Gran angular

El paradís de Dionís

La mitologia transporta els orígens de Dionís als monts de l'antiga Grècia i el fa aparèixer com el fruit d'una relació adúltera entre Zeus i Sèmele (relació que, per molt Déu totpoderós que fos Zeus, li va costar problemes amb la seva esposa, Hera).

El cas és que Dionís va ser considerat déu del vi però, més que a l'Olimp grec, si tanta afició diuen que tenia per les begudes espirituoses més li valdria haver nascut a la comarca catalana del Priorat. Aquesta comarca, amb poc més de 10.000 habitants (Falset, la capital, amb prou feines arriba als 3.000), regenta dues denominacions d'origen vinícoles que engloben 160 cellers i que donen una producció anual de 13 milions de quilos de raïm i cap a 70.000 hectolitres de vi.

No és estrany, doncs, que la comarca dediqui un cap de setmana (aquest del 5 i 6 de maig) a organitzar un homenatge en forma de fira al seu producte estel·lar. Però si es demana vi del Priorat, val la pena especificar de quin vi es parla, ja que no serà el mateix un de la DOQ Priorat que un de la DO Montsant.

PRIORAT I MONTSANT.

La Priorat és l'única denominació d'origen qualificada catalana i representa el cor (o potser ni tant sols el cor sinó el ventricle) de la comarca, ja que tot plegat abasta una petita zona geogràfica on s'apilonen pobles com Torroja, Porrera, Gratallops o Poboleda. Cap a 600 viticultors s'encarreguen de conrear 1.800 hectàrees de vinya -en la gran majoria, de varietats negres- que han propiciat una molt bona fama als seus vins i que, segons s'afirma en el Consell Regulador, des de l'any 2002 ençà no hi ha hagut cap anyada en què baixi de la categoria Molt bona o Excel·lent.

Associada moltes vegades a noms mediàtics, a la DOQ Priorat van créixer un 29% el 2011 i van vendre més de 3'7 milions d'ampolles -en proporcions equilibrades les vendes que fa al mercat intern i les que van a exportació-.

Per la seva part, l'anell de la comarca el dibuixen les terres de la DO Montsant, la denominació d'origen vinícola més jove de Catalunya però que, amb només una dècada com a etiqueta independent, ha aconseguit posicionar-se en el mercat i en les taules com un referent per als paladars exigents.

Antiga subzona de la DO Tarragona, la DO Montsant es vertebra al llarg dels termes municipals de poblacions com Falset, Capçanes, Marçà, El Molar, Margalef, Ulldemolins, Cornudella i el seu castell de Siurana, el que va ser l'últim reducte musulmà a Catalunya el segle XII.

L'expansió de la DO Montsant sembla que segueixi les passes de les conquestes de Ramon Berenguer, ja que si l'any 2002 el nombre de vendes superava per poc els 5.000 hectolitres, l'any passat van arribar a 39.328 (més d'un 60% van anar destinats a l'exportació, principalment a Alemanya, els Estats Units i l'Estat francès).

Igualment, tot i que el nombre de viticultors ha caigut en picat (929 de registrats l'any 2010 i 700 el 2011) el nombre de cellers operatius continua a l'alça i n'hi ha 59 d'inscrits (n'hi havia 55 el 2010 i tan sols 28 l'any 2002). Per tant, de cellers, n'hi ha per triar i remenar, però a la Cooperativa Falset i Marçà defensen que són els més veterans de la comarca.

CENTENARI.

La cooperativa, constituïda a primers del segle XX com una plasmació de “la unió fa la força” per mirar de plantar cara als estralls que havia causat entre els viticultors la plaga de la fil·loxera, enguany celebra el centenari i ha organitzat diversos actes per apropar la cultura del vi a les desenes de visitants que reben setmanalment. Des de visites teatralitzades per mostrar els racons i els encants del presumit celler d'arquitectura modernista, fins a una mostra artística de botes de 225 litres que ja han acabat la seva vida útil i que ara serveixen de suport perquè 19 artistes hi plasmin la seva interpretació particulardel centenari.

Des que les cooperatives de Falset i Marçà es van fusionar, el 1999, el projecte comú inclou 350 socis i treballa per donar bons resultats tant pel que fa a productes com als números. El vi Ètim L'Esparver, del 2005, n'és una bona mostra (puntuació de 94 punts a la guia Parker) i també el fet que la cooperativa tingui tres botigues pròpies (a Falset, Marçà i Cambrils) i exporti els vins i olis a 33 països, i produeixi un milió d'ampolles i facturi 2,7 milions d'euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona