Opinió

Alguns trets del teixit empresarial català

Tot revisant les dades que dipositen les empreses al Registre Mercantil hi trobem trets força interessants. Vegem-ne alguns referits al 2010, que és el darrer any disponible. Cal tenir en compte que les dades es refereixen bàsicament a les societats anònimes i les limitades. Altres organitzacions com les cooperatives, les fundacions, les associacions i els autònoms, per exemple, en principi no dipositen els comptes al Registre Mercantil.

Una primera constatació. A Catalunya hi ha forta tradició empresarial. Hi ha 232.250 empreses, xifra que representa el 20,3% de les de tot l'Estat espanyol. Aquest percentatge és molt superior al 16% de pes que té Catalunya en població.

Un segon apunt es refereix a la dimensió de les empreses. Catalunya és un país de microempreses, és a dir, empreses de menys de 10 treballadors, ja que representen el 91,8% del total de les empreses. Això és conegut, però cal recordar que aquest percentatge és molt similar al del conjunt d'Espanya i al d'altres països del nostre entorn com França i Portugal, tots ells al voltant del 92%. En canvi, a Itàlia el pes de les petites empreses encara és més elevat (94,5%). Aquests són percentatges molt més alts que els d'altres països com Alemanya (83%) o el Regne Unit (86,4%).

Així com el 2009 va ser molt mal any des del punt de vista dels resultats empresarials, el 2010 moltes empreses varen augmentar força els beneficis. En concret, varen tenir beneficis el 59,5% de les empreses catalanes. A Espanya, el percentatge d'empreses amb beneficis va ser menor (57,7%). Una altra constatació és que la dimensió ajuda que les empreses vagin millor, ja que varen tenir beneficis el 56,5% de les empreses que varen facturar menys d'un milió d'euros. En canvi, a mesura que augmenta la mida augmenta el percentatge d'empreses amb beneficis. Per exemple, van tenir beneficis el 76,4% de les empreses catalanes que facturen més de 22,8 milions d'euros. Però malauradament s'ha seguit reduint el nombre d'empleats, especialment en les empreses mitjanes i grans. Després de la punxada de la bombolla immobiliària, el 2008 i 2009, els sectors amb més tancaments d'empreses varen ser la construcció i l'immobiliari. En canvi, l'any 2010 el sector que més tancaments va tenir va ser el comerç. Pel que fa a creació d'empreses, en aquests anys s'estan creant empreses sobretot en el sector de serveis. Es tracta d'assessories, serveis a les persones, serveis a empreses en àmbits com internet, xarxes socials i similars.

En definitiva, el país té una bona tradició empresarial. L'any 2010 va ser un any millor que els anteriors. Sobre el 2011, l'Institut Nacional d'Estadística acaba de confirmar que els beneficis de les empreses han seguit una tendència positiva. Tenim pendent el repte que això es traslladi a una millora de l'ocupació.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Brussel·les aprova amb condicions la fusió d’Orange i MásMóvil

barcelona
medi ambient

La supervivència de les abelles està en perill per la sequera

BARCELONA
economia

Gotham insisteix a qüestionar la comptabilitat de Grifols

barcelona
economia

Empresaris vallesans reclamen al govern espanyol abordar les infraestructures pendents

SABADELL
economia

Les exportacions gironins baten un nou rècord i superen els 8.100 milions el 2023

girona
Economia

Obre a Reus Turismarket, la primera fira de l’hostaleria i el turisme a la demarcació

barcelona
economia

Oficines bancàries mòbils donaran servei a tot el país a partir del setembre

barcelona
Economia

Les exportacions creixen un 4,9% al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre durant 2023

tarragona

El comitè d’empresa de Nylstar insta a la Generalitat a passar a l’acció

blanes