Economia

OCDE

L’OCDE eleva tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol pel 2024 i la situa en l’1,8%

Aconsella Espanya que apugi l’IVA

L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha elevat en tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol pel 2024, fins a l’1,8%, segons les dades publicades aquest dijous per l’organisme amb seu a París i recollides per l’ACN. Segons l’OCDE, la millora de l’economia respondrà principalment a un major consum privat, impulsat pel que considera un mercat laboral “sòlid” i un increment dels salaris reals després d’uns anys d’estancament posteriors a la pandèmia. Això situaria l’Estat espanyol per sobre la mitjana de la zona euro (+0,7%) i dels països de l’OCDE (+1,7%). Alhora, millora les perspectives d’inflació i estima que la taxa se situarà en el 3% de mitjana aquest any, tres dècimes menys respecte a l’últim balanç publicat el febrer passat.

D’altra banda, l’organisme manté la taxa de creixement prevista pel 2025 en el 2%. Al seu torn, rebaixa la inflació esperada per l’any vinent en dues dècimes respecte a la seva darrera publicació, fins al 2,3%, apropant-se així a l’objectiu del 2% que persegueix el Banc Central Europeu (BCE).

Tot i les perspectives més optimistes dels principals indicadors econòmics, l’OCDE alerta que la inversió continuarà sent “dèbil” aquest 2024 a causa de l’impacte dels tipus d’interès. En aquest sentit, serà a partir del 2025 quan es començarà a veure una millora significativa, en bona part per la implementació del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

En el mateix informe, l’OCDE llança un advertiment a Espanya sobre el deute, que considera “elevat”. De fet, a curt termini no és tan optimista com el govern de Pedro Sánchez, que en les seves previsions a Brussel·les promet que el dèficit passarà del 3,6% del PIB en 2023 al 3% enguany i al 2,5% el pròxim. L’OCDE es queda amb un 3,3% en 2024 i amb un 2,6% en 2025.

El problema específic que l’OCDE assenyala a Espanya és la creixent despesa en pensions, en clara al·lusió a la reforma del ministre José Luis Escrivá que ja havia criticat en el passat, “en detriment de les partides que afavoreixen el creixement”.

Per això, diu, que a mitjà termini fa falta un ajustament fiscal perquè el deute “es mantingui en una tendència a la baixa, compleixi amb les normes fiscals de la UE i creï l’espai suficient per abordar inversions de futur “prioritàries”.

En aquest sentit, recomana l’eliminació de les mesures de suport energètiques a curt termini, fent que aquestes només vagin dirigides a les classes més vulnerables. També proposa apujar impostos en béns i serveis per incrementar la recaptació i millorar l’eficiència a l’hora d’invertir la despesa. Alhora, segons recull l’ACN, reivindica que cal incrementar la productivitat a través del foment de la innovació, la formació i les polítiques actives del mercat laboral, una sèrie d’elements que la implementació del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència podria accelerar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Torroella de Montgrí

Jornada per aprofundir en el turisme inclusiu al Baix Empordà

Torroella de Montgrí
Economia

Els pescadors d’arrossegament de Cambrils dividiran la veda

Cambrils
QUERALBS

FGC alerta que el consistori no ha signat el principi d’acord sobre Vall de Núria

QUERALBS
economia

Nova associació per millorar l’economia i promocionar les Garrigues

Juneda
economia

Catalunya va rebre 1,87 milions de passatgers internacionals per via aèria a l’abril

barcelona
economia

Criteria Caixa es convertirà en el primer accionista de Colonial

barcelona

Girona limitarà els grups de turistes a 25 persones i prohibirà l’ús d’altaveus

GIRONA

L’IRTA converteix les seves explotacions en laboratoris amb nova tecnologia

la tallada d’empordà

Neix una plataforma veïnal que reclama reduir el turisme a la ciutat

GIRONA