Empreses

Pla d'Empordàlia per exportar més

La cooperativa ven un 5% de la seva producció a l'exterior i ara preveu entrar en països nòrdics com Dinamarca i créixer on ja hi és

Fac­tu­ració

3 M€

Tre­ba­lla­dors

22

Any de fun­dació

1961


La coo­pe­ra­tiva Empordàlia, amb seu a Pau, ha ela­bo­rat un pla de tres anys per incre­men­tar la seva expor­tació de vi. Fins ara, la coo­pe­ra­tiva, que ela­bora vins i olis de colli­tes pròpies de la zona de l'Alt i el Baix Empordà, expor­tava un 5% de la seva pro­ducció, “xifra que s'ha man­tin­gut des del 2005”, quan van ini­ciar les ven­des a l'exte­rior, perquè no hi havien apos­tat. “El nos­tre crei­xe­ment ha sigut pas­siu. Con­servàvem cli­ents i si venia alguna altra comanda també l'agafàvem, però no havíem fet mai cap inversió per aug­men­tar l'expor­tació”, explica el direc­tor gerent de la coo­pe­ra­tiva, Simó Casa­no­vas.

El crei­xe­ment de l'expor­tació serà en països on Empordàlia ja hi ven, “però els volem poten­ciar”. Aquests són: el Canadà i els Estats Units, Ale­ma­nya, Bèlgica, Holanda i la Xina. “Ens agra­da­ria intro­duir-nos als països nòrdics, sobre­tot a Dina­marca.”

Ara per ara, el gruix de la pro­ducció de vi d'Empordàlia es ven entre el canal Horeca i boti­gues espe­ci­a­lit­za­des de les comar­ques giro­ni­nes i també a les boti­gues que la coo­pe­ra­tiva té a Pau i a Vilajuïga –a les seves boti­gues també ven vi a gra­nel–. La resta de pro­ducció arriba a la ciu­tat de Bar­ce­lona i a les comar­ques bar­ce­lo­ni­nes, un mer­cat “encara massa petit” i que també volen poten­ciar. Empordàlia té una pro­ducció d'1,2 mili­ons de litres de vi, dels quals en venen 500.000 ampo­lles i la resta es ven a gra­nel i a altres embo­te­lla­do­res de vi de l'Empordà. Pel que fa a l'oli, n'ela­bo­ren entre 200.000 i 250.000 qui­los, una part dels qual és per a auto­con­sum dels matei­xos socis i la resta s'envasa.

Entre les nove­tats de la coo­pe­ra­tiva hi ha que aquest any ha redis­se­nyat les eti­que­tes dels seus prin­ci­pals vins: el Sinols (blanc, negre, rosat, criança, reserva, Antima, Coro­mina, Gar­natxa, Mos­ca­tell) i el Ver­dera (criança, negre, rosat i blanc). “Ho hem redis­se­nyat perquè són vins que fa entre 6 i 7 anys que estan al mer­cat i neces­si­ta­ven actu­a­lit­zar la imatge”, diu Casa­no­vas. La coo­pe­ra­tiva també ela­bora el vi Empordàlia Samsó i el cava Empordàlia Brut i Empordàlia Brut Nature.

El nom d'Empordàlia neix ofi­ci­al­ment l'any 2005, fruit de la fusió per absorció de la coo­pe­ra­tiva de Vilajuïga per part de Pau i Roses. L'any 1986 ja s'havien fusi­o­nat la coo­pe­ra­tiva agrícola de Pau, que va ser fun­dada el 1961, i la coo­pe­ra­tiva El Celler de Roses, cre­ada el 1954. “Això vol dir que ja fa més de cin­quanta anys que ela­bo­rem vi i oli de qua­li­tat pro­vi­nents de colli­tes pròpies de l'Empordà”, asse­gura el direc­tor gene­ral. Al llarg d'aquests anys han pro­cu­rat que els “mètodes evo­lu­ci­o­nes­sin” i ho han fet apli­cant-hi tec­no­lo­gies d'última gene­ració per acon­se­guir la “qua­li­tat actual dels pro­duc­tes”.

Actu­al­ment Empordàlia con­rea 250 hectàrees de vinya i més de 500 hectàrees d'oli­vera. Si bé la coo­pe­ra­tiva va ser fun­dada l'any 1961, no va començar a comer­ci­a­lit­zar pro­ducte aca­bat fins a l'any 1988 “quan el turista que estava de vacan­ces a la costa dedi­cava un dia a venir a com­prar vi”. La coo­pe­ra­tiva està for­mada per 250 socis de l'Alt i Baix Empordà.

La cooperativa Empordàlia té actualment 250 socis de les comarques de l'Alt i el Baix Empordà. Neix l'any 2005 per la fusió de la cooperativa de Pau i Roses i la de Vilajuïga. Conrea 250 hectàrees de vinya i més de 500 hectàrees d'olivera i es dedica a l'elaboració i comercialització de vi i oli d'oliva extra verge.

Oberts els dos cellers

Tot i les fusions, Empordàlia ha mantingut oberts els cellers de Pau i de Vilajuïga. En un hi elaboren els vins negres de criança i més alta gamma i en l'altre, els vins joves, dolços, garnatxa i espumosos. Malgrat que els cellers “han quedat petits”, a curt termini, segons Casanovas, no tenen intenció de construir-ne un de nou. “Ara no és el moment de fer-ho, però tampoc hi ha superfície adient per fer un equipament nou”, diu.

Cadascun d'aquests cellers disposa també de botiga, on a més de vendre-hi els vins i olis produïts per Empordàlia també hi ha un espai dedicat a productes de proximitat gironins. Aquest espai porta el nom L'Empordà a la Taula i a més de vendre-hi productes també s'hi programen activitats i s'hi fan tastets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.