Economia

agricultura

JARC demana la dimissió dels responsables de l'ACA per “negligència”

Atribueixen a la brutícia de les lleres dels rius els importants danys als camps que han provocat els últims aiguats a la demarcació

Demanen ajuts

El sindicat agrari JARC ha sol·licitat la dimissió dels responsables de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) a Girona, a qui acusen de “negligència” i “mala gestió” per les inundacions de la setmana passada en camps i cultius de l'Alt Empordà, el Gironès, la Selva i el Pla de l'Estany motivats per les pluges intenses. JARC demana que en lloc d'ofegar els pagesos amb sancions, deixin que els pagesos puguin netejar les lleres de les rieres, com s'havia fet sempre.

El president de JARC a les comarques gironines, Pere Rubirola, va explicar ahir que l'ACA sabia que les lleres dels rius, recs i rierols no estaven nets perquè feia anys que no hi feien res. De fet, l'agència ha reconegut que durant el 2010 no es va netejar cap llera gironina per falta de pressupost i atribueixen els danys a les fortes pluges. La neteja de les lleres dels rius era una feina que feien els mateixos pagesos després de recollir els conreus dels camps, segons va dir Rubirola. Cadascú arreglava les zones que li tocaven a la finca per assegurar-se que no tindria inundacions en cas d'aiguats. Fa uns set anys, segons Rubirola, l'ACA va assumir aquesta tasca, i des de llavors tots els particulars que vulguin netejar una llera ha de demanar permís. Des del sindicat es denuncia que el procés per aconseguir el permís és tan llarg que alguns han optat per fer-ho de manera particular, però els tècnics de l'ACA els han obert expedients i els sancionat amb multes que van des de 1.500 euros fins a 12.000. Rubirola va alertar que el problema no està resolt i que si hi ha més pluges les inundacions es poden repetir. “Els camps estan plens d'aigua i si plou més encara serà pitjor”, va dir.

El sector està recopilant dades dels danys que els aiguats han provocat als camps. Entre els municipis més perjudicats hi ha Peralada, amb prop de 2.000 hectàrees afectades, i Pedret i Marzà, amb 700 hectàrees. Pel que fa als conreus, calculen que s'han perdut aproximadament 250 euros per cada hectàrea sembrada de blat de moro que va quedar inundada.

Encara no s'ha cobrat pels aiguats del 2010

JARC demana a l'administració ajuts directes, exempcions fiscals i reducció de mòduls de l'IRPF per als afectats. El sindicat, però, recorda que l'ACA encara deu la indemnització d'unes inundacions del riu Orlina al seu pas per Peralada el maig del 2010 a un total de 14 propietaris, per un valor de 82.000 euros, i temen que ara tampoc no cobraran.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona