Economia

economia

La Generalitat compra Vallter i evita que tanqui

Ferrocarrils de la Generalitat ha adquirit el 60% de les accions i ha contribuït a tapar el forat financer que hi havia

Els alcaldes de la vall de Camprodon reclamen un pla d'inversions

La Generalitat ha salvat del tancament l'estació d'esquí alpí Vallter 2000, de Setcases, adquirint a través de Ferrocarrils de la Generalitat el 60% de les accions. No ha revelat la quantitat econòmica que això li ha comportat. Només ha transcendit que l'aportació pública és en concepte de recapitalizació del deute financer –la Generalitat assumeix com a deute seu els crèdits públics que l'Institut Català de Finances havia concedit a l'estació–. Segons el delegat del govern a Girona, Eudald Casadesús, és una forat raonable, però per la conjuntura econòmica actual difícilment l'hauria pogut assumir íntegrament la Generalitat. Per això, l'actual propietària, l'empresa del Pla de l'Estany Salvador Serra SA, assumirà entre un 30 i un 35% de la resta d'accions, tal com preveu el text del preacord signat entre les dues parts. Hi ha un petit tant per cent, entre un 5 i un 10%, que anirà a mans de l'Ajuntament de Setcases, que és el propietari dels terrenys de Vallter. Queda per definir quina serà la participació de la resta de petits accionistes, com ara la Mancomunitat i els altres ajuntaments de la vall de Camprodon –Molló, Sant Pau de Segúries, Llanars, Camprodon i Vilallonga de Ter, a part de Setcases– i particulars. Pels procediments administratius de la Generalitat, l'acord definitiu no es produirà fins al novembre, tot i que Ferrocarrils de la Generalitat ja ha pres el control de l'estació.

Fa una mica més d'un any que les parts van començar a treballar en aquest preacord, que, per culpa de l'empitjorament de la crisi econòmica, ha arribat a perillar. Les negociacions s'han centrat sobretot en la forma de gestió i en els plans de futur. Finalment, la Generalitat, tal com ha explicat Casadesús, ha tingut clar que l'estació és un motor econòmic de la vall de Camprodon i de tot el Ripollès. A part, ha dit que el fet que Ferrocarrils de la Generalitat gestioni Vall de Núria i la Molina afavorirà l'economia d'escala i repercutirà en la gestió amb temes com per exemple la compra d'energia. “Ara tenim una societat neta i sense motxilles financeres i hi destinarem mig milió d'euros per a les inversions imprescindibles per continuar l'activitat la temporada vinent”, ha indicat.

L'alcalde de Setcases, Carles Fernández, ha qualificat de “superpositiva” la participació majoritària de la Generalitat en l'accionariat de Vallter 2000 i li ha demanat la concreció d'un pla estratègic d'inversions a mitjà i llarg termini per a l'estació, per equilibri territorial i per competir en igualtat de condicions amb les altres estacions. Fernández ha dit que la participació de l'Ajuntament de Setcases en el nou accionariat serà equivalent als aproximadament 30.000 euros que l'actual Vallter SA deu al consistori en concepte del cànon anual per la concessió i dels rebuts de la taxa de deixalles.

Fonts de l'empresa que fins ara ha gestionat Vallter no han volgut fer declaracions.

LA XIFRA

0,5
milions
d'euros és el que té previst destinar la Generalitat en inversions a Vallter 2000 a la propera temporada.

LA FRASE

Fins ara jugàvem en inferioritat amb Núria i la Molina i ara estarem a la mateixa balança
Esther Nogué
PRESIDENTA de la MANCOMUNITAT DE LA vALL DE CAMPRODON

La Generalitat té les tres estacions gironines

La Generalitat té la propietat de les tres estacions d'esquí del Pirineu gironí. Juntament amb Vallter 2000, Ferrocarrils de la Generalitat és el propietari de Vall de Núria i de la Molina, que és la que té un domini esquiable més gran.

Una estació que genera 7 euros per cada euro que s'hi deixa

Els alcaldes de la Vall de Camprodon han recordat que assegurar la pervivència de Vallter és vital per a la zona. Cal tenir en compte que cada euro gastat a Vallter en genera 7 a la vall. L'alcalde de Camprodon, Esteve Pujol, recorda que al principi de l'estació ja hi va haver un 30% d'inversió pública i diu que ara es treballarà en igualtat de condicions amb Núria i la Molina. Els de Molló, Josep Coma; Llanars, Esteve Costa, i Vilallonga, Paquita Pastoret, han qualificat Vallter de “motor econòmic”.

A la vall de Camprodon s'esquia sobre pistes des del 1976

L'estació d'esquí Vallter 2000 va obrir les portes l'any 1976, amb el lideratge de l'empresari Jordi Pujol Aulí. Els rumors sobre les dificultats econòmiques de Vallter han anat apareixent de manera intermitent durant els últims anys. A principi de l'última temporada, els responsables de l'empresa reconeixien que la situació era crítica, tot i que esperaven trobar-hi solució a través de la Generalitat. De fet, en els últims anys ja havien mantingut contactes amb els organismes competents del govern català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona