Economia

Lloret, tercer en el rànquing català en recaptació turística

Durant el 2013 va generar més de 2 milions de taxa turística, dels quals 771.737 van tornar al municipi

La destinació reivindica més pes en la gestió de l'impost

Lloret recapta més que els sis pobles gironins que el segueixen

Lloret de Mar és la tercera població catalana que va recaptar més diners de l'impost d'estades turístiques durant el 2013 (el primer any que es va implantar), amb 771.737 euros que van revertir directament en el municipi, darrere només de Barcelona i Salou, on es van recaptar, respectivament, poc menys de 7 milions i 872.257 euros. De fet, Lloret va generar uns ingressos per taxa turística superiors als 2 milions d'euros, però com que en gestiona només el 30% l'ingrés a la població selvatana va ser de 771.000 euros.

Aquestes xifres ofereixen una idea del pes turístic de Lloret en el conjunt de Catalunya, i donen més força a les reclamacions que ja fa temps que fan el sector empresarial i també l'Ajuntament, en el sentit que la contribució de Lloret als ingressos no es veu prou compensada en inversions, ja siguin turístiques o d'infraestructura (com ara la tan reclamada millora a la xarxa de carreteres). “Lloret és la tercera destinació amb més pes, tot i que no té un parc temàtic al costat, amb les inversions públiques i privades que això ha comportat”, va raonar ahir el tinent d'alcalde de Turisme, Jordi Orobitg, amb referència a Salou, que és la segona destinació en recaptació de la taxa turística.

En relació exclusivament amb els municipis de les comarques gironines, Lloret de Mar destaca amb molta diferència, ja que recapta més que els sis municipis de la demarcació que el segueixen, en conjunt (Roses, Tossa, Blanes, Platja d'Aro, Torroella de Montgrí i Girona).

Per Jordi Orobitg, Lloret hauria de poder gestionar més del 30%, atès el pes que té en el global català. “És el que ja fa temps que reclamem, que ho podem gestionar nosaltres, la taxa és eminentment municipal i s'hauria de quedar aquí. Reclamem el pes que ens pertoca com a destinació i pel pes que tenim en el conjunt català”, va remarcar el responsable de Turisme a Lloret.

El 50%, a Barcelona

Barcelona, que és la primera destinació turística, gestiona el 50% de la taxa, una excepció dins la norma del 30% que hauria de poder-se aplicar a destinacions com ara Lloret. “No se'ns dóna el protagonisme que mereixem en política turística respecte del pes que té com a destinació, això és el que reclamem”, reivindica Orobitg. Lloret necessita finançar-se per estar actualitzada, recorda el regidor, i si gestionés la totalitat de la taxa “es podrien fer més coses”.

L'alcaldessa de Roses, Montserrat Mindan (CiU), va compartir ahir la reflexió d'Orobitg en el sentit de poder gestionar més taxa turística, però considera que en el moment actual de tresoreria pública és complicat que la Generalitat cedeixi. “Ens semblaria bé, però al 50% en el futur“, va dir.

LES FRASES

Reclamem el pes que ens pertoca com a destinació, no és per caprici
Jordi Orobitg
tinent d'alcalde de turisme de lloret de mar (ERC)
Ara la situació de la Generalitat és delicada però en el futur estaria bé gestionar més taxa
Montserrat Mindan
alcaldessa de roses (CiU)

Els sindicats critiquen la precarietat laboral al sector

Els sindicats CCOO i UGT van denunciar ahir que el conveni del sector de l'hostaleria estigui “sobre la taula” i que la patronal es negui a negociar increments salarials, especialment quan ja s'ha rebut l'import de la taxa turística corresponent als municipis i perquè la Generalitat té grans projectes turístics. “No entenem que res vagi en benefici dels treballadors d'aquest sector”, afirmava la secretària general de la UGT a les comarques gironines, Dolors Bassa, fent esment a la precarietat laboral en aquest sector en què, segons va afirmar, els treballadors s'hi senten “de pas”.

També el secretari general de CCOO a la demarcació, Bartomeu Compte, insistia en la necessitat de regular les condicions laborals dels treballadors d'un sector en què, segons les darreres dades estadístiques facilitades pel mateix sindicat, es on es dóna més sinistralitat laboral precisament, va dir, a causa de la temporalitat dels contractes. “S'ha de veure quin és el model de turisme que es vol”, insistia Compte. En el mateix sentit, Dolors Bassa afirmava que caldrà esperar a conèixer les dades a final de mes per saber quin és el tipus de contracte laboral que s'ha fet durant la Setmana Santa en el sector turístic i va negar que, tal com s'havia dit des del sector, el fet que aquesta caigués enguany més tard hauria facilitat contractes laborals ja enfocats cap a l'estiu. “Veurem quin tipus de contractes s'han fet aquests dies”, va dir.

u.c.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA