Gran angular

Què vol dir ser més competitiu?

Però, què vol dir aconseguir que una economia sigui més competitiva? La visió clàssica de competitivitat es centrava en la idea que una economia era competitiva si les seves empreses aconseguien vendre els seus productes en els mercats internacionals. Tal i com he esmentat anteriorment en aquestes mateixes pàgines, la proporció que representen les exportacions de les empreses espanyoles sobre les exportacions totals s'ha mantingut sorprenentment estable durant els últims anys i, de fet, ha augmentat clarament en les últimes dècades

El mes de desem­bre pas­sat es va pre­sen­tar a Madrid l'informe 2012 de la Fun­dació BBVA-IVIE sobre el crei­xe­ment i la com­pe­ti­ti­vi­tat a Espa­nya. En un con­text macro­e­conòmic molt des­fa­vo­ra­ble, amb una taxa d'atur que es resis­teix a dis­mi­nuir i en què el risc de per­dre la feina con­ti­nua sent un dels prin­ci­pals motius que frena el con­sum de les famílies, l'informe ana­litza qui­nes mesu­res polítiques pot pren­dre el govern de l'Estat per superar la situ­ació actual a través de millo­rar la com­pe­ti­ti­vi­tat de l'eco­no­mia espa­nyola. En con­cret, els autors de l'informe pro­po­sen 15 mesu­res urgents que hau­rien de guiar les actu­a­ci­ons polítiques durant l'any que tot just ence­tem la set­mana que ve.

Les tres pri­me­res mesu­res que pro­po­sen estan ori­en­ta­des a nor­ma­lit­zar el crèdit per a les famílies i les empre­ses així com a resol­dre les incer­te­ses sobre el futur de l'euro a través de la cre­ació de la unió bancària i una reducció de les ten­si­ons en el mer­cat del deute sobirà. Sense dub­tar que aquest és un aspecte clau, cal reconèixer però que és tracta de temes que el govern espa­nyol ha d'abor­dar, però que no ho pot fer sol, sinó que neces­sita la coo­pe­ració de la resta d'estats mem­bres de la Unió Euro­pea.

El segon bloc de mesu­res, en canvi, se cen­tra en el sec­tor públic espa­nyol. Segons els autors de l'informe, cal redi­men­si­o­nar de manera ade­quada i amb objec­ti­vi­tat la grandària i l'estruc­tura del sec­tor públic, però també és neces­sari millo­rar la capa­ci­tat fis­cal de l'Estat i la lluita con­tra el frau. En síntesi, pro­po­sen millo­rar el fun­ci­o­na­ment de l'admi­nis­tració pública, un aspecte que no necessària­ment hau­ria d'impli­car una reducció en la qua­li­tat dels ser­veis públics, sinó que, més aviat, hau­ria de por­tar a un ús més efi­ci­ent d'aquests recur­sos.

Per aca­bar, el ter­cer bloc (for­mat per 10 de les 15 mesu­res pro­po­sa­des) se cen­tra en com millo­rar el fun­ci­o­na­ment dels mer­cats de tre­ball i béns i ser­veis per fer de l'eco­no­mia espa­nyola una eco­no­mia més com­pe­ti­tiva. En síntesi, les mesu­res pro­po­sa­des pre­te­nen que les empre­ses actuïn en un marc regu­la­dor molt més “ami­ga­ble” pel crei­xe­ment de l'empresa (busi­ness-fri­endly) i poten­ciar el tei­xit expor­ta­dor a través de lli­gams més estrets entre l'empresa i els cen­tres edu­ca­tius i de recerca per fomen­tar la inno­vació.

Però, què vol dir acon­se­guir que una eco­no­mia sigui més com­pe­ti­tiva? La visió clàssica de com­pe­ti­ti­vi­tat se cen­trava en la idea que una eco­no­mia era com­pe­ti­tiva si les seves empre­ses acon­se­guien ven­dre els seus pro­duc­tes en els mer­cats inter­na­ci­o­nals. Tal com he esmen­tat ante­ri­or­ment en aques­tes matei­xes pàgines, la pro­porció que repre­sen­ten les expor­ta­ci­ons de les empre­ses espa­nyo­les sobre les expor­ta­ci­ons totals s'ha man­tin­gut sor­pre­nent­ment esta­ble durant els últims anys i, de fet, ha aug­men­tat clara­ment en les últi­mes dècades, men­tre que les d'altres països supo­sa­da­ment més “com­pe­ti­tius” com ara els Estats Units han mos­trat jus­ta­ment la tendència opo­sada. Avui en dia, el con­cepte de com­pe­ti­ti­vi­tat està evo­lu­ci­o­nant i cada vegada se cen­tra menys en els “resul­tats obtin­guts” i més en els seus “deter­mi­nants”. Des de l'any 2005, el World Eco­no­mic Forum publica un informe anual en el qual ana­litza l'evo­lució de la com­pe­ti­ti­vi­tat en pràcti­ca­ment 150 països. Segons aquesta ins­ti­tució, la com­pe­ti­ti­vi­tat és el con­junt d'ins­ti­tu­ci­ons, polítiques i fac­tors que deter­mi­nen la pro­duc­ti­vi­tat d'un país i, en con­cret, iden­ti­fi­quen dotze dimen­si­ons clau que expli­quen la major part de les diferències entre països. Aques­tes dotze dimen­si­ons s'agru­pen en tres blocs que deter­mi­nen el nivell de desen­vo­lu­pa­ment dels països ana­lit­zats, que, al seu torn, són clas­si­fi­cats en tres blocs: eco­no­mies basa­des en les dota­ci­ons de fac­tors, eco­no­mies basa­des en l'eficiència en l'ús dels fac­tors i eco­no­mies basa­des en la inno­vació. A l'ultima edició de l'informe, publi­cat el mes de setem­bre del 2012, Espa­nya es troba entre les eco­no­mies d'aquest últim grup –ocupa la 36a posició, de 144– i, segons els autors de l'estudi, les dimen­si­ons clau per a les eco­no­mies d'aquest grup són la sofis­ti­cació de les empre­ses i la capa­ci­tat d'inno­vació. L'anàlisi dels rànquings que es pre­sen­ten en aquest informe sobre les dues dimen­si­ons tor­nen a ofe­rir un diagnòstic sem­blant al de l'ante­rior: cal millo­rar la inno­vació que es rea­litza a les empre­ses tant pel que fa a la seva quan­ti­tat com pel que fa a la seva qua­li­tat.

INNO­VACIÓ I EXPOR­TACIÓ.

De fet, hi ha molts estu­dis que mos­tren l'existència d'un clar lli­gam entre inno­vació i expor­tació i, tot i que Espa­nya, pre­senta una ele­vada diver­si­fi­cació expor­ta­dora amb la par­ti­ci­pació en els mer­cats inter­na­ci­o­nals de nom­bro­sos pro­duc­tes, cal millo­rar con­si­de­ra­ble­ment la pro­porció d'empre­ses que par­ti­ci­pen a aquests mer­cats, sobre­tot entre les peti­tes i mit­ja­nes empre­ses. Ara bé, no hem d'obli­dar tam­poc que, per poder acon­se­guir aquest objec­tiu no s'han de des­cui­dar les altres deu dimen­si­ons: el fun­ci­o­na­ment del mer­cat de tre­ball i l'accés al finançament són els aspec­tes que més ens dife­ren­cien dels països que, com Ale­ma­nya, ocu­pen les pri­me­res posi­ci­ons. Per cert, no sem­bla que a Espa­nya cal­gui cap reforma inte­gral del sis­tema edu­ca­tiu, més aviat tot al con­trari.

Espanya al rànquing del World Economic Forum

Malgrat la delicada situació macroeconòmica i les dificultats del sistema bancari, l'Estat espanyol es manté en la posició 36a del rànquing elaborat pel World Economic Forum. La qualitat de les infraestructures, l'elevada utilització de les tecnologies de la informació i la comunicació i l'alt percentatge de població jove amb estudis universitaris representen actius molt importants, segons aquesta institució. En canvi, el principal problema de les empreses espanyoles continuen sent les dificultats per accedir al finançament, un aspecte que limita seriosament la seva activitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.