Economia

economia

El Cercle d’Economia insta els partits a “sortir del seu bloc” per assolir acords

Estrena les jornades del Cercle centrades en la millora de la productivitat

El Cercle d’Economia demana als partits que paeixin els resultats i encetin una nova etapa política al Parlament d’acords en que puguin “sortir del seu bloc”. El president del Cercle, Jaume Guardiola, ha instat els partits polítics catalans a explorar acords amb forces que poden tenir una visió “enfrontada” per evitar una repetició electoral, que seria una “mala” notícia” per a Catalunya. Guardiola ha obert aquesta tarda l’edició número 39 de les jornades del Cercle, que reuneixen fins divendres a Barcelona empresaris i polítics, amb una intervenció a la qual hi han assistit el president en funcions de la Generalitat, Pere Aragonès, i el líder del PSC, Salvador Illa, entre d’altres.

“Una nova convocatòria electoral és un luxe que no ens podem permetre”, ha afirmat el responsable de l’entitat empresarial, que ha recordat que en els darrers 14 anys els catalans han anat a les urnes en sis ocasions i les legislatures han durat una mitjana de dos anys i mig, en lloc dels quatre que marca la “normalitat estatutària”. Per aquest motiu, Guardiola ha demanat als partits que siguin capaços de “transaccionar” per arribar a un acord de govern: “El mapa electoral permet múltiples opcions i és necessari explorar-les totes”, ha esgrimit.

Les jornades debatran el repte de revertir un alentiment de la productivitat que llastra la renda per càpita des de fa dues dècades les economies catalana i estatal. Guardiola, ha advertit en la seva intervenció inicial que els ingressos mitjans per habitant estan retrocedint des del 2006 respecte a la mitjana europea, una caiguda que ha fet perdre bona part del terreny que s’havia guanyat des de l’entrada a les comunitats europees el 1986. Aquest escenari pot provocar “sorpresa”, ha admès el president del Cercle, atès que els grans indicadors macroeconòmics, com el PIB i l’ocupació, avancen a “bon ritme i en alguns casos arriben a màxims històrics. La clau del declivi productor, ha esgrimit l’exconseller delegat del Banc Sabadell, està en la baixa productivitat dels darrers vint anys, i el pes relatiu de sectors “intensius en mà d’obra però de baixa productivitat”, en primer lloc la construcció, i després el turisme i el comerç.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia