La Borsa
Més valors
Economia

El Fons de Garantia Salarial ha abonat 5,4 milions a Girona en mig any, gairebé el mateix que en tot el 2008

Se n'han beneficiat 1.701 treballadors d'un total de 805 empreses insolvents

Una de les dades que revela l'abast de l'actual situació econòmica són les ordres de pagament del Fons de Garantia Salarial. Fins al mes de juny, aquest organisme, que depèn del Ministeri de Treball i Immigració, va pagar 5,4 milions d'euros. D'aquests, 1,5 feien referència a salaris pendents i, els 3,9 restants, a indemnitzacions. Respecte al mateix període de l'any passat, l'increment se situa en un 84% (de gener a juny del 2008 l'abonament va ser de 2,9 milions d'euros). Així doncs, en mig any pràcticament s'ha igualat la quantitat de tot el 2008 (5,9 milions, dels quals 4,2 eren indemnitzacions i 1,7, salaris). I s'han superat exercicis anteriors (4,4 milions el 2007; 3,3, el 2006; 4, el 2005; 3,2, el 2004, i 3,5 el 2003).

1.060 expedients

Aquests pagaments es desprenen de la resolució d'un total de 1.060 expedients en aquest primer semestre de l'any, que han afectat 1.701 treballadors de 805 empreses que no han pogut fer front a les seves obligacions amb la plantilla. En aquest sentit, les xifres ja superen les que es van registrar durant l'any passat –703 expedients, 511 empreses i 1.289 treballadors.

Quant paga?

Pel que fa als salaris, els impagaments han d'estar reconeguts en un acte de conciliació o en una sentència judicial. La quantitat màxima que s'abonarà és el resultat de multiplicar el triple del salari mínim interprofessional pel número de dies pendents de pagament, amb un màxim de 150 dies. Aquest 2009, la quantitat diària en concepte de salari és de 72,66 euros, de manera que el pagament màxim serà de 10.899 euros. D'altra banda, si es tracta d'indemnitzacions, en el cas d'ERO, es paga un màxim de 20 dies per any treballat. Per a contractes temporals, es calcula sobre la base de 8 dies per any treballat. Per als casos d'acomiadament o extinció del contracte per voluntat del treballador amb causa justa, són 30 dies per any treballat. En tots el casos, la quantitat màxima que s'abona és una anualitat i el màxim és de 26.520 euros.

Què és Fogasa?

És un organisme que depèn del Ministeri de Treball i Immigració. La seva principal funció és abonar als treballadors els salaris i indemnitzacions que les empreses per a les quals treballen no han pogut pagar perquè estaven en una situació d'insolvència o perquè han estat declarades en concurs de creditors. Se'n poden beneficiar els treballadors amb contracte laboral. En queden exclosos els socis de cooperatives de treball associat, de les cooperatives agrícoles i els empleats del servei domèstic. Fogasa també respon, sense necessitat de la declaració d'insolvència o de concurs, si l'empresa té menys de 25 treballadors i extingeix els contractes de treball. En aquest cas abona el 40% de la indemnització. En cas d'expedient de regulació d'ocupació (ERO), també es pot determinar que es faci càrrec d'una part o de tota la indemnització.

Aconda, pendent de cobrar

Aconda Paper de Flaçà és una de les empreses gironines que no ha pogut fer front a les indemnitzacions dels seus 236 treballadors, de manera que aquests s'han vist obligats a recórrer a Fogasa. L'empresa ja ha tancat definitivament les portes. Durant el mes de juliol, només hi va quedar un grup d'uns vuit empleats, els quals es van encarregar de vendre el que restava de matèries primeres. I, ja a l'agost, tota la plantilla era a l'atur. La manca de liquiditat de l'empresa ha comportat que els treballadors hagin hagut de sol·licitar el pagament de la indemnització a Fogasa. Un pagament que serà l'estipulat en aquests casos: 20 dies per any treballat, amb un màxim d'una anualitat. Tenint en compte que part del personal portava vint o trenta anys a l'empresa, la indemnització acabarà sent poca cosa.

Segons va explicar ahir Joan Brugué, que era el president del comitè d'empresa, la maquinària continua a les instal·lacions i encara no s'ha venut res. S'està a l'espera de si apareix un comprador que es vulgui quedar tot el material. Si no, es vendrà per parts. Brugué també va assenyalar que no ha sorgit cap proposta empresarial per contractar part del personal d'Aconda.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Els tripulants de cabina de Ryanair inicien cinc mesos de vaga

barcelona
HOTEL LA TORRE
CALELLA DE PALAFRUGELL (BAIX EMPORDÀ)

Paisatge, serenor i calma, al balcó de la platja del Canadell

CALELLA DE PALAFRUGELL

Estudi pioner per a un nou tap de suro per a escumosos

palafrugell

GiFood creix en usuaris i estudia arribar a Fornells

GIRONA
MARIA DOLORS JOFRA
Directora de l'Hotel La Torre de Palafrugell

“El nostre client habitual busca repòs però també activitat”

La sequera fa avançar la verema en el raïm vermell

vilafranca del penedès

El comerç, molest amb les mesures d’estalvi energètic

GIRONA

Alemanya busca personal

Berlín

Senyalitzen ports del Ripollès per atraure turisme esportiu

Ripoll