Empreses

Cançó de gesta a la melmelada

Els Fruits Saborosos elabora artesanalment i comercialitza 50 varietats de melmelades, amb fruita i verdura de proximitat

Facturació

24.000 €

venda a botigues

40

Any de fundació

2004


És una evidència. No som un país de melmelada. Per tradició, la limitem a la clàssica torrada de l'esmorzar. La gran fortuna que suposa poder comptar amb una gran varietat de fruita fresca, assequible i de qualitat i al llarg de l'any, és probablement la responsable que la fal·lera de la melmelada sigui més cosa de britànics i europeus del nord. Malgrat tot, a les cases, de melmelades se n'han elaborat sempre, per tal aprofitar l'excedent de la collita i rememorar el plaer sucós de les cireres al novembre. Ara bé, fer-ne desenes de varietats diferents, de forma manual i seguint el mètode tradicional, ja és una altra història. En aquest cas, la de l'empresa Els Fruits Saborosos.

Bet Carbonell i Mireia Jordana van començar posant en una olla tres quilos de préssec de vinya. Era el 2003 i compartien ganes de ser petites empresàries, interès per la gastronomia i dificultats per trobar una activitat laboral amb la qual conciliar feina i família. “Ens trobàvem amb la canalla a la plaça i sempre parlàvem de menjar. Pot ser perquè la Bet és pagesa i jo tinc un restaurant”, explica la Mireia, mentre treu la cua a la darrera remesa dels 100 quilos de maduixes que elaboraran enguany. Tenien ganes d'anar més enllà i, un any després, van crear aquesta empresa de nom poètic i suggeridor. Les de taronja, llimona i mandarina van estrenar la gamma d'Els Fruits Saborosos, que ara ja arriba a l'increïble nombre de cinquanta varietats. És una cançó de gesta empresarial, perquè l'elaboren i comercialitzen elles dues soles des de la terrassa i els fogons del restaurant de la Mireia (Les Fonts, a Vila-rodona). Pera i vainilla, síndria i meló, calçots, pebrot vermell, all, col llombarda, pastanaga, carbassó, tomàquet... Aquesta reivindicació de la melmelada és alhora pura artesania alimentària envasada. Compren personalment la fruita a 40 pagesos dels pobles de la zona. Carbonell i Jordana considerem que disposar de producte fresc de proximitat és una de les claus que els diferencia d'altres melmelades. “És collida al punt òptim de maduració, no ha passat per cambres frigorífiques i això es nota en el sabor”, asseguren. Producte a banda, treballar amb proveïdors locals també forma part de la filosofia de l'empresa: “Volem donar valor al treball del pagès i apostem per la sostenibilitat.” De fet, part de la fruita prové de l'explotació familiar de Bet Carbonell.

Dolç equilibri.

Les seves melmelades són dolces, però tenen “gust de fruita i verdura, perquè ajustem molt el contingut de sucre refinat blanc, que alhora manté el color brillant del producte original. Per això, no treballen amb altres tipus d'edulcorants, com l'estèvia o el sucre de canya. “És la melmelada de sempre: sucre, fruita i a remenar.” Les més sorprenents són les de verdures, que elaboren des de la creació de l'empresa. “La gent comença a atrevir-se a tastar melmelades diferents, com la de ceps o ceba. Sobretot els consumidors d'entre 30 i 50 anys”, explica Jordana.

El pas endavant que ha fet la cuina catalana de la mà dels grans cuiners ha estat una pluja fina que ha animat un segment de consumidors a experimentar sabors. “Les melmelades, siguin de verdures o de fruita, es poden usar en salses, farcits o en molts altres tipus de receptes”, assegura Carbonell. Malgrat això, les més venudes continuen sent les tradicionals: tomàquet, figues i taronja amarga. Les de verdures representen la meitat de la producció anual, unes 7.000 unitats de 270 grams. “Tenim capacitat per elaborar-ne més, però no volem ser una indústria, perquè perds qualitat. Continuarem elaborant-les artesanalment.” Les comercialitzen a 40 botigues de productes gurmet.

Carbonell i Jordana van començar amb una inversió de 300 euros. Després de molta feina i moltes melmelades més, ara el negoci és un complement a la renda familiar. Hi dediquen mitja jornada durant tot l'any. Compren la fruita i verdura, elaboren les melmelades i les comercialitzen elles soles.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

La 7a Fira de l’Ocupació del Bages torna amb 24 empreses i més de 200 ofertes de feina

MANRESA
economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS