Economia

La pedra malmet el 16% de la superfície de fruita dolça

La pedregada de Ponent ha afectat més de 25.000 hectàrees d'explotacions agrícoles i ha perjudicat greument la campanya fructícola

Molts pagesos han perdut la totalitat de la collita

Ahir va ser dia de recompte de danys a les terres de Ponent. Especialment a la comarca del Pla d'Urgell i una part del Segrià, on es concentren els danys provocats per la intensa pedregada de dijous a la tarda. Segons el recompte de la Generalitat, la tempesta ha afectat unes 68.000 hectàrees, 25.000 de les quals corresponien a terrenys agrícoles. La fruita dolça figura entre els conreus més afectats, i a més en un moment molt delicat de la temporada, amb el préssec i la nectarina en plena recollida, i amb la pera i la poma ja als arbres.

En la primera estimació que ahir va fer la Generalitat, han resultat afectades 1.229 hectàrees de presseguers, 1.233 de nectariners, 2.579 de pomeres, 2.604 de perers, i també algunes explotacions d'albercoquers, cirerers, pruneres, nogueres, festucs, codonys, kiwis, caquis i figueres.

A tot Catalunya les explotacions de fruita fresca ocupen 47.959 hectàrees, segons les dades del 2011. Això vol dir que els danys comptabilitzats ahir per la Generalitat afecten el 16% del total de la superfície de producció de fruita dolça. L'àrea afectada per aquestes pèrdues inclou setze municipis del Pla d'Urgell, 22 del Segrià, onze de la Noguera, sis de l'Urgell i cinc de les Garrigues.

Segons Unió de Pagesos, els danys han malmès entre un 70% i un 100% de les explotacions fructícoles de la principal àrea afectada, al voltant del Pla d'Urgell i l'est del Segrià, on molts pagesos han perdut tota la collita, i entre un 30% i un 50% als municipis de l'oest del Segrià, en una franja que va d'Alcarràs a Alfarràs i que va resultar afectada per una segona tempesta amb calamarsa, no tan violenta com la del Pla d'Urgell.

L'altre sector agrícola afectat és el del cereal. La pedra ha danyat 7.431 hectàrees de blat de moro i 6.724 de blat tou.

A més dels danys directes sobre la collita, molts magatzems i coberts agrícoles dels pagesos han quedat greument danyats a causa de la grandària i intensitat de la pedregada, amb pedres de gel de fins a 6 centímetres, és a dir, tan grans com ous de gallina.

El director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Alimentàries de la Generalitat, Domènec Vila, va dir ahir des de Mollerussa que, a més de les pèrdues directes provocades per la pedra en la campanya de la fruita d'aquest any, els danys afectaran també les pròximes collites per l'estat en què han quedat els arbres.

Plantacions joves

En alguns casos, va assenyalar, es tracta de plantacions joves que s'hauran d'acabar arrancant i replantar de nou.

En aquesta campanya, va augurar Vila, hi haurà una davallada important en la producció de fruita que també afectarà, de retruc, la comercialització i l'activitat de les centrals hortofructícoles, amb els conseqüents danys a tots els implicats en la cadena alimentària. Domènec Vila va recomanar als afectats que comuniquin els danys com més aviat millor al consorci Agroseguro per iniciar el procés de peritatge de les finques. El president Artur Mas visitarà dilluns la zona afectada.

LES XIFRES

7.645
hectàrees
és la superfície de fruita dolça danyada. Això suposa el 16% de la superfície de fruita de tot Catalunya.
59
municipis
repartits en cinc comarques del pla de Ponent van resultar afectats per la pedregada.
8
ajuntaments
del Pla d'Urgell ja han decidit sol·licitar a l'Estat la declaració de zona catastròfica.

Demanen a l'Estat la declaració de zona catastròfica

Vuit municipis del Pla d'Urgell, incloent-hi la capital, Mollerussa, han decidit ja demanar a l'Estat la declaració de zona catastròfica. Això permetria agilitar els ajuts per a la reparació dels danys. El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, es va reunir ahir amb alcaldes i representants agraris acompanyat del delegat de la Generalitat a Ponent, Ramon Farré. Segons Reñé, el nombre de municipis que demanen la declaració podria augmentar fins a la vintena si a les altres comarques on també hi ha hagut danys per la tempesta les localitats més afectades fan el mateix. Reñé va aprofitar la visita d'Ana Pastor a Almacelles, on va inaugurar a la tarda l'últim tram en territori català de l'autovia Lleida-Osca, per avançar-li la petició.

Al Congrés, Duran i Lleida va proposar al govern de l'Estat que aprofiti els ajuts pels incendis de València per incloure la declaració de zona catastròfica per la pedregada de Ponent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona