Economia

La contra

Deu anys de l'oli d'oliva Dauro

És un dels olis més premiats de l'Estat en els darrers anys i s'ha utilitzat sis vegades en el sopar dels premis Nobel. Prové exclusivament d'una finca de Torroella de Fluvià

L'empresa Bodegas Roda, de Torroella de Fluvià, fa deu anys que produeix l'oli Dauro, i ho va celebrar ahir convidant restauradors, sommeliers i gastrònoms catalans als quals va mostrar el procés d'elaboració de l'oli, des de la recollida de les olives al camp fins a l'envasament, “que es fa amb només dues hores”, i el posterior tast a les mateixes instal·lacions de Torroella de Fluvià.

L'oli Dauro és un dels olis més premiats de l'Estat espanyol en aquests darrers anys. Des que va sortir al mercat ha aconseguit quatre premis del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí (MARM), segons va explicar ahir el director general de l'empresa, Agustín Santolaya. El darrer va ser l'any passat, quan va obtenir el primer premi al millor oli d'oliva verge extra en la categoria d'afruitat madur. A més, segons assegura Santolaya, l'oli Dauro s'ha utilitzat sis vegades en el sopar dels premis Nobel, té cinc mencions d'honor a Verona i està “reconegut en tot el sector com l'oli que va generar el veritable canvi a tot el sector de l'Estat espanyol”. “Ha aconseguit en deu anys convertir-se en una referència en l'àmbit de l'alta cuina i ha obtingut un constant reconeixement tant a escala estatal com internacional”, va dir.

Dauro prové exclusivament d'una finca de Torroella de Fluvià que té 110 hectàrees –32.000 arbres– dedicades al cultiu de l'olivera de les varietats arbequina, de fulla blanca i koroneiki. La producció de Dauro varia poc d'un any a un altre i sol estar entre les 120.000 i 130.000 ampolles l'any. “Mai es barregen els olis de diferents anys i, com passa amb els millors vins, les produccions corresponen a una anyada”, va assegurar Santolaya. La collita del 2009 és d'un color groc verdós i “s'hi aprecia un espectacle d'aromes que es fonen després en boca aportant al paladar sensacions de fruites i verdures molt fresques amb una textura sedosa i fina, un oli elegant i equilibrat que passarà amablement deixant-nos una lleugeríssima picor gairebé imperceptible”.

Dauro es ven a 55 països de tot el món, “fet que és un orgull per a nosaltres i ens ajuda a minimitzar la crisi econòmica”. Aquest any, per exemple, s'ha començat a comercialitzar a la Xina per primera vegada. Les exportacions representen per a Bodegas Roda més del 50% del total de les vendes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona