Economia

gastronomia

Presenten el pa elaborat amb ‘farina de Girona'

La primera producció ha utilitzat 800.000 kg de blat provinent de 200 ha sembrades en camps de 22 pagesos gironins

Es tracta de la primera producció integrada de cereals de l'Estat

Un centenar de persones, entre les quals, flequers artesans, pagesos, representants d'altres gremis i tècnics agrícoles, van assistir ahir al migdia al santuari dels Àngels a l'acte de presentació del pa elaborat amb ‘farina de Girona'. Un projecte que, segons va explicar el mateix president del gremi de flequers artesans de les comarques gironines, es va engegar fa quatre anys i que ha culminat al 2012 amb la presentació de la primera collita: més de 200 ha sembrades, 800.000 kg de blat i 4 milions de peces de pa fetes per 62 flequers d'aquesta associació amb blat provinent dels camps de 22 pagesos gironins. Uns camps que han estat controlats i auditats complint el que exigeix el conreu integrat i que ha originat que aquest sigui el primer projecte amb cereal de conreu integrat de l'Estat espanyol, segons va explicar Figueras.

“Podem explicar que els flequers artesans de les comarques gironines ja estem venent pa fet amb aquesta farina provinent d'aquest blat conreat amb un sistema de producció integrada i que aporta valors com ara que, a més de ser un pa d'aquí, local, de casa nostra, fet amb un blat que té nom i cognoms perquè tenim tota la traçabilitat dels camps dels pagesos, doncs, a més, té uns valors que pensem que són interessants: estan conreats amb respecte pel medi ambient i respecte per la salut de les persones”, va dir Figueras en roda de premsa. Segons el president del gremi de flequers artesans gironins, un conreu integrat vol dir que un pagès no pot fer el que vol, sinó que ha d'estar a les ordres de qui controla el camp, després s'analitza si aquest gra ha arribat a aquest estàndard i si és bo per fer aquest pa o no. Això és el que comporta aquest sistema de conreu integrat que està plenament certificat i que ha estat controlat per l'IRTA de Mas Badia.

Segons Figueras, l'objectiu del projecte és poder tirar endavant la fleca artesana, molt malmesa envers la industrial, diferenciant-la i aconseguir l'excel·lència del pa, combinant farina del territori i el talent dels flequers artesans.

A l'acte de presentació també hi va assistir Jordi Roca, del Celler de Can Roca i padrí dels flequers artesans de les comarques gironines, que va reconèixer el valor del pa. “El pa és d'aquelles coses que si s'obliden, si es passen per alt, si es fan com un acte reflex, s'acaba perdent una feina que per mi és una de les més maques que hi ha”, va dir, en reconeixement a la tasca dels flequers. “El pa ens mereix molt de respecte.”

Pel que fa als valors de la farina utilitzada en aquest tipus de pa, el gremi en destaca la qualitat, les propietats organolèptiques, és un producte de km 0, respecte pel medi ambient, per la salut de les persones, de responsabilitat social corporativa (RSO), respecte pel paisatge i pels oficis. “Fem un pa amb nom i cognoms”, sostenen els flequers artesans, ja que es pot “dir el nom de tots els que intervenen en el procés, el nom del pagès que sembra el blat, el camp on el planta, qui el recull, la farinera que el mol i el flequer que l'elabora”.

LA FRASE

És un blat conreat amb respecte pel medi ambient i per la salut de les persones
Robert Figueras
president del gremi de flequers artesans de la demarcació

LA DATA

27.11.2012
Dia
en què s'ha presentat davant un centenar de persones el pa elaborat amb ‘És farina de Girona'.

LA XIFRA

4
milions
de peces de pa amb ‘És farina de Girona' han sortit de la collita del 2012; un total de 800.000 kg de blat.

Entrega d'un certificat als flequers artesans

A més de la presentació oficial del nou pa, ahir al matí també hi va haver l'entrega als flequers artesans de les comarques gironines del certificat de blat conreat amb producció integrada emès per Lgai Technological Center SA, que garanteix que ‘És farina de Girona' prové dels camps de 22 pagesos i que han estat controlats i auditats complint el que exigeix el conreu integrat. Així, per exemple, es poden trobar camps de cereals d'aquesta producció integrada a municipis com Castelló d'Empúries, Cervià de Ter, Camós, Fontcoberta, Vilademuls, Sant Pere Pescador o Riumors, entre moltes d'altres, així com flequers artesans –condició essencial per poder fer aquest pa– d'arreu del territori gironí i que li han donat formes diverses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Washington dona ultimàtum de nou mesos per vendre TikTok

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA
economia

El Govern va fer retirar 1.339 anuncis d’allotjaments turístics il·legals durant el 2023

barcelona
TURISME

Els càmpings de Lleida preveuen una bona temporada sense restriccions per sequera

LLEIDA
Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat