Economia

Arbres autòctons gironins per a la Mediterrània

Vivers Sant Iscle i Trasplantaments Sant Iscle han desarrelat més de 14.000 arbres dels boscos de les comarques gironines

Venen el setanta per cent de la producció a països del Mediterrani

La gestió d'un bosc privat és una ruïna. El preu sota zero que es paga per la fusta no compensa els treballs silvícoles de neteja, desbrossament i manteniment dels arbres. Des del 1999, l'empresa de jardineria i de vivers Jardineria i Vivers Sant Iscle SL de Sant Feliu de Pallerols, que ha creat fa poc la filial Trasplantaments Sant Iscle, dóna resposta a aquesta problemàtica.

L'empresa garrotxina és una societat limitada amb una plantilla que oscil·la entre sis i vuit treballadors i es dedica a l'explotació i comercialització de plantes i arbres autòctons com l'alsina, alsina surera, cirerer d'arboç... i els extreu i els desarrela dels boscos amb maquinària i personal propis. Fins ara, ha desarrelat cap a 14.000 arbres –actualment, cap a 1.500 a l'any– d'espais forestals de les comarques gironines, majoritàriament de la Selva i el Gironès.

El seu mercat és tota la conca mediterrània, sobretot la nord-catalana, la francesa i la italiana i, de manera més residual, a Holanda i a d'altres països –testimonialment a Bulgària–. El setanta per cent de la seva producció es destina a l'exportació. Ven sobretot a planteristes i a centres de jardineria de tots aquests països, però si cal, també ho fa directament a clients particulars.

Quant a la seva filial dedicada al trasplantament d'arbre, ja ha dut a terme treballs destacats. Ha traslladat, per exemple, 190 arbres d'un prestigiós club de golf de Madrid del seu lloc original a un altre indret de les instal·lacions i, a Figueres, ha fet un traslladat de 22 plàtans històrics.

Aprofitant l'experiència en els desarrelaments, Jardineria i Vivers Sant Iscle, ha creat l'empresa Trasplantaments Sant Iscle amb l'objectiu de fer trasplantaments d'arbres exemplars per ajuntaments, empreses privades o bé clients particulars. El gerent, Francesc Prat, explica que la seva empresa no només es dedica al simple fet de desarrelar arbres i de vendre'ls, sinó que els té al seu viver per assegurar-ne la pervivència, la salut i, sobretot, la seva qualitat. “Oferim la possibilitat de fer el seguiment de la planta durant el temps que aquesta pot trigar a desenvolupar l'arrelament al nou emplaçament”, explica.

L'empresa s'acaba de traslladar als terrenys de la Plana, que comparteixen Sant Feliu amb les Planes d'Hostoles. Aquest trasllat ha solucionat un conflicte urbanístic que ha durat anys, ja que una plataforma ciutadana reclamava la preservació de la Plana –en què es volia fer un polígon industrial– pel seu valor ecològic i per la proximitat al parc natural de la Garrotxa i a un element del patrimoni cultural important a la zona, com el castell d'Hostoles.

Les instal·lacions noves s'han dissenyat amb criteris tecnològics i estructurals innovadors, com per exemple les amplàries dels vials, que s'adeqüen a la maquinària que s'ha adquirit per manipular els arbres.

LA XIFRA

1.500.
És el nombre d'arbres
que, aproximadament, l'empresa garrotxina trasplanta actualment durant tot un any.

LA DATA

30.08.10
És el dia
en què el conseller de Política Territorial va inaugurar les instal·lacions a la Plana.

LA FRASE

“El trasplantament no és només canviar la planta. És igual d'important l'equilibri d'aigua i nutrients dels primers anys”.
Francesc Prat.
GERENT


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA