Focus

Carxofes vs. ruletes

L'oferiment de terrenys del parc agrari del Baix Llobregat per instal·lar-hi l'Eurovegas planteja interrogants sobre la conservació

L'ocupació de la zona obliga a canviar el pla territorial metropolità aprovat el 2010

Les 2.938 hectàrees del Parc Agrari del Baix Llo­bre­gat -unes 6.000 muja­des segons la uni­tat de mesura local- són el mitjà de vida del 70% dels 1.390 page­sos de la comarca, 175 dels quals són assa­la­ri­ats. Aques­tes ter­res de cul­tiu fèrtils situ­a­des en el tram final del riu Llo­bre­gat pro­du­ei­xen cada any prop de 40 mili­ons d'euros en vege­tals prin­ci­pal­ment d'horta, que es dis­tri­bu­ei­xen a través del mer­cat veí de Mer­ca­barna o direc­ta­ment al con­su­mi­dor final pels mer­cats set­ma­nals.

En ter­mes estric­ta­ment econòmics, el ren­di­ment d'aquest oasi enmig d'un ter­ri­tori super­po­blat i indus­tri­a­lit­zat és més aviat simbòlic. L'interès per la seva pre­ser­vació és per motius medi­am­bi­en­tals o per la defensa d'una acti­vi­tat econòmica tra­di­ci­o­nal que pro­por­ci­ona ali­ments de pro­xi­mi­tat a la ciu­tat, aspec­tes que pesen cada cop més, però que també tenen un límit. Aquest límit podria ser la pro­mesa d'inversió i llocs de tre­ball d'Euro­ve­gas. Aquesta zona pro­te­gida que ha sobre­vis­cut a l'època de l'espe­cu­lació urbanística, que havia acon­se­guit que l'AVE el tra­vessés soter­rat i que mira amb recel l'aero­port i el port de Bar­ce­lona per les seves neces­si­tats logísti­ques crei­xents, resulta que podria començar a fir­mar la seva sentència de mort a causa dels gra­ta­cels, els casi­nos i les boti­gues que un mag­nat nord-ame­ricà hi vol cons­truir.

Lluís Parès, por­ta­veu de la Unió de Page­sos del Baix Llo­bre­gat i un dels líders històrics en la defensa d'aquest ter­ri­tori, tem un “impacte bru­tal” que hipo­te­qui defi­ni­ti­va­ment el futur del parc, per això s'han començat a mobi­lit­zar per sen­si­bi­lit­zar la població. De moment, la Gene­ra­li­tat, que manté silenci sobre quina podria ser la reper­cussió del pro­jecte en la zona en el cas que es faci, ha tras­lla­dat als repre­sen­tants dels page­sos només el marge infe­rior del límit sobre les hectàrees que s'hi podrien veure afec­ta­des: “Tant sols ens han dit que el mínim afec­tat seran 200 hectàrees”. El que sí que tenen clar a la Unió de Page­sos és que aques­tes 200 ha i les que siguin necessàries fins a les 800 que s'havia dit ini­ci­al­ment, tin­dran el punt de par­tida en el marge dret del riu prop del muni­cipi de Cor­nellà (vegeu el mapa). Cal pen­sar que Port Aven­tura té una extensió de 135 ha. En el cas que es faci rea­li­tat aquest dibuix, el parc que­da­ria divi­dit per la mei­tat.

El més escabrós d'aquesta història és que per requa­li­fi­car aquests ter­renys cal­dria modi­fi­car el pla ter­ri­to­rial metro­po­lità de Bar­ce­lona, apro­vat l'abril del 2010 després d'una difícil cocció de dècades per impe­di­ments de tot tipus, sobre­tot polítics.

Més enllà de si l'Euro­ve­gas s'acaba ins­tal·lant a Cata­lu­nya i si ho fa al Baix Llo­bre­gat -Mont­cada i Rei­xac també és pre­sent en la cursa-, el pro­jecte ha aixe­cat la lle­bre del futur del parc agrari del Baix Llo­bre­gat i suposa una marxa enrere res­pecte dels pro­gres­sos en la pro­tecció de les últi­mes dècades. Què ha can­viat? Lluís Parés té la sos­pita que el govern de Con­vergència i Unió, coa­lició que sem­pre s'ha mos­trat poc incli­nada a blin­dar aquesta reserva impor­tantde ter­reny, mai no s'hau­ria plan­te­jat aquesta pos­si­bi­li­tat sense la con­nivència dels líders soci­a­lis­tes de la comarca (el parc forma part de catorze muni­ci­pis: Cas­tell­de­fels, Cor­nellà, Gavà, l'Hos­pi­ta­let, Molins de Rei, Pallejà, el Papiol, el Prat, Sant Boi, Sant Feliu, Sant Joan Despí, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cer­velló i Vila­de­cans).

Per Parés, si bé el pla espe­cial del parc del 2004, l'ins­tru­ment urbanístic que deli­mita i pro­te­geix el ter­ri­tori, es va acon­se­guir amb un govern d'esquer­res a la Gene­ra­li­tat i l'entrada del govern al con­sorci del parc també es va fer quan Pas­qual Mara­gall era pre­si­dent, la fe dels alcal­des de la comarca ha estat més aviat escassa.

LLARGA TRA­DICIÓ.

Aquest replan­te­ja­ment sobre la neces­si­tat de pre­ser­var els con­reus del delta del Llo­bre­gat posa fi a una tra­dició pro­tec­ci­o­nista des del 1932, quan l'urba­nista Nico­lau Maria Rubió i Tudorí va ins­tar a pre­ser­var la zona “per pro­veir d'ali­ments la ciu­tat”. El 1965, l'engi­nyer Albert Ser­ra­tosa hi va intro­duir raons medi­am­bi­en­tals i la neces­si­tat d'espon­jar el ter­ri­tori a l'hora de fer-ne els plans direc­tors. En la democràcia els page­sos van volen posar fi a l'ocu­pació anàrquica de les ter­res amb una lluita amb què el 1988 es va crear el con­sorci del parc agrari.

Torna la venda al consumidor final per internet

L'estructura de les explotacions agrícoles al parc és molt heterogènia. Hi predominen les parcel·les de 5 a 10 hectàrees que alternen dos o tres tipus de cultiu (en aquests moments l'estel·lar és la carxofa) i que venen la collita a l'engròs. Però les més visibles són les de 70 hectàrees o més amb una gran capacitat de producció i solen tenir parada a Mercabarna. Finalment, també hi ha petits propietaris amb terrenys d'entre una i dues hectàrees que encara venen al detall en els mercats setmanals de la comarca, com ho feien fa dècades la majoria dels pagesos d'aquest territori. Però ara i gràcies a les noves tecnologies, també ho fan directament al consumidor a través d'internet. Aquesta modalitat està creixent, segons explica Lluís Parés.

Durant els anys del boom immobiliari, les operacions de compravenda de les parcel·les van augmentar i van marcant límits en la seva cotització, sobretot en aquelles superfícies d'ús agrícola però que eren no protegides i, per tant, susceptibles de ser requalificades. El rècord es va assolir en uns terrenys a prop de les instal·lacions de l'aeroport del Prat, i es van arribar a pagar 2,4 milions d'euros per l'hectàrea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.