Economia

Els ramaders del Pirineu no volen desaparèixer

Afirmen que el nou pla de desenvolupament rural de la Generalitat retalla ajuts i que això els condemna

Reclamen que es reconegui el seu paper

Els professionals de la ramaderia extensiva del Pirineu català alerten que són una raça en risc d'extinció. Els representants de les principals associacions del Pirineu, que agrupen les explotacions ramaderes de boví, oví, cabrum i equí, estan en estat de màxima alerta després de la reunió que han mantingut a la Seu d'Urgell per avaluar l'impacte del nou programa de desenvolupament rural (PDR) 2014-2020 que està elaborant la Generalitat.

Afirmen que la proposta de finançament per al PDR resulta del tot inacceptable per a la ramaderia de muntanya perquè, segons ells, les retallades i la falta de finançament en les línies estratègiques per a la ramaderia extensiva atempten directament contra la viabilitat econòmica de les explotacions del Pirineu. Per això, aquest col·lectiu de professionals de la ramaderia sol·liciten a la Generalitat que revisi la proposta i que s'obri al diàleg amb les entitats representatives del sector. En aquest sentit, remarquen també el paper dels seus ramats des del punt de vista mediambiental. Per això, reclamen a la Generalitat que tingui en compte l'especial interès que té la ramaderia de muntanya per a la conservació del territori, en l'aspecte ambiental i en el paisatgístic, i també per a la fixació de la població rural, ja que nombroses famílies depenen d'ajudes per compensar els desavantatges de la producció en zones de muntanya.

Conservar les races autòctones

Els representants de les associacions ramaderes pirinenques remarquen, en concret, que les mesures que no reben l'atenció adequada són les de foment de la ramaderia ecològica, la conservació de races autòctones del Pirineu, la conservació i recuperació de prats i pastures i, principalment, la compensació als productors de zones de muntanya. Els ramaders alerten que si les explotacions no reben el suport necessari moltes es veuran obligades a abandonar l'activitat per falta de viabilitat.

Les entitats mobilitzades són l'Associació Catalana de Criadors d'Oví de Raça Xisqueta, l'Associació de Criadors d'Oví de Raça Aranesa, la Federació d'Associacions de Criadors de Cavall Pirinenc Català, la Federació Catalana de la Raça Bruna dels Pirineus, l'Associació Catalana de Criadors de la Raça Bovina Llemosina i l'Associació de Ramaders del Pallars Sobirà i comarques veïnes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona