Les olives ja no es cullen de terra

Fer rendible l'agricultura és cada cop més costós. Cal ser imaginatiu per buscar alternatives que et permetin augmentar la producció sense fer créixer les despeses. Un cas pràctic el trobem a l'explotació Font Rovira, a Pedret i Marzà. Tradicionalment s'han dedicat a la vinya i el cereal. I el que van decidir és aplicar l'experiència adquirida al llarg dels anys i la maquinària de la qual ja disposaven per diversificar la producció. El resultat va ser crear una plantació superextensiva d'oliveres, seguint el format de plantació de la vinya i utilitzant la mateixa maquinària per fer la poda i la recollida.

Si en les plantacions d'oliveres centenàries hi ha uns 50 arbres per hectàrea, i en les intensives entre 200 i 300, el sistema superextensiu permet plantar-hi entre 1.500 i 1.700 arbres. En aquests moments, tenen vuit hectàrees amb aquest sistema nou i tres amb l'extensiu.

Francesc Font, que porta amb el seu pare l'explotació, explica que el procés tradicional per collir les olives era molt costós, i van decidir mecanitzar-lo al màxim. Per tant, les olives ja no les cullen de terra. Ho fan amb un tractor que utilitzen per a la vinya que, amb la incorporació de peces específiques, el que fa és sacsejar l'arbre i conduir les olives fins a un remolc. En un parell d'hores cullen les olives d'una hectàrea: 8.000 o 10.000 quilos d'olives (amb el sistema tradicional podrien estar-hi una setmana o més). A banda, amb el cultiu superextensiu s'aconsegueix que la plantació al cap d'uns tres anys ja doni entre 5.000 i 6.000 quilos d'olives per hectàrea –en el cultiu tradicional no s'arriba a aquesta quantitat fins al cap d'uns set anys–. L'únic inconvenient, si se'n pot dir així, és que aquesta manera de cultivar només es pot fer amb la varietat d'oliva arbequina (les típiques de picar), quan l'oli s'elabora de manera tradicional amb l'argudell. No obstant això, Font assegura que el seu producte es destina a l'elaboració d'oli, el qual es produeix a la cooperativa Empordàlia, de la qual són socis.

Unes altres innovacions de les quals disposa Font Rovira és d'un tractor de plantar vinya, pomera i olivera que funciona amb GPS, que els permet per una plantació perfecta sense haver de baixar del tractor i en menys temps. Aquests avenços els han permès, a més, crear una empresa de serveis que fa plantacions i recol·leccions per altres propietaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA