Economia

economia

Teià ja té crèdit per pagar els quasi 3 milions que deu

El pla de sanejament els obligarà ara a reduir un milió d'euros de despesa corrent en els propers dos anys

Aquest mes es començaran a pagar les factures endarrerides

El govern municipal de Teià respira ara una mica més tranquil. El ple de l'Ajuntament va aprovar dijous passat la petició d'un crèdit bancari que els permetrà afrontar el deute acumulat a proveïdors, que ja s'enfila als 2,7 milions d'euros i que ha portat les finances locals al límit de la fallida.

La concessió del crèdit, però, està supeditada al compliment d'un estricte pla per aprimar la despesa municipal. Concretament, una rebaixa d'un milió d'euros en dos anys. Cal recordar que el pressupost municipal de Teià se situa al voltant dels sis milions d'euros. Les retallades de personal del 2010 van permetre estalviar 294.000 euros, que ja computen per aquest pla, de tal manera que l'esforç, de cara a final del 2012 haurà de ser de 700.000 euros. “La nostra intenció és rebaixar-ne 200.000 en el 2011 i 500.000 en l'exercici del 2012”, explica l'alcalde de Teià, Josep Botey (CiU).

Els motius pels quals s'ha arribat a aquesta situació són diversos. Alguns afecten tots els municipis, com són el mal finançament dels ens locals i la caiguda de la construcció, que significava fins fa poc una important via d'entrada de capital en els ajuntaments. Teià, però, es troba en una situació pitjor que la majoria d'ajuntaments. La manca d'indústria i una elevada inversió en els darrers anys han agreujat la situació. “Potser sí que durant un temps s'ha estirat més el braç que la màniga”, admet l'alcalde teianenc.

Retallada arreu

Amb l'ajuda de la Diputació de Barcelona, el govern municipal ja ha elaborat un full de ruta per aconseguir reduir dràsticament la despesa. En festes i fires es retallaran 20.000 euros, en publicacions, 23.000 i en programes educatius, 33.000. L'esforç més important, però, es farà en capítols com ara el manteniment de la via pública (65.000 euros), el manteniment d'edificis (82.000) i enjardinaments (85.000). La sortida del consorci de la televisió digital pública del Maresme i d'altres ens públics permetrà estalviar 60.000 euros i l'externalització dels casals municipals, uns 65.000 euros més.

El pla de sanejament va ser aprovat amb el suport del govern (format per CiU i ERC) i també del PSC, a l'oposició. En canvi, Tots per Teià (TXT), es va abstenir. “En aquest pla sí que veiem el rigor que ha faltat en els anteriors, però l'equip de govern ja era conscient de la situació i podria haver actuat abans i millor”, va afirmar Antoni López, portaveu de TXT.

Formalització del crèdit

El regidor socialista, Jaume Sabatés, va fer notar en la seva intervenció que qui aplicarà el pla serà el proper govern municipal i va destacar que “el vot favorable al pla no és una aprovació de la gestió econòmica municipal”. Un cop passat pel ple, el consistori notificarà la mesura a la Generalitat i formalitzarà amb Caixa Laietana l'obtenció del crèdit. Segons asseguren fonts municipals, es preveu que a mitjan febrer es comencin a pagar totes aquelles factures endarrerides, algunes d'elles, pendents des de fa ja molts anys.

LA FRASE

Amb aquesta aprovació quedem tranquils perquè podrem afrontar la nostra obligació
Josep Botey
alcalde de teià

LA XIFRA

2,7
milions d'euros
és la quantitat que el consistori ingressa via crèdit per poder pagar els proveïdors.

LA DATA

31.12.2014
Aquest dia
acaba el pla de sanejament i cal haver tornat el crèdit i tenir el pressupost equilibrat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.