Economia

agricultura

Atorguen el reconeixement transitori a l'oli de l'Empordà

El govern aprova també el reglament de la denominació d'origen protegida Oli de l'Empordà, la zona de producció i elaboració, i reconeix el seu consell regulador provisional

La conselleria d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha publicat en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) l'ordre per la qual s'aprova el reconeixement transitori i el reglament de la denominació d'origen protegida (DOP) Oli de l'Empordà. El govern també ha aprovat la relació de municipis de la zona de producció i elaboració, i ha reconegut el seu consell regulador provisional.

L'oli d'aquesta DOP s'elabora amb olives d'arbres inscrits en el registre corresponent de les varietats autòctones argudell, corivell i llei de Cadaqués, i la varietat tradicional arbequina.

El reconeixement transitori de la DOP era esperat des de feia mesos pels productors de l'oli d'oliva de l'Empordà, un cop s'havien adaptat als nous requisits de la normativa europea. De fet, ja el 2008 els productors d'aquest oli havien obtingut transitòriament la DOP per part de la Comissió Europea, però l'aparició de nous requisits va fer que l'abril passat el govern català en dugués a terme la derogació. Des de dilluns passat, però, queda superada amb una certificació provisional que s'espera que la Unió Europea aprovi en un termini d'un o dos anys.

L'oli protegit amb la DOP Oli de l'Empordà s'elabora amb olives d'olivars inscrits al registre corresponent de les varietats autòctones argudell, corivell i llei de Cadaqués, i la varietat tradicional arbequina; i es consideren com a varietats principals l'argudell, en un percentatge mínim del 51%, i la varietat arbequina; la suma de totes dues representa més del 95%.

Pel que fa al consell regulador de la DOP Oli de l'Empordà, segons explica el comunicat emès ahir per la Generalitat, “vetllarà pel foment de les varietats autòctones de la zona, i podrà proposar al DAAM l'autorització de noves varietats de les quals es comprovi, amb els assaigs i les experiències previs, que produeix olis de qualitat, que puguin ser assimilats als olis tradicionals de la zona”. Així mateix, hi afegeix que la presentació es realitzarà de manera que permeti que el producte tingui un transport i una manipulació que n'assegurin l'arribada al lloc de destinació en condicions satisfactòries.

D'altra banda, el consell regulador portarà els registres de productors, d'elaboradors envasadors, i d'envasadors comercialitzadors, i ha d'adoptar i registrar un emblema o logotip com a símbol de la DOP Oli de l'Empordà. A més, tots els envasos per al consum aniran proveïts d'etiquetes o contraetiquetes, o distintius de control autoritzats pel consell regulador.

La zona de producció de l'oli de la DOP comprèn els terrenys situats als municipis de les comarques de l'Alt Empordà i el Baix Empordà, principalment, i alguns municipis limítrofs de les comarques del Gironès (Flaçà, Llagostera, Madremanya, Sant Jordi Desvalls i Viladasens) i el Pla de l'Estany (Crespià, Esponellà i Vilademuls). La superfície de cultiu de l'olivera a l'Empordà és una de les més antigues de Catalunya, amb una extensió total de 2.130,74 hectàrees, i representa entre un cinc i un deu per cent del total de la superfície conreada en aquesta regió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Consell Regulador del Cava admetrà raïm de fora de la DO pels efectes de la sequera

vilafranca del penedès
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona