Economia

El centre comercial ‘outlet' de la Jonquera, el 2013

Els promotors ja disposen dels permisos per començar les obres d'aquest espai nou de 18.000 m² amb botigues, hipermercat i restaurant

És el novè projecte empresarial de la família Escudero

La família Escudero de la Jonquera forma un dels grups empresarials més potents de la comarca de l'Alt Empordà. El darrer projecte en què treballa aquesta societat, presidida per Antonio Escudero, és la construcció d'un espai comercial de 18.000 m² que constarà d'un gran hipermercat, un bar per la venda de vins i licors a granel i un bufet lliure de 8.000 m² –espais que gestionaran els propietaris–, a més 10.000 m² de botigues outlet que seran llogades a les marques que ho desitgin. En total, serà una inversió propera als cinquanta milions d'euros. La previsió és que es pugui obrir a la primavera del 2013. Actualment ja hi ha el projecte redactat i ja tenen els permisos per poder començar les obres aviat. De fet, s'aprofitarà l'estructura de l'edifici que el mateix grup va començar a construir fa quatre anys a l'entrada sud de la Jonquera, en el polígon les Oliveres, amb la voluntat inicial de fer-hi un gran espai comercial dedicat al sector alimentari i de parament de la llar. Però l'entrada en vigor del pla territorial sectorial d'equipaments comercials, que va redactar la Generalitat, va fer aturar el projecte quan l'estructura ja estava construïda, i va fer replantejar l'objectiu inicial. Encara no hi ha cap nom definit per al nou centre, però entre els que s'han estudiat destaca el de Shoping Center Via Catalunya.

Aquest és el projecte que pot suposar la cirereta del pastís d'un grup que en aquests moments disposa de sis establiments a la Jonquera: dos hipermercats, l'hotel Nacional i tres restaurants (El Bufet Lliure, l'Asador i Artigues); un celler, el Castell de Biart –a Masarac–; i una publicació comarcal, l'Hora Nova. En total, són al voltant de 300 llocs de treball, amb una mitjana de 70 a cada establiment. Antoni Escudero també és el propietari de l'històrica Sala Edison de Figueres, un edifici que va adquirir fa més de deu anys, però que, de moment, no ha pogut fer-hi el projecte que hi volia a causa de les traves de la comissió de Patrimoni de la Generalitat.

Els inicis empresarials

El primer establiment de què la família Escudero va ser propietària, que va suposar l'inici del camí empresarial, va ser una botiga al carrer Major de la Jonquera. Tenia setanta metres quadrats –Licors Escudero–, que van comprar per nou milions de pessetes. “Jo tenia uns estalvis de 500.000 pessetes i vaig proposar als meus dos germans participar-hi. El gran, que va morir fa deu anys, treballava a l'Estat francès. Cadascú vam fer un crèdit personal i el pare també ens va ajudar amb la paga que va rebre”, recorda Antonio Escudero. De treballar per d'altres van passar a ser propietaris. El primer gran establiment que van posar en funcionament va ser l'Euromercat, que inicialment era un supermercat que no arribava a 1.000 m² i ara com ara en té més de 1.500. Al cap d'uns anys van adquirir l'hotel Nacional i el supermercat del costat. L'establiment hoteler es va ampliar i va passar de 20 a 50 habitacions i van incorporar-hi un restaurant, l'Asador, i el supermercat va doblar la superfície de 800 m². Al cap d'un any van comprar el restaurant Artigues i, a l'any 2000, el càmping que hi havia al costat de l'Euromercat i uns terrenys de darrere. Van fer aparcaments i van mantenir el restaurant del càmping, que van convertir en un bufet amb una capacitat de 650 persones. Amb el canvi del segle, també van adquirir el celler d'en Fita, situat en el que es coneix com el pla de Biart de Masarac, i es van introduir en la producció vitivinícola amb la marca Castell de Biart. La finca és de 70 hectàrees, la meitat de les quals estan destinades a vinyes. La darrera empresa que Escudero va adquirir va ser la publicació periòdica del setmanari Hora Nova de Figueres.

50
milions d'euros
és la quantitat que el grup Escudero invertirà per construir l'espai comercial a la Jonquera.

LES XIFRES

18.000
metres quadrats
són els que es destinaran a espai comercial del centre, que s'obrirà d'aquí a dos anys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA