Eines

Guanyar competitivitat a través de la innovació i l'excel·lència

opinió

El teixit industrial català es caracteritza principalment per la seva tradició i diversificació empresarial, capacitat exportadora, excel·lència científica, infraestructures... Totes són capacitats que ens permeten assegurar que disposem de valors per plantejar-nos reptes de futur importants en un moment decisiu com l'actual.

En els últims quinze anys, a partir de fenòmens com la revolució tecnològica i la globalització, hem presenciat un canvi important de la realitat que afecta les economies i societats d'un món que ja només s'entén de manera global.

A més, la crisi econòmica i financera recent ha contribuït a dibuixar noves regles del joc en aquest escenari, posant més de manifest que mai la necessitat d'esdevenir competitius en un entorn en què les distàncies entre economies avançades i països emergents són quasi inexistents.

En aquest context, l'economia catalana es troba davant un clar repte de futur: guanyar competitivitat. Per assolir-lo, cal definir un plantejament estratègic basat en la innovació i l'excel·lència, que permeti assegurar el posicionament competitiu de l'economia catalana en aquest escenari global. I, en aquest camí, tant les administracions com els agents socials i econòmics hi juguen un paper clau.

Ara més que mai, cal impulsar la competitivitat del teixit empresarial català basant-nos en el coneixement, excel·lència i recolzant-nos en les capacitats i fortaleses de país abans esmentades.

Aquesta ha de ser i és l'aposta que estem desenvolupant a la direcció general d'indústria i ACC1Ó, a través del nostre pla d'actuacions industrial i empresarial del 2012-2014, actualment en vies d'aprovació del govern de Catalunya.

És un pla que marca el full de ruta per restaurar la posició de Catalunya i que, juntament amb una política industrial de manteniment, aposta per reforçar elements estructurals de millora de la competitivitat, com la innovació, la internacionalització i la captació d'inversió estrangera.

En què es tradueix, aquesta aposta? Doncs en la posada en marxa d'una sèrie de mesures que permetin, d'una banda, fer que l'empresa catalana pugui esdevenir un agent competitiu i posicionat en els mercats més dinàmics i, d'una altra, situar Catalunya com una destinació destacada per a la inversió estrangera de l'Estat espanyol.

Com ho farem? Aprofitant al màxim les capacitats i els avantatges de què disposem, i treballant per tal d'optimitzar resultats, amb els valors clau de l'eficàcia i eficiència en el desplegament de les diverses estratègies.

A grans trets, en l'àmbit de la innovació, continuarem potenciant que les nostres empreses apostin per aquells elements i valors diferencials que les fan ser més competitives i afavoreixen l'adaptació a les necessitats dels mercats.

Disposem d'una base empresarial innovadora, d'infraestructures universitàries i científiques referents i d'una xarxa de centres tecnològics de qualitat, TECNIO, que ha d'avançar en la seva integració i racionalització per tal que els agents que en formen part guanyin massa crítica i siguin capaços de desenvolupar projectes de país.

Tot això, sense desviar la mirada de l'horitzó de la internacionalització, ja que l'activitat exterior s'ha demostrat, a dia d'avui, com la principal via de creixement econòmic que obre les portes a noves oportunitats de negoci; moltes d'aquestes són derivades dels canvis demogràfics, socioeconòmics i de l'escassetat de recursos bàsics de molts països emergents.

L'empresa catalana té un aliat per arribar a aquestes oportunitats, a través de l'assessorament i acompanyament personalitzat dels 34 centres de promoció de negocis (CPN) que integren la xarxa exterior d'ACC1Ó, una xarxa que continuarem adaptant a les necessitats i demandes de l'empresa catalana. A més a més, també treballarem en l'alineament dels agents catalans d'internacionalització i, tot això, amb l'objectiu de fer que la internacionalització sigui una estratègia a llarg termini que permeti augmentar la base d'empreses exportadores que exporten de manera regular.

I, finalment, en l'àmbit de l'atracció d'inversions, treballarem per fomentar la captació d'inversió estrangera a Catalunya, tot aprofitant el potencial dels centres de promoció de negocis a l'exterior com a via d'entrada de projectes i també definint un mapa d'oportunitats internacionals per zones, sectors i ofertes de negocis catalans associats.

Som conscients que el repte que ens hem marcat no és fàcil, però podem aconseguir-lo. L'empresa catalana disposa de capacitats per fer-ho, i a ACC1Ó, treballarem per posar en marxa actuacions estructurals d'innovació, internacionalització i captació d'inversions que esdevindran la clau per tal d'impulsar el desenvolupament industrial i empresarial de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA