Gran angular

DE MEMÒRIA

Empresaris catalans a París (1)

La personalitat de Josep Oller i Roca (Terrassa, 1839 - París, 1922) encaixa perfectament amb el model d'empresari innovador definit per Joseph A. Schumpeter. Oller va començar treballant a París per l'empresa tèxtil llanera de la seva família... També fou “l'home del Moulin Rouge”, a Montmartre, el cabaret més famós

Al segle XVIII, el segle de la Il·lustració, els catalans que viuen, o que passen un temps, a París (que, aleshores, era la capital del món occidental) ja no són únicament nobles i alts funcionaris (com Antoni de Sartina) o anònims menestrals. També s'hi instal·len, per estudiar, o per treballar, futurs metges (com Pere Virgili o Antoni de Gimbernat), botànics (com Joan Salvador, Pere Barrera o Josep Quer), pintors (com Jacint Rigau) o compositors (com Domènec Terradellas). I, al 1737, s'hi publica la primera edició de la traducció en llengua francesa de “la millor novel·la del món”: Le chevalier Tirant le Blanc.

A mesura que avança el XIX, París comença a ésser un punt d'atracció irresistible per a gent molt diversa: des d'homes que fan negocis amb la marina de guerra espanyola ennoblits per la monarquia (com Felip Riera i Roses, fill de perxer i primer marquès de Casa Riera, amb palau a la rue Berri) fins a dirigents de la AIT, l'Associació Internacional de Treballadors (com Pau Alsina o Josep Lluís Pellicer), passant per militars liberals (com el general Prim, que es casaria a l'església de la Madeleine amb la filla d'un banquer mexicà), o per qui esdevindria primera ballarina de l'Òpera de París (Rosa Mauri, nascuda, com Prim, a Reus). I, aviat, empresaris.

Els grans empresaris catalans instal·lats al París del vuit-cents són els germans Gil i Serra, l'indià Josep Guardiola, i Josep Oller, l'home del Moulin Rouge.

Pere Gil i Serra, el fill gran de Pau Gil i Babot (comerciant, corsari, fundador de Catalana de Gas, amb Charles Lebon, i banquer), va fundar la Banque Gil a París el 1846. A la seva mort 20 anys després, el seu germà Pau esdevingué el cap visible d'aquest banc, que invertiria, principalment, en mines, transport marítim i ferrocarrils. Solter, Pau Gil i Serra (Barcelona, 1816 - París, 1896) va deixar establert en el seu testament que es liquidaria la banca amb un objectiu: construir un nou gran hospital públic a l'Eixample de Barcelona, que substituís el vell hospital de la Santa Creu. El nou i moderníssim hospital, amb xarxes de connexions i circulació interna per sota terra, projectat per Lluís Domènech i Muntaner, ha estat declarat per la Unesco part del Patrimoni Arquitectònic de la Humanitat.

La trajectòria vital i empresarial de Josep Guardiola i Grau (l'Aleixar, Camp de Tarragona, 1831 – París, 1901) va començar a Anglaterra i continuà fent negocis a San Francisco de Califòrnia. Creador d'un ingeni productor de sucre i de cafè a Chocolá (Guatemala), inventà i patentà una màquina d'assecar els grans de cafè. Accionista de Canal de Panamà, amb interessos al Brasil, s'instal·là, finalment, al centre del París elegant. La seva vídua, Roser Segimon i Artells, que heretaria una fortuna, finançaria la construcció d'un edifici extraordinari: la Casa Milà de Barcelona, projectada per Antoni Gaudí. La Unesco també l'ha declarat Patrimoni de la Humanitat.

La personalitat de Josep Oller i Roca (Terrassa, 1839 - París, 1922) encaixa perfectament amb el model d'empresari innovador definit per Joseph A. Schumpeter. Oller va començar treballant a París per l'empresa tèxtil llanera de la seva família. El 1867, però, ideà una forma mutualista de joc amb diners: un sistema col·lectiu d'apostes individuals aplicable a les curses de cavalls. Les apostes gestionades per l'empresa Pari-Mutuel creada per Oller van començar a fer-se a París, i van arribar, ràpidament, a tots els hipòdroms de França. Fins a saltar l'Atlàntic, a Buenos Aires.

Oller fou, també, l' home del Moulin Rouge, a Montmartre, el cabaret més famós, i l'home de l'Olympia, la mítica sala del Boulevard des Capucines, on han cantat –i han enregistrat discos en directe- tots els grans de la cançó moderna (inclosos els catalans, amb Raimon al capdavant). A més, inventà, sempre a París, noves formes de lleure popular. Des d'unes Montagnes Russes fantàstiques fins a la Grande Piscine Rochechouard, gimnàs i piscina, on l'aigua calenta era reciclada i reutilitzada.

Kosmal Idioma

A París, Josep Guardiola i Grau va voler presentar el resultat d'una interessant dedicació personal: una nova llengua artificial universal. I ho féu en 3 edicions: en francès, alemany i castellà. El títol comú dels llibres és: Kosmal idioma. Gramàtica uti nove prata Kianso Orba. Els publicarien les editorials Granier Frères i P. Schmidt de París el 1893. La comunicació lingüística és bàsica en la feina dels empresaris, i alguns somnien l'èxit d'una llengua vehicular pròpia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

El Govern va fer retirar 1.339 anuncis d’allotjaments turístics il·legals durant el 2023

barcelona
TURISME

Els càmpings de Lleida preveuen una bona temporada sense restriccions per sequera

LLEIDA
Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA