Economia

economia

OPA hostil del BBVA al Sabadell amb acomiadaments

El BBVA és una nina russa d’origen bilbaí sorgida de la unió del BBV i l’antiga banca pública Argentaria (1999) que ja té a les golfes les antigues caixes Sabadell, Terrassa i Manresa (integrades a Unnim) i Caixa Catalunya, Tarragona i Manresa des del 2014, però ara té entre cella i cella el Banc Sabadell i, si la unió no pot ser per la via amistosa, vol que ho sigui a través d’una OPA hostil. Després d’haver explorat una fusió –ja intentada sense èxit el novembre del 2020– amb un bescanvi d’accions que ha rebut el cop de porta de Josep Oliu, el BBVA va agitar ahir el mercat amb una agressiva oferta pública d’adquisició (OPA) sobre el 100% del banc vallesà amb seu a Alacant des del 2017 i que donaria lloc a un gegant sistèmic (massa gran per caure i amb obligació de ser rescatat) que valdria 70.000 milions en borsa i que preveu acomiadaments entre una plantilla que sumaria 41.634 treballadors i entre la qual hi hauria acomiadaments encara no concretats. Conscient del recel polític, social i laboral unànime que desperta l’operació, que necessitarà l’aprovació de la Comissió de Mercats i Competència (CNMC), la Comisión Nacional del Mercado de Valores (CNMV), el Banc Central Europeu (BCE) i les autoritats de Competència i el govern espanyol, el conseller delegat del BBVA, Carlos Torres, va voler suavitzar l’hostilitat de l’OPA sense diners (l’oferta és d’una acció del banc nou per 4,83 del Sabadell) amb la seva paraula de “reforçar el compromís amb Catalunya”, la qual cosa inclou tancar la seu a Alacant i mantenir la seu de Sant Cugat i el hub de start up de Barcelona en cohabitació amb la Ciutat BBVA a Las Tablas (Madrid).

A banda d’accentuar la catalanitat del banc, tant el president del BBVA, Omar Genç, com el CEO Torres van haver de conjurar la por dels acomiadaments i les prejubilacions entre els 14.000 treballadors del Sabadell i els 28.000 del BBVA. “És veritat que pot implicar una reducció d’ocupació, en un primer moment, però no amb mesures traumàtiques i sí amb paquets que tindran molt atractiu per als qui s’hi acullin”, va dir Torres en la seva resposta més concreta.

A Madrid i a Sant Cugat

Interpel·lat per aquest diari sobre com reforçarà el compromís amb Catalunya si engoleix el Sabadell i si pot restringir el crèdit a les pimes, Torres va entrar en el detall. “Catalunya és un territori que ja té per a nosaltres una importància estratègica gran i això comporta una aposta addicional pel territori. Més compromís perquè tindrem una posició de més fortalesa i això permetrà intensificar el suport a tot el teixit empresarial, científic, cultural i social, ja sigui a través de fundacions o del mateix BBVA i tot amb una doble seu corporativa a Sant Cugat i a Madrid. I junts podrem canalitzar 5.000 milions més de crèdit que separadament.” “Tenim experiència en integracions, hem integrat Catalunya Caixa i Unnim”, hi va afegir Genç davant els analistes per tal de desactivar el recel unànime, que va de la Generalitat a La Moncloa, passant per Foment del Treball i els sindicats. El banc resultant, amb 986.924 milions en actius, sumaria 7.326 oficines: 5.912 del BBVA i 1.414 del Sabadell, i qualsevol retallada seria una amenaça a la competència i a l’accés bancari.

‘Déjà vu’ brusc del 2020

La primavera del 2024 és un déjà vu de l’hivern del 2020, quan el BBVA i el Sabadell van arribar al pas d’una revisió recíproca (due dilligence en l’argot) i la trencadissa va acabar amb Oliu rellevant el català Jaume Guardiola –exdirectiu del BBVA i avui al Cercle d’Economia– i fitxant el madrileny César González Bueno –CEO del banc taronja ING fins al 2019– com a conseller delegat per reinventar una vida en solitari. Ara els dos actors es tornen a veure les cares, però el pas del temps ho ha canviat tot i les arrugues són diferents: el Sabadell val ara quatre vegades més, dels 2.500 milions de l’hivern del 2020 als 11.500 milions del present, i la seva digestió és més difícil. “Si ja abans ens agradava el Sabadell, ara encara ens agrada més, l’aproximació no pot ser més amistosa”, va defensar Torres ahir en l’intent de desmentir el cognom hostil de l’OPA. Es dona la circumstància de promiscuïtat capitalista que el BBVA i el Sabadell comparteixen una desena d’accionistes comuns que estan simultàniament als dos bancs, com ara Norges Bank, BlackRock, JP Morgan i Goldman Sachs. “Hi ha inversors del Sabadell que han contactat amb nosaltres per l’oferta i han mostrat interès a vendre”, va admetre ahir davant la premsa el conseller delegat del BBVA en una mostra de les dificultats que pot patir Oliu pel fet de no tenir un nucli dur d’accionistes que li faci de parallamps. Si el Sabadell ja és una llaminadura per si sol, a més té la filial britànica TSB que obre Londres al BBVA per la porta gran.

LES REACCIONS

Catalunya era ja de gran importància estratègica i l’aposta és addicional per donar més suport
Carlos Torres
conseller delegat del bbva
L’operació ha de ser autoritzada pel BCE basant-se en solvència i prudència i estabilitat de la zona euro
Luis de Guindos
vicepresident del BCE
No autoritzarem l’operació per massa concentració i perquè preocupa la cohesió territorial
María Jesús Montero
vicepresidenta i min. d’hisenda
Rebutjo frontalment l’OPA hostil del BBVA. Empitjora la competència i elimina llocs de treball
Pere Aragonès
president de la generalitat
El govern té eines per evitar l’OPA hostil del BBVA al Sabadell i evitar la concentració bancària
Yolanda Díaz
vicepresidenta i min. de treball
És una operació contra Alacant i el País Valencià que destrueix valor, treball i territori
Carlos Mazón
president del país valencià


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Es preveu una campanya de fruita de pinyol “correcta” tot i una caiguda de la producció

Lleida
ECONOMIA

La Xina reaviva la guerra comercial amb la UE amb una investigació antidúmping

BARCELONA

Les botigues de les zones més turístiques ja poden obrir els diumenges

Barcelona

Circuits en funcionament

L’Hospitalet de Llobregat

Fer obsolet el residu

Barcelona
Mar Reguant
Economista i premi nacional de recerca al talent jove de la FCRI

“L’energia barata ja hi és, però cal repartir millor els beneficis”

Barcelona

Casa Jové celebra 150 anys amb l’entrada a Tarragona

Barcelona

Recreacions virtuals de cors perquè els cardiòlegs assagin

Barcelona
Contra xifrada
Anna Pinter Pla

Un bon àpat per la inclusió