Economia

AGRICULTURA

Una cinquantena de vins de l'Empordà són vins Parker

La llista de la revista ‘The Wine Adoca' qualifica 54 vins gironins d'excel·lents o molt bons

La llista de Parker té un gran ressò internacional i ajuda les empreses a l'hora de vendre

“Excel·lents o molt bons” és com l'última llista de la revista estatunidenca The Wine Adocate del reconegut crític Robert Parker defineix una cinquantena de vins de la denominació d'origen (DO) Empordà i confirma un altre any, “la qualitat dels vins de la DO Empordà”. Ser reconeguts amb una bona puntuació a la llista de Parker és important perquè té un gran ressò internacional, influeixen molt i ajuden les empreses a l'hora de comercialitzar els vins a escala mundial. I així ho confirmen a Peralada Vins i Caves de Castell Peralada: “conegudes com a punts Parker en honor del crític Robert Parker, fundador de la revista, les puntuacions de The Wine Advocate marquen el qui és qui al mercat internacional del vi.”

La llista 2013-2014, confirma la DO Empordà com a quarta denominació catalana en nombre de vins referenciats per la revista, consoliden el seu reconeixement internacional i situen 20 dels seus vins per sobre dels 90 punts Parker. Aquest revista ha canviat el tastador oficial de l'Estat espanyol per Lluís Gutiérrez, que ha acabat puntuant més de 700 vins catalans.

De la DO gironina, Gutiérrez ha donat la categoria d'excel·lent en aconseguir puntuacions de 90 punts o més a una vintena de vins. Amb 94 punts, Ex Ex 90, de Castell Peralada, situat en aquesta població, és el vi empordanès que obté més punts. Hi segueixen l'INO, de Masia Serra (Cantallops), Camí de Cormes, de Roig Parals, (Mollet de Peralada) i el Vd'O 6.11, de Vinyes Olivardots (Campmany) que assoleixen els 93 punts.

Els altres vins empordanesos que assoleixen la categoria d'excel·lent són Masia Carreras Negre, Masia Carreras Blanc i Flor d'Albera (Celler Martí Fabra); Perafita Negre (Celler Martín Faixó); Sota els Àngels Negre, Sota els Àngels Blanc i Desea (Sota els Àngels); Vd'O 1 10 (Vinyes d'Olivardots); Plus (Mas Oller); Finca Malaveïna i Finca Garbet (Castell Peralada); Airam, Comabruna i Terres negres (Espelt Viticultors); Ctònia (Masia Serra) i Amic (Clos d'Ago). Trenta vins més de la denominació empordanesa han obtingut la qualificació de “molt bons” en la reconeguda llista internacional.

Fonts de la DO Empordà es mostren satisfets pels resultats d'enguany i asseguren que la DO empordanesa amb 88,51 punts és la quarta denominació catalana en nombre de vins referenciats a la llista, només superada pel Priorat, amb 168 punts, el Penedès, amb 127, i Montsant, amb 77 punts.

Els primers de la llista

El nou Peralada Ex Ex 10, que ha obtingut una nota de 94 punts Parker, ha estat definit com un vi “realment excepcional” per Lluís Gutiérrez, i el situa com el millor de la DO Empordà i número 31 de la llista de vins catalans. Gutiérrez destaca tres vins de Peralada: els DO Empordà Ex Ex 10 (94 punts) i Finca Malaveïna 2010 (91 punts) i el Cava Peralada Gran Claustre 2009 (90 punts).

El vi INO de Masia Serra ha assolit 93 punts i se situa en la posició 57 del rànquing català. “El nostre vi dolç INO és un vi dolç natural, garnatxa roja de l'Empordà, fruit de la transmissió generacional de la bóta mare, que és del 1860”, explica Jaume Serra.

El Camí de Cormes, de Roig Parals també ha aconseguit 93 punts i obté la posició número 76 en la llista Parker de vins catalans. Camí de Cormes és un vi negre de l'anyada 2010 i una criança de 18 mesos en bótes de roure francès de 400 i 500 litres de capacitat.

El vi Vd'O 6.11 de Vinyes d'Olivardots, amb també 93 punts a la llista Parker, és un vi elaborat amb raïms de ceps vells d'una antiguitat de 110 anys. L'empresa practica una viticultura tradicional amb el “màxim respecte a la natura, fent tot el que calgui per tal que els raïms expressin el caràcter i identitat de la nostra terra”. El vi Vd'O 6.11 és de la varietat samsó blanc.

LA XIFRA

20
dels vins
de la denominació d'origen Empordà són els que han aconseguit més de 90 punts a la llista de Parker.

LA FRASE

La DO Empordà és la quarta denominació en nombre de vins referenciats a la llista, superada pel Priorat, Penedès i Montsant
DO EMPORDÀ
Nom:
Ex Ex 10, de Peralada
Any:
2011
Composició:
100% cabernet franc
Característiques:
És un vi que destaca pel seu color vermell violaci.
Nom:
INO, de Masia Serra
Any:
Sense anyada
Composició:
garnatxa roja
Característiques:
Vi dolç, color ambre i molt ben estructurat a la boca
Nom:
Camí de Cormes. Roig Parals
Any:
2010
Composició:
100% samsó
Característiques:
Vi negre, de color cirera picota, amb matisos grana
Nom:
Vd'O 6.11. Vinyes d'Olivardots
Any:
2011
Composició:
100% samsó blanc
Característiques:
Reflecteix la identitat de la varietat, la zona i l'autor


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA