Economia

Un 60% de les granges de llet han tancat en nou anys

Catalunya ha perdut en els últims nou anys el 56,6% de les explotacions de vaques de llet existents el 1999, al passar de 1.896 a 823 granges en total, segons dades de la Generalitat.

El director de l'Observatori de la Llet de Catalunya, Antoni Seguí, ha explicat que malgrat que el nombre d'explotacions ha baixat en un percentatge molt elevat, la quota lletera ha augmentat lleugerament, on s'ha passat de les 544.472 tones produïdes en total el 1999 a les 552.646 de l'any passat.

Menys granges petites
Aquesta situació es deu, bàsicament, a que el nombre d'explotacions de vaques de llet de mida petita, amb una quota de llet de menys de 250 tones, s'ha reduït dràsticament i ha passat de 1.216 existents el 1999 a 227 el 2008, mentre la seva quota ha descendit també de les 129.247 tones a 32.432.

Les explotacions de menys de 250 tones han passat de controlar el 23,74% de la quota a només el 5,87%, mentre que les de més de mil tones han passat de tenir el 26,15% a la meitat del total de la quota, el 50,42%, segons dades de la Generalitat.

La desaparició de nombroses petites explotacions de boví de llet ha canviat el panorama del sector lleter a Catalunya, on es depèn en gran mesura de l'exterior per alimentar als animals. D'aquesta manera els ramaders han de tenir en compte també l'evolució dels preus dels cereals a l'hora de planificar el seu futur.

Implicació de l'administració
Davant aquesta situació, l'organització agrària Unió de Pagesos reclama el suport decidit de l'administració catalana per evitar el tancament de més explotacions, "que suposaria el desmantellament del sector", segons que ha indicat el responsable nacional d'Unió de Pagesos del sector lleter, Joan Guitart.

La difícil situació que viu el sector productor ha portat les principals organitzacions agràries catalanes a sumar-se a la protesta que s'ha convocat per al pròxim dia 16 d'abril davant la seu del ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, per la greu crisi que travessa el sector.

Els sindicats agraris demanden que les administracions estatal i autonòmiques recolzin als ramaders que viuen d'aquesta activitat econòmica, que a Catalunya compta amb una llarga tradició i importància per al teixit productiu català.

No a la importació
Els productors també es queixen de les importacions de llet d'altres països, principalment de França, a baixos preus, que inunden el mercat encara que no garanteixin la traçabilitat del producte, segons que ha denunciat el president de la Federació Espanyola d'Empresaris Productors de Llet (PROLEC), José Ramón Arronte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

El Camp de Tarragona rep 336 milions d’euros dels fons europeus

Tarragona
GIRONA

Suspenen la Fira de la cervesa i la botiga al carrer de demà per previsió de pluja

GIRONA
economia

Multa de 150 milions a Ryanair, Vueling, Volote i Easyjet per cobrar per l’equipatge de ma

barcelona
economia

Un 30% menys de viatgers a l’abril als allotjaments turístics extrahotelers

Barcelona

Vint-i-una empreses gironines opten als premis Etalentum

GIRONA
unió europea

El TJUE tomba el tram autonòmic de l’impost d’hidrocarburs

barcelona

Les comarques gironines rebran 360 milions d’euros de fons europeus

sant joan les fonts

El sector del suro confia en les darreres pluges per salvar la collita

Girona
Economia

L’IPC repunta tres dècimes al maig fins al 3,6% per l’electricitat i els carburants

barcelona