Economia

El turisme del vi uneix els cellers de la vall del riu Corb

Set cellers oferiran propostes conjuntes d'enoturisme per promocionar els productes i el territori

El 25% de les vinyes de la DO Costers del Segre estan incloses en aquesta subzona

Set dels cellers de la vall del riu Corb han deci­dit impul­sar con­jun­ta­ment la pro­moció i els vins d'aquest ter­ri­tori. La zona engloba uns divuit pobles, situ­ats a l'Urgell i, en algun cas, al nord de la Conca de Bar­berà. Però el con­reu de la vinya se situa a la banda alta d'aquest riu, des de Rau­ric a Beli­a­nes. La ini­ci­a­tiva, pre­sen­tada recent­ment, es difondrà a través del segell Vins del Riu Corb. Pretén posar rei­vin­di­car tant el ter­ri­tori com la pro­ducció de vins. De moment, ofe­ri­ran visi­tes guia­des, tas­tos i mari­dat­ges.

Valls del Riu Corb és una de les set sub­zo­nes viti­vinícoles de la DO Cos­ters del Segre. Amb una superfície cul­ti­vada d'unes mil tres-cen­tes hectàrees, s'hi pro­du­ei­xen anu­al­ment unes qua­tre-cen­tes mil ampo­lles, encara sols el 15% del que s'hi ela­bora. Els ceps supor­ten una alta inso­lació a l'estiu, però a les tar­des hi arriba la mari­nada. Aquest vent refresca els ceps i ajuda a alen­tir la madu­ració del raïm. Aquesta cli­ma­to­lo­gia pro­voca una con­cen­tració alta de tanins, que donen color al vi, però les gra­du­a­ci­ons no són exces­si­ves. Pau Mora­gas, de L'Oli­vera Coo­pe­ra­tiva, un dels cellers impul­sors de la ini­ci­a­tiva, asse­nyala la mari­nada com un dels fac­tors deci­sius que doten de caràcter sin­gu­lar els vins de la vall. La viti­cul­tura, pròpia de l'inte­rior, també és dife­rent. Per exem­ple, als ceps, cal apli­car-los pràcti­ques vitícoles específiques per pro­te­gir els raïms de la inso­lació. Els vins són “fres­cos, equi­li­brats i amb una aci­desa ade­quada”, asse­gura Mora­gas. La majo­ria dels cellers de la sub­zona són petits i fami­li­ars, i són ges­ti­o­nats direc­ta­ment per viti­cul­tors. Com ara Cer­ca­vins, a Verdú. El 2003, tres page­sos que fins ales­ho­res venien tot el vi a grans empre­ses de fora van deci­dir-se a embo­te­llar-ne una part i fun­dar un celler propi. La pri­mera anyada va sor­tir el 2003, amb 3.000 ampo­lles. Ara pro­du­ei­xen 150.000 ampo­lles, majo­ritària­ment de vins negres. Cer­ca­vins n'exporta el 14% i pre­veu incre­men­tar un 15% la pro­ducció l'any vinent. “L'espe­rit del pro­jecte és anar junts per pro­moure el ter­ri­tori, el pai­satge, els con­reus, el vi i altres pro­duc­tes de qua­li­tat que s'hi pro­du­ei­xen”, explica Isaac Pedrós, res­pon­sa­ble de ven­des del celler.

La ini­ci­a­tiva dels cellers per­metrà fer més visi­ble el pai­satge agrícola cre­uat pel Corb, que com­bina pla­nes, turons, valls abrup­tes, mones­tirs i cas­tells. La vinya s'hi con­rea des d'antic i en muni­ci­pis com ara Verdú és la prin­ci­pal font de riquesa. El som­me­lier Xavier Ayala explica: “Els mon­jos ela­bo­ra­ven vi des de temps remots. És un fet cul­tu­ral arre­lat a la vall.” A més de Cer­ca­vins i L'Oli­vera, hi par­ti­ci­pen els cellers Casa Par­det, Cal Cabo Celler, Petit Duran, Ana­lec i Coma­lats. Espe­ren ampliar aviat la llista amb nous socis.

LA XIFRA

400.000
ampolles
de vins i escumosos produeixen anualment els cellers de la subzona Valls del Riu Corb.

Pioners en agricultura social

Situat a Vallbona de les Monges, L'Olivera és el celler privat més antic de la vall del Corb i el primer quant a producció. Aquesta cooperativa de treball associat és un dels referents més antics en el camp de l'agricultura social a Catalunya. Actualment, dóna feina a 32 persones amb risc d'exclusió social i amb algun tipus de discapacitat. A banda, treballa amb pagesos i agricultors de la zona. La cooperativa ha optat per tenir una gamma àmplia de productes: elabora 17 vins, majoritàriament blancs, però també escumosos i dolços. A més, també produeix quatre olis, l'altre conreu amb força presència a la vall del Corb.

Els pròxims dos anys, L'Olivera preveu incrementar la producció fins a arribar a embotellar 200.000 ampolles de vi. Enguany, per celebrar que ha complert 40 anys s'ha presentat el documental L'Olivera, terra i gent (Bitakora Films), premiat en diversos certàmens.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.