Economia

El jutge obliga Grober a despatxar els treballadors i a pagar-los tres milions

Segons la sentència, la situació és prou greu per extingir els contractes, tal com volia la plantilla

No s'ha provat l'existència d'una comptabilitat B

Una sentència del jutjat social 3 de Girona obliga l'empresa tèxtil Grober, de Bescanó, a extingir els contractes de tots els seus treballadors i a pagar-los els sous endarrerits, la diferència salarial que no van cobrar del 2011 al 2013 i la indemnització per acomiadament. Una xifra econòmica que es podria acostar als 3 milions d'euros, segons afirma l'advocat de la plantilla, Joan Xifra. En canvi, el jutge no veu provada l'existència d'una comptabilitat paral·lela, tal com denunciaven els treballadors i per la qual havien reclamat que es condemnés l'administrador.

La denúncia, la van presentar quasi tots els empleats (una setantena), cansats de no cobrar a temps. Reivindicaven que pràcticament no entraven comandes a l'empresa i que l'acomiadament era la millor solució perquè, com a mínim, tindrien algun ingrés a través de la indemnització i de l'atur.

Segons la sentència, la mitjana de retard se situa entre els 20 i els 30 dies, no hi ha regularitat en l'abonament de les pagues extraordinàries i des del 2011 no s'ha realitzat l'actualització salarial obligada per conveni. Pel jutge, s'aprecia “una gravetat suficient” per acceptar l'extinció dels contractes i determina que la data d'acomiadament serà la de la sentència, el 16 de juliol.

Comptabilitat paral·lela

En la mateixa demanda, els treballadors havien aportat documents per demostrar una suposada comptabilitat B, que es trobaria en un ordinador que es guardava a la caixa forta de l'empresa. Malgrat que l'antic director financer de Grober va declarar com a testimoni afirmant l'existència d'aquesta segona comptabilitat, el jutge redueix la credibilitat de les seves afirmacions pel fet que aquest treballador havia marxat de l'empresa “en un context de conflicte”. A part, el suposat ordinador que contenia la documentació s'hauria adquirit l'abril del 2010, segons la factura, i la comptabilitat fraudulenta s'hauria fet des de l'exercici del 2010, cosa que crea una discordança temporal que redueix la credibilitat, diu el jutge. En aquest sentit, la defensa de l'empresa havia defensat que els comptes de Grober tenen anualment una auditoria externa.

“Ara toca demanar que s'executi”

L'advocat dels treballadors, Joan Xifra, es mostrava satisfet per la sentència, malgrat que no s'estima l'existència d'una doble comptabilitat. Afirma que el proper pas serà reclamar l'execució de la sentència, que s'espera que sigui ferma en un termini de cinc dies. La tèxtil Grober, en situació de concurs de creditors, ja va fer un ERO d'extinció de contractes l'abril passat, però des de l'empresa es defensava la seva viabilitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona