Empreses

Grup Sada invertirà 12 milions per ampliar l'escorxador de Lleida

L'empresa productora de pollastres, filial de Nutreco, doblarà la capacitat a partir del 2013 per atendre la demanda de Mercadona. La firma inclourà robots i contractarà 125 treballadors en dos anys

La producció a Sada Catalunya és de 100.000 pollastres al dia, 25 milions l'any

El Grup Sada, que pertany a la multinacional holandesa Nutreco, iniciarà l'ampliació de la planta de Lleida en un període de sis mesos. El grup dedicat a la producció de pollastres durà a terme una reedificació i modernització de les noves instal·lacions, d'una superfície de 7.500 m² que antigament formaven part de l'empresa Copaga, que suposarà una inversió de 12 milions d'euros. Un cop acabada l'ampliació, Sada preveu doblar la capacitat productiva a partir del 2013 per fer front a la demanda dels seus principals clients, entre els quals hi ha Mercadona, que representa entorn del 55% de la seva comercialització.

La planta de Sada ubicada al polígon El Segre de la ciutat de Lleida (Segrià) es troba en procés de tramitació dels requisits administratius. “La previsió és que durant el segon semestre de l'any iniciem les obres de construcció per fer les sales d'especejament i expedició de la planta, que serà una de les més modernes d'Europa”, explica Pere Paune, director regional del grup Sada Catalunya, que ha tancat l'exercici amb una facturació de 84 milions d'euros i uns 600 milions a tot l'Estat.

La superfície afectada formava part d'unes antigues dependències de Copaga, una empresa del sector agroindustrial l'activitat avícola de la qual ja va ser contractada per Sada l'any 2000 i que el 2008 va passar a ser adquirida completament per aquest grup.

La finalització de les obres es preveu per a finals del 2012 i a l'inici de l'any següent la firma lleidatana ja estaria adaptada per doblar la seva producció. Així, el Grup Sada podria augmentar la seva capacitat productiva fins a les 140.000 unitats diàries, un bon nombre de les quals anirien cap a Mercadona, coincidint amb l'obertura de la nova planta logística que obrirà la gran superfície comercial a Abrera per les mateixes dates.

l'ús de robots.

“L'ampliació suposarà contractar 125 treballadors més, que equival al 30% de la plantilla actual”, explica Pere Paune. Una bona notícia per al mercat laboral de la capital del Segrià que va més enllà: “També suposa una inversió potent quant a innovació, perquè comptarem amb la utilització de robots de darrera generació”, anuncia el màxim responsable del Grup Sada de la regió Catalunya, que també inclou Aragó i les Balears.

De fet, dels 12 milions d'inversió, la meitat correspon a l'edificació i l'altre 50% representa la part de maquinària.

La producció de Sada Catalunya és de 100.000 pollastres diaris. Si es té en compte que es treballa uns 250 dies l'any, la producció total arriba a 25 milions d'unitats. Aquestes xifres són possibles perquè hi ha 7 granges de recria reproductores, 19 granges més de posta i 180 d'engreix, situades a Catalunya i Aragó, que treballen exclusivament per al Grup Sada. Tot plegat suposa una transferència al sector ramader de més de 13,5 milions d'euros el darrer exercici. Un dels èxits del grup és el control total del cicle productiu: la reproducció, el creixement, les plantes de processament i la distribució final del producte. En aquest sentit, tal com assegura el directiu català, la part de seguretat alimentària és clau. “A tot l'Estat, cada any invertim 10 milions d'euros en més de 220.000 anàlisis per millorar la seguretat alimentària”.

Amb l'objectiu de reduir costos de transport i millorar el servei al client, el Grup Sada va posar en marxa fa un any un nou sistema d'envasat que permet mantenir més temps l'aliment en condicions. La inversió va suposar uns 800.000 euros i va servir per canviar la composició de gasos en l'interior de l'envàs del pollastre.

Una de les novetats de Sada Catalunya per a enguany és la potenciació del mercat exterior. “La previsió és doblar les xifres d'exportació, que certament són encara molt baixes”, assegura Pere Paune, que sosté que no només seran presents a Andorra i al sud de França: “Volem arribar al voltant de París i al nord d'Itàlia, sobretot amb la varietat Jalal”, assegura.

La divisió de Catalunya representa entorn del 16% del grup a tot l'Estat, tant en producció com en ocupació. El grup disposa de deu plantes i set incubadores de pollets arreu de l'Estat amb capacitat per vendre 3 milions de pollastres per setmana i 277 milions de quilos l'any. Sada conjuntament amb Nanta (elaboració de pinsos) configuren el grup Nutreco, sisè productor mundial d'alimentació animal.

El 1990 es va fundar Sada, però només va tenir quatre anys d'independència, fins que es va constituir el grup Nutreco, amb seu a Holanda. En l'actualitat, Nutreco Espanya, amb 1.500 milions d'euros i uns 4.000 empleats, representa el 25% de la multinacional, que té 5 àrees de negoci: Grup Sada (processament avícola), Nanta (pinsos compostos), Inga Food (producció porcina), Trouw NE (correctors), Trouw E (pinsos de peix).
facturació
84 M€
plantilla
409
fundació
1990

La incubadora més avançada d'Europa

L'empresa Vall-Companys va invertir 8 milions d'euros per posar en marxa el novembre passat una incubadora a Sástago amb capacitat per a un milió i mig d'ous amb les tècniques més avançades d'Europa. Des d'aquesta població saragossana es destinen els pollets tant a la seu catalana de Sada, situada a Lleida, com al País Valencià. La nova tecnologia permet “reduir el CO2 i controlar el pes de forma dinàmica, una tècnica molt sofisticada”, diu Pere Paune, que hi afegeix que el Grup Sada va pactar un acord amb Vall-Companys pel qual aquella empresa feia la inversió a canvi que el Grup Sada pagués un lloguer per l'explotació de la incubadora, que dóna feina a 27 treballadors i 25 sexadores. En la mateixa data, Sada va tancar la incubadora d'Alcarràs, perquè era difícil de posar-la al dia, tot i que va recuperar els 23 treballadors que tenia per a l'escorxador de Lleida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona