aquest sentit, CCOO també considera que les energies renovables poden tenir la clau per a la reindustrialització del territori i per generar ocupació de qualitat. "Els polítics no poden continuar posant-se de perfil i han de liderar d'una vegada per totes", ha afirmat Belén López. Els sindicats posen el focus, a banda d'en els partits polítics, en la patronal: "Hem de continuar la batalla contra la patronal, que només es queixa i no veu la realitat del carrer. Necessitem un canvi de mentalitat per poder tirar endavant". Maxi Rica ha exposat que la patronal continua només mirant els beneficis sense redistribuir la riquesa entre els treballadors. Com a exemple, la situat la Nestlé i ha exposat que el treballadors estan a punt d'anar a la vaga perquè "tot i ser una gran empresa amb capacitat, vol retallar encara més les condicions laborals dels seus treballadors": "I això és inacceptable".

La manifestació, que ha aplegat unes 500 persones, ha començat aquest dimecres al migdia a la plaça Independència. La marxa ha avançat per Jaume I, passant per davant de la subdelegació del govern espanyol, i ha continuat fins a la plaça Pompeu Fabra, on hi ha la seu de la Generalitat. La marxa ha acabat a la plaça del Vi, on els secretaris generals dels sindicats han llegit el manifest.

Ja a  la tarda, la Coordinadora 1r  maig Girona, integrada per més d'una desena d'entitats -Endavant OSAN -Sindicat d'Habitatge de Salt -OJS -Jaguars -IAC -Ateneu Popular Salvadora Catà -CUP -Girona per Palestina/BDS -SEPC -ARRAN -Lluita Internacionalista -COS comarques gironines i XR Girona- també ha reunit més de dues-centes persones en  la manifestació  anticapitalista a Girona i Salt.  En el manifest fet públic per aquesta coordinadora es mostra la preocupació per " l’augment del feixisme i les conseqüències que pot tenir per a la classe treballadora", la necessitat d'un "nou sistema alimentari basat en la sobirania alimentària, en l’agroecologia i en la proximitat" -i recorda la crisi climàtica, les dificultats de la pagesia i com "mentre el cost de la vida augmenta cada any, els salaris i convenis es mantenen congelats", entre d'altres. Així mateix, han volgut manifestar la  solidaritat amb el poble palestí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Les exportacions a la demarcació creixen un 87% en deu anys

GIRONA

Tesla, entre la promesa i la pràctica

PROFESSOR ECONOMIA I EMPRESA UNIVERSITAT DE GIRONA, EMPRENEDOR I EXPERT EN GESTIÓ DE CRISI I DESENVOLUPAMENT DE NEGOCI
FIGUERES

Uns 800 inscrits a la Fira TreballemGI, que ofereix més de 200 llocs de treball

FIGUERES
economia

La zona euro supera la recessió tècnica

barcelona
economia

Els pagesos tallaran la frontera amb França el 3 de juny en una protesta “històrica”

barcelona
Estat espanyol

El Banc Santander pateix un ciberatac

Barcelona
economia

L’habitatge i l’alimentació estiren l’inflació d’abril i la situen al 3% anual

barcelona

Una quinzena de comerços volen traspassar el negoci per falta de relleu

BANYOLES

Els preus s’apugen set dècimes per l’alça de la roba, l’electricitat i els pisos turístics

GIRONA