Economia

Els treballadors de la Grober porten l'empresa a judici

El jutjat social de Girona celebra el judici per la demanda d'acomiadament col·lectiu presentada per 76 dels treballadors, pràcticament tota la plantilla, cansats de no cobrar el sou

La demanda d'acomiadament col·lectiu presentada per pràcticament tots els treballadors de la Grober –76– va arribar ahir a judici al jutjat social número 3 de Girona. Els treballadors de l'empresa tèxtil de Bescanó, cansats de no cobrar a temps –afirmen que l'empresa els deu un total de més de 267.000 euros equivalent als sous de març, abril i maig– consideren que ser acomiadats és la millor solució per, com a mínim, poder tenir algun ingrés a través de les indemnitzacions i l'atur. Asseguraven que fa temps que no entren comandes i que es treballa a un ritme d'un 20-25% perquè no hi ha material a causa del fet d'haver entrat en preconcurs de creditors. Així ho explicaven ahir alguns d'ells minuts abans de començar la vista oral, que va reunir dins la sala i a l'exterior del palau de justícia desenes de treballadors i veïns i amics.

Per contra, l'advocat de l'empresa, Pablo Sanz, va explicar que la situació és vista amb “perplexitat” des de l'empresa i que la demanda dels treballadors només pretén rebre indemnitzacions de fins a 45 dies per any treballat a través del fons públic i que es tracta d'una maniobra per fer fora l'actual direcció de l'empresa i posar-la en mans de la competència. Per l'advocat de la Grober, l'empresa és viable, té capacitat per refinançar el deute i ser capaç d'abonar els sous que es deuen. En aquest sentit, va detallar que l'empresa disposa actualment de 323.000 euros per fer front al deute i que si es donessin les “mínimes condicions” es podria fer front a les mensualitats endarrerides. “L'empresa intenta mantenir els llocs de treball”, va afegir Sanz.

Així mateix, l'advocat també va negar que existeixi avui per avui una comptabilitat paral·lela, tal com denuncien els treballadors, i segons la qual s'haurien desviat la quantitat de 1.800.000 euros. En aquest sentit, Sanz va recordar davant el jutge que l'empresa té anualment una auditoria externa.

Amb autobús

El judici oral per la demanda dels treballadors va començar amb retard ahir al migdia als jutjats socials de Girona. Més d'una hora abans, els treballadors, simpatitzants i veïns havien arribat al palau de justícia amb una autobús agafat expressament des de Bescanó i amb pancartes que van desplegar a l'entrada de l'edifici. La tèxtil Grober és una de les empreses històriques dins el sector tèxtil gironí. Fundada el 1890, té la seva seu a Bescanó. Des de sempre, es dedica a fabricar cordons, cintes i teixits elàstics. En els darrers anys, la fàbrica havia ampliat línies dissenyant i fabricant components tèxtils per a cotxes i una gamma de productes de neteja i confort del calçat.

LA FRASE

Arribats aquí, és preferible demanar l'extinció i anar a l'atur; com a mínim, allà tenim garantit que cobrarem
Portaveu dels treballadors

I un ERO d'extinció

Paral·lelament a la demanda d'extinció presentada pels treballadors, l'empresa va presentar, el 24 d'abril passat, un ERO d'extinció de contractes per a 24 persones i concurs de precreditors. Segons Sanz, la Grober s'havia vist forçada a presentar tant el preconcurs com l'ERO per garantir la viabilitat de la factoria. “La finalitat de l'empresa és salvar llocs de treball; vam presentar tant l'expedient com el preconcurs com a mesura de defensa davant la postura intransigent de la plantilla”, va concloure l'advocat. Per la seva banda, segons l'advocat dels treballadors, Joan Xifra, si l'empresa vol tirar endavant els acomiadaments els impugnaran (perquè la direcció va presentar l'expedient un cop la plantilla havia entrat la demanda). El període de consultes de l'ERO acaba divendres i no hi haurà acord. Entre altres coses, perquè la Grober vol enviar els afectats a cobrar 20 dies per any de FOGASA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA