Focus

Pobles que queden sense botiga

El tancament de comerços als nuclis petits porta més maldecaps que a les ciutats que en perden d'emblemàtics

S'han de desplaçar a altres municipis a comprar menjar

D'un parell d'anys ençà, s'ha convertit en costum de columnistes i aficionats a enviar cartes al director dels diaris escriure elegies cada cop que tanca un establiment de Barcelona. Que si electrodomèstics Kyoto, que si el bar La Palma, que si la botiga de discos Gong, que si les llibreries Canuda i Catalònia... Els nostàlgics -que molt probablement fa anys que no van a consumir al bar que elogien, que la música se la baixen d'internet i que els llibres no els toquen perquè diuen que no tenen temps- ho presenten com un drama, com si els consumidors barcelonins quedessin -amb els centenars de comerços que continuen oberts- desabastits. Si per això ploren tant, què farien si visquessin en un poble on literalment s'han quedat sense botiga?

És el cas de Maià de Montcal, un poble de la Garrotxa amb uns 350 habitants on l'estiu passat va tancar l'única botiga de queviures, Cal Flequer, perquè el propietari no vol tornar a llogar el local. Cal Flequer era un establiment de tota la vida i era l'únic d'aquest tipus que quedava al poble. Sense botiga, els veïns de Maià de Montcal s'han de desplaçar a altres municipis a comprar menjar (un autobús contractat per l'Ajuntament fa un viatge setmanal a Besalú), mentre que el pa el subministra cada matí una furgoneta que ve de fora.

Des de l'Ajuntament consideren que tenir una botiga al poble és indispensable, tant per subministrar queviures als habitants com perquè és un punt de trobada, i per això es convocarà un concurs per concedir una part del casal a qui estigui interessat a muntar-hi un comerç.

La desaparició de les botigues de referència als pobles és un fenomen que no es pot atribuir a la crisi. Va començar fa molts anys, amb la generalització de l'ús del vehicle particular, que permetia anar a comprar a municipis més grans i amb més oferta. L'aparició dels supermercats va acabar-ho de rematar. Aquest és el cas de Cal Pairó de Ribes de Freser, una població del Ripollès amb menys de dos mil habitants. Fundada en la primera dècada del segle XX, aquesta botiga de comestibles i drogueria que va acabar venent de tot va aguantar fins l'any passat. La propietària, néta del fundador, va decidir plegar per dues raons: l'envelliment de la població i l'arribada del primer supermercat a la vila.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Consell Regulador del Cava admetrà raïm de fora de la DO pels efectes de la sequera

vilafranca del penedès
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona