Economia

Actel rescata de la fallida la cooperativa d'Artesa

El grup lleidatà gestionarà, durant cinc anys, la fàbrica de pinso de l'entitat de la Noguera, que arrossega problemes financers des de la compra de L'Agudana

Es descarta un procés de fusió

El Grup Actel es farà càrrec de la gestió de la major part de la producció de la cooperativa d'Artesa de Segre, que, des de fa anys, arrossega importants problemes econòmics. Actel és un dels majors grups agroalimentaris cooperatius, amb uns 15.000 socis i 150 milions de facturació anuals.

L'acord, que es va signar el 26 d'agost passat, és per a cinc anys i preveu que Actel arrendarà els serveis de la fàbrica de pinso d'Artesa. La producció de pinso representa el 85% del negoci de la cooperativa d'Artesa, que factura uns 50 milions anuals i té 1.224 socis. Actel hi portarà les prop de 150.000 tones anuals de cereal que produeix, i elaborarà el pinso a Artesa, per després comercialitzar-lo. El director general del grup, Ramon Brualla, ha explicat: “Sense afegir despesa productiva, l'acord ens permet tancar el cercle, venent producte elaborat i augmentant-ne la rendibilitat.” La fàbrica d'Artesa produeix entre 10 i 15 milions de quilos mensuals. L'acord és “puntual” i ara per ara no es preveu una fusió com la que està a punt de culminar amb la cooperativa de segon grau garriguenca Agrolés, segons ha puntualitzat Brualla.

Malgrat l'acord, els problemes financers de la cooperativa no estan pas solucionats definitivament. El seu president, Joan Serra, ha reconegut que l'aliança amb Actel els ha permès esquivar el concurs de creditors, però “la viabilitat variarà en funció de la quantitat i els beneficis que doni el pinso”. Els problemes financers s'arrosseguen des del 2008. Set anys abans i després que presentés un expedient de suspensió de pagaments, va adquirir el 54% de l'escorxador L'Agudana de Cervera. El 2008, l'escorxador acumulava un deute d'uns 19 milions amb la cooperativa, que finalment el va vendre. Actualment, està tancat. Serra no ha volgut especificar el passiu que arrossega la cooperativa. Tampoc s'ha fet públic el preu que pagarà el grup Actel pel lloguer de la fàbrica de pinso de la Noguera.

Pelegrí: “Hi ha un excés de cooperatives”

La conselleria d'Agricultura celebra un acord “generós”, que “fa possible la viabilitat” de la cooperativa d'Artesa “sense ajuts i amb creativitat”, ha dit el conseller Josep Maria Pelegrí. L'aliança és un “exemple de la línia de treball del departament i ha de tenir continuïtat”. “Les cooperatives s'han d'adaptar a les noves situacions. A Catalunya, hi ha un excés de cooperatives. No territorialment, però la seva desvinculació comporta massa costos estructurals.” El govern vol incentivar-ne la integració.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA