l'anàlisi. evilanova@elpunt.cat

Caixa Girona o caixa catalana?

Allò que fins fa poc eren rumors, ara ja són evidències: les cai­xes cata­la­nes han ende­gat un procés de rees­truc­tu­ració ( eufe­misme per dir sane­ja­ment i fusió) impo­sat pel govern espa­nyol en el que podríem dir-ne la Loapa finan­cera, que és aquest decret que regula el fons de rees­truc­tu­ració i orde­nació bancària (FROB), esmi­cola la llei cata­lana de cai­xes i deixa clar que qui vul­gui ajuts s'ha de sot­me­tre als dic­tats del decret. El con­se­ller Cas­tells ja ha anun­ciat que la Gene­ra­li­tat el recor­rerà davant del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal, però d'entrada els dipu­tats cata­lans del PSC hi vota­ran a favor a Madrid. Són les con­tra­dic­ci­ons cata­la­nes que tant de mal ens fan.

Des de fa molts anys, el model català de cai­xes, que ha estat mal­grat tot un model d'èxit, era cons­tant­ment cri­ti­cat per la gran banca, i en volien un canvi. Doncs ara el tenen. El FROB els dóna tots els ingre­di­ents per com­plaure els seus interes­sos. A Cata­lu­nya sem­bla que es dibui­xen dues grans acci­ons: la que han emprès les cai­xes de Saba­dell, Ter­rassa i Man­lleu i pot­ser la de Man­resa, i l'altra, amb com­po­nent polític, lide­rada per Caixa Cata­lu­nya amb Caixa Girona i pot­ser Caixa Tar­ra­gona. Curi­o­sa­ment aquesta enti­tat és posada en dubte per la sim­ple raó que la pre­si­deix un polític de CiU i no del PSC, com les altres dues. D'entrada això demos­tra, tot i que sem­pre ho neguen, que hi ha un interès polític deter­mi­nat.

Dei­xant de banda el pla Espa­nya-Cata­lu­nya que dibuixa el FROB, hi ha un altre pla impor­tantíssim, del qual sor­pre­nent­ment ningú no parla. Donem ja per fet, o per per­dut, sense cap resistència, que Caixa Girona i Caixa Tar­ra­gona es fusi­o­na­ran amb Caixa Cata­lu­nya? Tot i que em cen­traré per pro­ble­mes d'espai en Caixa Girona, el que diré també ser­veix per al cas de Caixa Tar­ra­gona. La per­ver­si­tat del FROB és que diu que per acon­se­guir ajuts (que són crèdits amb paga­ment d'interes­sos, no diners a fons per­dut) s'ha de pre­sen­tar un pla de reor­de­nació (que vol dir de fusió). Algú pensa que hagués estat admis­si­ble que per aju­dar la Seat, com se l'ha aju­dat, fins i tot a fons per­dut, l'obli­gues­sin a fusi­o­nar-se amb la Nis­san, per exem­ple?

Quant a Girona, em sorprèn i m'alarma el silenci cla­morós de la soci­e­tat civil. Ens mani­fes­tem per l'aigua del Ter, per exem­ple, i fins avui ni la Cam­bra de Comerç de Girona, ni la de Palamós ni la de Sant Feliu de Guíxols, ni les patro­nals FOEG i Pimec, ni els sin­di­cats, ni les empre­ses del món social, ni ningú de la Uni­ver­si­tat de Girona, no han dit res sobre la pos­si­bi­li­tat que Caixa Girona des­a­pa­re­gui. No parlo dels polítics, perquè hi ha l'obediència de par­tit i els seus interes­sos des­gra­ci­a­da­ment no sem­pre coin­ci­dei­xen amb els nos­tres, però sí de la resta. Ningú no veu què repre­senta i ha repre­sen­tat Caixa Girona tant econòmica­ment com soci­al­ment per a les comar­ques giro­ni­nes? I als sin­di­cats, no els fa por la pèrdua de llocs de tre­ball que com­por­ta­ria una fusió? Per què ens mani­fes­tem quan una empresa tanca o es des­lo­ca­litza i amb Caixa Girona no?

Indus­tri­al­ment les comar­ques giro­ni­nes sor­ti­ran molt mala­ment d'aquesta crisi i serà neces­sari fer un pla de rein­dus­tri­a­lit­zació molt potent si volem surar. Algú pensa que Caixa Girona no és un l'ins­tru­ment clau per a l'èxit? Que no s'enga­nyi ningú: amb tota aquesta rees­truc­tu­ració tot Cata­lu­nya hi perdrà i els gua­nya­dors seran els bancs i les cai­xes de fora de Cata­lu­nya, i pot­ser algun polític que s'haurà tret algun pro­blema de sobre. I tin­drem un altre argu­ment per lamen­tar-nos de la nos­tra trista història finan­cera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.