Economia

Tecalum, alumini per a l'alta velocitat europea

L'empresa Tecalum Industrial, de Tortellà, ha anat decantant la producció cap a l'exportació i cap a sectors que són exigents des del punt de vista de la tecnologia i la innovació

Nascuda fa vint anys, l'empresa Tecalum Industrial de Tortellà s'ha consolidat en el mercat competitiu internacional de les peces d'alumini de qualitat, adreçades a sectors que són exigents pel que fa a la tecnologia com són els del ferrocarril, l'automoció o bé de les energies renovables, entre d'altres.

Qui hagi viatjat en algun tren d'alta velocitat europeu és molt probable que n'hagi vist la porta o que s'hagi assegut en un seient que té una estructura fabricada per aquesta factoria, que és de la Garrotxa. Passa el mateix amb els cotxes, els marcs de les plaques solars, els components de les piscines d'hidromassatge, els panells de les carreteres o els mobles. Alstom, Roca, IKEA, Volvo o Peugeot són alguns dels seus clients. En la planta de Tortellà, s'hi transformen cap a 4.000 tones d'alumini anualment, i hi treballen 95 persones. L'any passat van facturar pels volts d'11 milions d'euros, el 60% dels quals a l'estranger, sobretot a països de la UE –especialment França, on Tecalum ha tingut molta tirada des del principi– però també als EUA i al nord d'Àfrica. El 40% del mercat estatal correspon essencialment a Catalunya.

Valor afegit

Inicialment, aquesta empresa concentrava la producció als perfilats típics per a la construcció (els marcs de portes i de les finestres, per exemple), però des de fa uns anys, de mica en mica ha anat diversificant els sectors de mercat i ha anat aplicant valor afegit al seu catàleg. Va passar de fabricar peces estàndard, que uns altres havien d'acabar per adaptar a les seves necessitats, a produir peces més elaborades, a punt per acoblar al producte final, ja sigui una cadira, un moble, una porta de tren o bé una llanta de roda de cotxe; va passar de concentrar les vendes a un ram –en aquest cas, el de la construcció–, a diversificar el tipus de client.

El conseller delegat de l'empresa, Marc Sansalvadó, explica que per aconseguir-ho han hagut de fer un esforç important en innovació, per estrènyer la relació amb el client i convertir-se en còmplice dels seus objectius. El canvi ha estat positiu perquè, tot i que van notar la sotragada, Tecalum ha sobreviscut a la davallada recent de la construcció gràcies a la diversificació de la clientela.

Com que fins ara els està sent molt positiu, enguany esperen que augmenti la facturació fins a 15 milions d'euros. Encara els faltarà molt per als 20 milions als quals havien arribat en èpoques passades, però Sansalvadó confia a assolir aquesta quantitat a curt termini. Entre els projectes en què està immers Tecalum Industrial, destaca –segons el conseller delegat– el de la fabricació d'unes peces per al tren nou de molta alta velocitat, de dos pisos, que Alstom ja prepara a França. Al maig, van començar a treballar en els plànols i tenen previst començar a lliurar la comanda a partir de l'octubre.

Innovació

L'esforç notable en innovació –indispensable per atendre aquest tipus de client al qual es referia Sansalvadó– es plasma en el fet que Tecalum dedica a aquesta qüestió cap a 300.000 euros anuals. No hi ha cap àrea d'innovació pròpiament, sinó que el concepte s'ha implantat transversalment a totes les seccions. També ha calgut adquirir maquinària nova –en algun cas, fabricant models expressament per a ells– o també adaptant-ne d'existents però per a funcions noves. Per això, en els dos darrers anys s'han gastat pels volts d'1,5 milions d'euros.

Segons afirma el conseller delegat, la millora pel que fa al camp de les idees va ser tant o més transcendent que les millores en aspectes purament tangibles. Es refereix al fet que, paral·lelament a la inversió pel que fa al disseny o a la maquinària, també s'ha treballat molt en l'organització interna per extreure el màxim rendiment de l'estructura de l'empresa. “La idea és que hem de ser capaços de posar-nos al costat del client, mantenir-hi unes relacions molt estretes i, així, participar activament de la creació d'un nou producte seu”, resumeix Sansalvadó. En això, segons considera el màxim responsable de Tecalum, l'empresa de Tortellà té l'avantatge de ser “petita” i, per tant, molt flexible igual com també molt capaç d'adaptar-se als canvis que li pugui requerir el client.

LA XIFRA

4.000
tones d'alumini
és el consum anual de la planta de Tecalum Industrial a Tortellà. La producció es destina sobretot a l'exportació.

LA XIFRA

11
milions d'euros
va ser la facturació de l'empresa l'any passat. En aquest exercici es preveu arribar a 15 milions d'euros.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA