Economia

ECONOMIA

Les empreses tecnològiques facturen uns 40.000 milions, l’equivalent al 14% del PIB català

Les empre­ses cata­la­nes del sec­tor tec­nològic i digi­tal gene­ren un volum de negoci de gai­rebé 40.000 mili­ons d’euros, un 14% més que el 2022, segons dades d’un estudi d’ACCIÓ. Així ho ha anun­ciat aquest dimarts el con­se­ller d’Empresa i Tre­ball, Miquel Sàmper, en una atenció a mit­jans des del pavelló d’ACCIÓ al 4 Years From Now (4YFN) del Mobile World Con­gress. Segons recull ACN, Sàmper ha expli­cat que Cata­lu­nya compta amb unes 25.000 com­pa­nyies en aquest sec­tor que donen feina a unes 200.000 per­so­nes. La fac­tu­ració del sec­tor equi­val al 14% del PIB català. De fet, Cata­lu­nya és la pri­mera regió del sud d’Europa que més pro­jec­tes d’inversió tec­nològica ha cap­tat entre 2020 i 2024, amb un 5% del total.

El con­se­ller ha des­ta­cat que no només aug­menta la fac­tu­ració, sinó també la xifra d’empre­ses i de tre­ba­lla­dors. Per Sàmper, és impor­tant que el govern segueixi apos­tant per aquest tipus d’empre­ses, que gene­ren llocs de feina de qua­li­tat i amb sous més alts que la mit­jana. “És un sec­tor estratègic”, ha des­ta­cat, remar­cant la importància del MWC o l’ISE com a cata­lit­za­dors d’aquest eco­sis­tema.

Les con­clu­si­ons de l’informe asse­nya­len en con­cret que les empre­ses cata­la­nes d’eco­no­mia digi­tal van fac­tu­rar 39.646 mili­ons d’euros el 2023, un 14% més que l’any ante­rior. A tan­ca­ment de 2024, Cata­lu­nya comp­tava amb 24.878 com­pa­nyies en el sec­tor, un aug­ment del 6%. Pel que fa als tre­ba­lla­dors, se situ­a­ven en 198.462 per­so­nes amb dades de 2023, un incre­ment del 7% anual res­pecte a l’últim any publi­cat.

El sec­tor és rela­ti­va­ment nou, ja que la mei­tat de les empre­ses es van esta­blir fa menys de 10 anys. El 9% són star­tups i un 8% expor­ten els seus pro­duc­tes i ser­veis de manera regu­lar. En l’informe també es des­taca el poten­cial d’aquest sec­tor en l’atracció d’inversió estran­gera, ja que les tec­nològiques repre­sen­ten el 43% dels pro­jec­tes d’inversió estran­gera fets a Cata­lu­nya durant l’any 2024.

A més, entre 2020-2024 Cata­lu­nya s’ha situat com la pri­mera regió del sud d’Europa amb més pro­jec­tes cap­tats (el 5% del total). Arran d’això, Cata­lu­nya compta amb 160 hubs tec­nològics inter­na­ci­o­nals, un 9% més que l’any ante­rior, tal com recull l’informe Tech Hubs Over­view, ela­bo­rat per Mobile World Capi­tal Bar­ce­lona en col·labo­ració amb ACCIÓ i l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona. ACCIÓ ha donat suport a un 88% des les mul­ti­na­ci­o­nals tec­nològiques que han apos­tat per Cata­lu­nya.

L’informe entén per sec­tor tec­nològic i digi­tal tota aque­lla acti­vi­tat econòmica que compta amb una com­po­nent digi­tal i/o tec­nològic relle­vant. Així, el prin­ci­pal sec­tor inclòs dins d’aquest con­cepte és el sec­tor TIC pròpia­ment, però s’hi afe­gei­xen també d’altres sec­tors alta­ment tec­nològics com ara el dels vide­o­jocs, la indústria audi­o­vi­sual, les empre­ses que desen­vo­lu­pen solu­ci­ons de la indústria 4.0 o les que donen ser­vei a les ‘smart cities’, entre d’altres.

El docu­ment també subrat­lla que Cata­lu­nya és el millor eco­sis­tema de star­tups del sud d’Europa, i Bar­ce­lona la segona ubi­cació pre­fe­rida pels fun­da­dors per esta­blir-hi les seves empre­ses emer­gents.

La presència al país de fires de renom com el MWC o l’ISE també aju­den a con­so­li­dar i fer créixer aquest eco­sis­tema. En el marc del Mobile, per exem­ple, el Govern pre­senta 46 empre­ses vin­cu­la­des a la digi­ta­lit­zació i cen­tres tec­nològics. A l’estand de Cata­lu­nya es podrien arri­bar a cele­brar fins a mil reu­ni­ons de tre­ball entre les empre­ses cata­la­nes i empre­ses i orga­nis­mes interes­sats en els pro­duc­tes i ser­veis que ofe­rei­xen.

A més, en el 4YFN, ACCIÓ dis­posa també d’un pavelló que acull 52 star­tups i impulsa dife­rents esde­ve­ni­ments empre­sa­ri­als en el marc del 4YFN i també del MWC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.