Opinió

Millorant el finançament de la innovació i el creixement

El Centre d'Economia Industrial ha publicat recentment l'estudi Finançament de la innovació, la internacionalització i el creixement de l'empresa catalana. Es tracta d'un tema clau per a la competitivitat. Aquestes activitats estan estretament relacionades ja que la innovació afavoreix la internacionalització i també l'augment de la dimensió empresarial. A la vegada, una major dimensió afavoreix la innovació. Es tracta de processos que requereixen un sistema financer que faci possible dur a terme les inversions necessàries.

En el diagnòstic es constata que existeixen restriccions financeres importants com a conseqüència de l'elevat risc, el retorn no immediat dels recursos invertits i els problemes que té en aquests moments el sistema financer.

Per tal de millorar la situació del finançament d'aquestes activitats caldria tirar endavant diversos tipus de mesures.

Un primer paquet de propostes tracta de l'administració pública i fa referència a l'increment del volum dels recursos invertits en aquestes activitats i el desenvolupament de productes de finançament específics (capital risc, business angels...). També cal millorar l'organització administrativa per racionalitzar la despesa, fomentar el cofinançament, el rendiment de comptes i la rendibilitat dels recursos invertits; evitar la fragmentació de productes i institucions i eliminar la burocràcia quan aporta poc valor. Per altra banda, cal que les administracions públiques no perjudiquin les empreses, especialment les pimes, amb terminis de pagament massa llargs. També cal millorar la divulgació dels productes de finançament, ja que sovint no arriba a les empreses tota la informació sobre les línies de finançament i productes que hi ha. Un segon paquet de propostes es refereix a la fiscalitat. En aquest sentit es proposa reformar la fiscalitat de les activitats d'innovació, internacionalització i creixement empresarial. A part de l'increment dels avantatges fiscals, caldria monetaritzar les deduccions per tal que les empreses tinguin un impacte positiu immediat en la seva tresoreria. El tercer paquet de mesures afecta les entitats de crèdit i es proposa el foment de relacions a llarg termini amb les empreses, augmentar el termini del finançament i apostar per productes de finançament específics per a la innovació, internaciona- lització i creixement (capital llavor, capital risc...). Finalment, el darrer paquet de propostes afecta les empreses i els inversors. En aquest cas, es proposa que els accionistes capitalitzin més les seves empreses amb aportacions i reinversió dels beneficis. També cal que les empreses construeixin relacions de llarg termini amb entitats de crèdit, apostin per la col·laboració publico- privada i aprofitin més els programes d'ajut de l'administració pública.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Brussel·les aprova amb condicions la fusió d’Orange i MásMóvil

barcelona
medi ambient

La supervivència de les abelles està en perill per la sequera

BARCELONA
economia

Gotham insisteix a qüestionar la comptabilitat de Grifols

barcelona
economia

Empresaris vallesans reclamen al govern espanyol abordar les infraestructures pendents

SABADELL
economia

Les exportacions gironins baten un nou rècord i superen els 8.100 milions el 2023

girona
Economia

Obre a Reus Turismarket, la primera fira de l’hostaleria i el turisme a la demarcació

barcelona
economia

Oficines bancàries mòbils donaran servei a tot el país a partir del setembre

barcelona
Economia

Les exportacions creixen un 4,9% al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre durant 2023

tarragona

El comitè d’empresa de Nylstar insta a la Generalitat a passar a l’acció

blanes